КАТ спира случайните проверки

Последна промяна на 19 октомври 2012 в 14:30 5038 20

Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС
Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС

Катаджиите ще спират само тези, които са извършили нарушение, няма да има повече случайни проверки - това съобщи в Русе вътрешният министър Цветан Цветанов.

Изключение от новото правило ще се правят при специализирани полицейски операции, уточни той.

Според Цветанов досегашната практика да се спират избирателно определени лица, които не са направили нарушения, създава предпоставки за предлагане и взимане на подкуп. Това трябва да го премахнем завинаги като манталитет и поведение”, заключи Цветанов.

Предложението за промени трябва да бъде готово до няколко дни, когато в Стара Загора ще се проведе Национално съвещание на МВР. Тогава ще бъдат обсъдени нови мерки с антикорупционна насоченост, заяви министър Цветанов.

„Катаджиите да спират само водачи, които са нарушители на Закона за движение по пътищата, а не да спират избирателно определени лица, които не са направили нарушение, а просто да търсят повод за констатиране на някакви нередности, което дава възможност да се задават въпросите „Какво правим сега”, „Как решаваме проблема”, обясни той.

Според вицепремиера по този начин ще се даде възможност на хората да се чувстват по-спокойно и когато спазват Закона за движение по пътищата, няма защо да бъдат спирани от контролните органи.

"Разбира се, ще има изключения, когато се провеждат специализирани полицейски операции, но това ще бъде само в конкретни случаи", обясни Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2013 в 09:39

А ти считаш държава(САЩ) която избива собствения си народ(9/11 кулите и сграда 7 падат по начин по който падат сгради при срутване чрез контролирани взривове,а свидетели казват че са чули експлозии още преди самолетите да наближат сградите,пентагона където няма и следа от самолет) за нормална ли ?!?!?!?!?!
САЩ,България и в ред др. държави правата на хората са отнети!

За що годе нормална и демократична(народовластна) държава може да ми посочиш Швейцария където хората имат някакво право на глас и се допитват до тях а полицията идва само когато е необходимо и не притеснява гражданите,но пък тя има ред други кусури!
В САЩ като цяло конституцията е системно нарушавана от властите(в това число и полицията) а за TSA да не говорим! Но има и щати където все още хората имат някакви права което скоро ще бъде променено най-вероятно!!

Случайните проверки са противоконституционни защото по този начин не е необходимо да се спазва никакъв ред и условие за да ти ограничат личната неприкосновеност,като по този начин тя не се ограничава ами се отнема, което е нарушение на конституцията а тя е върховен закон и никой закон не може да и противоречи!!!!

Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й
противоречат
Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от
закона.
(2) Собствеността е частна и публична.
(3) Частната собственост е неприкосновена
(4) Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя
със закон.
(5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди
може да става само въз основа на закон, при условие че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.
Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
(2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго
посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда,
определени със закон.

-Интересно ми е къде е правото на лична свобода, когато МВР работи на принципа на случайната проверка, което на практика отнема правото на лична свобода на хората......

Чл. 33. (1) Жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой
не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона.
(2) Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без
разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено
предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в
случаите на крайна необходимост.

-Частната собственост е обявена за неприкосновена и ограничение според конституцията се допуска само върху жилището!
Тогава защо според ЗМВР и правилника за неговото прилагане, могат да те спират за проверка,да ти оглеждат МПС и превозваният товар,след като МПС е частна собственост която е неприкосновена и конституцията не предвижда ограничаване на нейната неприкосновеност освен според чл.17 ал.5?!?!?!?!?!?!?

Чрез отнемане на правата,полицейщина и тирания ред НЯМА ДА ИМА!!
За да има ред трябва да има справедливи закони и всеки да си носи отговорността независимо дали е политик,полицай или цивилен!

"Когато правителството се страхува от хората –има свобода, когато хората се страхуват от правителството – има диктатура." Томас Джеферсън

"Колкото дълго съществува схващането , че несправедливи закони трябва да се спазват , толкова дълго ще съществува и робството ." Махатма Ганди

МВР служи и като защитник на престъпниците в властта....примери за което видяхме на всички протести до момента!!

Чл. 1.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

Кога се допитаха до хората дали са съгласни да се приемат ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИТЕ закони според които имаш право да работиш като роб,да не те си плаща и да си длъжен да си траеш,но да си плащаш данъците ?!?!?!?!?!?!?!

02.11 2012 в 10:01

Василчо, що не вземеш да попрочетеш нещо за презумпцията за невиновност...

22.10 2012 в 11:54

"Суровите наказания" са пост фактум. Вече си направил белята и те глобяват. Голям праз.

Моят въпрос е КЪДЕ Е ПРЕВЕНЦИЯТА? Защо на пътя се допускат необучени шофьори, които правят нарушения?

22.10 2012 в 11:51

Колкото до "аптечка и пожарогасител" - то си е за теб. А колкото до "без свидетелство" - не го пожелавам никому. Недай боже да станеш дори неволен (не по твоя вина) участник в тежка катастрофа - директно заминаваш към затвора.

22.10 2012 в 11:49

Грешиш - ако нямаш стикер, ти си В нарушение, съответно те спират.

20.10 2012 в 19:08

Васко нещо не си в час,или се возиш предимно в метрото.Показвай си билетчето когато си свикнал да те проверяват.Такива като теб нямат работа на пътя.
Другото е да се храниш от някоя стоп палка която отбива хората от пътя.Хора които са тръгнали на работа.

19.10 2012 в 22:29

Определено мисля ,че тоя Васил или е катаджия или никога не е напускал границите на Бг.
Сигурен съм ,ще има много мислещи като типичен дападжия "Това са глупости. Значи може да си карам без ГО, аптечка, пожарогасител, или направо без свидетелство за ..."-Васил

19.10 2012 в 21:46

Васил милее за спиранията,но сигурно знае кои са най нарушители и не ги достигат наказания,кои карат пиинали,не купуват винетки и не правят застраховки,те си носят фуражките в колите и казват на катаджията,колеги сме.

19.10 2012 в 20:03

Само така Цецко,имате един гласоподавател на предстоящите избори,вече няма да бъда нарушител под прикритие,до сега заобикалях контролните органи но вече този проблем ми отпада.

19.10 2012 в 19:28

Е споделих ти, що не внимаваш :) Прочети ми коментара пак, на спокойствие. В "нормалните държави" властите НЕ тормозят хора, които не са нарушили закона. Обаче нарушиш ли го, наказанието е БЪРЗО и справедливо, че друг път да не си и помисляш да нарушиш пак. Опитай например да не спреш на пешеходна пътека, или да минеш на червено в Германия, Америка, и т.н. Като по-млад ми се е случвало по веднъж, и ти гарантирам, че наказанието се запомня. За пръв път ме спря полиция в Щатите, защото пресякох на 20 метра от пешеходна пътека. Първите въпроси на полицая бяха: "Документ за самоличност? От къде си? Уважение ли американските закони?" Хората там вярват на органите на реда, пътните полицаи и др. и ги УВАЖАВАТ. Страх ги е от тях, защото знаят, че ако са виновни, ще платят прескъпо. Не ги уважават, защото ги е страх, че пътният полицай ще ги ошамари без да са виновни. Това пък се е случвало на мой приятел тук, миналата 2011 година. Сещаш ли се за какво говоря? Уважение. Тук МВР се управлява от общоизвестни мафиоти и пияници. Справка - Румен Петков, Михаил Михов, Бойко Борисов. В нормалните държави хората са научени на дисциплина чрез строги, но справедливи мерки. Не случайно в щатите органите на реда се наричат "Law Enforcement" - налагане на закона. Ако ти трябват още обяснения, нека опита някой друг :)