Как да действаме с полицията по време на протест

Последна промяна на 24 ноември 2012 в 16:47 2145 3

Протест, Снимка: Сергей Антонов

В групите във Facebook за протеста "Томатина" се разпространяват съвети “Как да действаме с полицията по време на протест”.

Правилата са въз основа на съвети на адвокати и са публикувани в e-vestnik по време на големите протести на Орлов мост през юни.

Препечатваме ги с надеждата да бъдат полезни и да не се стига до ексцесии.

1. Не носете „оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети”.

 2. Не бъдете в „очевидно пияно състояние”.

 3. Не бъдете маскирани.

 4. Не причинявайте вреди на хора или вещи.

 5. Не се поддавайте по никой начин на евентуални провокации от страна на полицията. Не си позволявайте никакво словесно или телесно посегателство над полицай.

 6. Не извършвайте никаква „непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие”. Това е подсъдно по Указа за борба с дребното хулиганство.

 7. Не призовавайте към никакво насилие/престъпления. Протестирайте мирно.

 8. Не се идентифицирайте по никой начин като „организатор” на протеста. Организаторите носят наказателна отговорност за провеждане/продължаване на забранен/прекратен от кмета митинг – лишаване от свобода до 1 година.

 9. Имайте готовност да покажете документ за самоличност. В противен случай, полицията може да ви задържи само на това основание.

 10. Знайте, че:

- Само кметът или лице, което той изрично писмено е упълномощил за това, може да прекрати незаконосъобразен митинг. Полицията не може да прекрати протеста.

- Неразрешен от кмета митинг не е равнозначен на забранен от кмета митинг. Забраната трябва да е изрична и мотивирана.

- Ако кметът или негов пълномощник прекратят митинга, участниците са длъжни да се разотидат. В противен случай, носят административнонаказателна отговорност (глоба). Това нарушение може да се установи само от длъжностно лице, определено от кмета – а не от полицията.

- Полицията може да ви задържи само за 24 часа без разрешение на съда. Длъжни са незабавно да уведомят за задържането ви лице, което вие посочите.

- Полицията има право да ви предупреди (и устно) да не извършвате нарушение на обществения ред – каквото е блокирането на пътното движение.

- Полицията има право да ви задържи, ако не изпълните тяхно разпореждане, вкл. заповед да освободите пътното платно.

- От момента на физическото си задържане имате право на защитник (адвокат).

- Полицията е длъжна да издаде писмена заповед за задържането ви (най-късно, в полицейското управление, където ви отведат).

- Ако не знаете български, полицията дължи незабавно да ви информира защо ви задържа на разбираем за вас език.

- Когато ви задържат, не могат да ви ограничават никакви други права, освен свободното придвижване.

- Длъжни са незабавно да ви освободят, щом отпадне основанието за задържането ви. – Може да ви обискира само полицай от същия пол.

- Полицаите могат да използват сила и помощни средства (например, белезници) срещу вас, само ако: не им се подчинявате или се съпротивлявате; групово нарушавате обществения ред; застрашавате тях или други хора; незаконно заемате обекти. Ако правите тези неща, могат да използват сила/помощни средства срещу вас, ако това е абсолютно необходимо – когато не могат да постигнат законните си цели по никакъв друг начин. Ако не правите тези неща или не е абсолютно необходимо, не могат да използват никаква сила или физическа принуда.

 11. Ако полицията ви задържи, поискайте незабавно да ви обяснят защо ви задържат. Ако кажат, че е защото не се подчинявате на разпореждане да освободите пътното платно, поискайте да ви освободят веднага щом вече не се намирате на пътното платно – тогава основанието за задържането ви ще е отпаднало и те са длъжни да ви освободят.

 12. Ако полицията ви задържи и не ви освободи, след като освободите пътното платно, поискайте им служебен адвокат незабавно, от момента на физическото ви задържане. Кажете, че имате право на адвокат, но не можете да си го осигурите сами и искате те да ви набавят веднага служебен защитник.

 13. Ако станете обект на физическо насилие от страна на полицията, първата ви работа е да се прегледате при съдебен лекар. Таксата е ниска. След това подавате жалба с приложено медицинско свидетелство в Районна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2012 в 22:30

Действай.

24.11 2012 в 21:21

Браво пич! Поклони и рукоплескания!
С твое разрешение ще публикувам сиюто писание, където мога ;)

24.11 2012 в 19:39

Нека и аз да напиша няколко съвета изпитани на собствен гръб(естествено те не са аксиоми и някъде може и да греша):
-преди протеста си направете труда да обиколите подходите към мястото на проявата.Добре е да знаете разстановката на силите-къде са загражденията,къде са патрулите,къде е жандармерията,къде са фургоните в които товарят"стоката". Понякога се стига до кютек независимо дали ви се иска и добре да знаете накъде може да се изсулите без да се натресете на тия на които не трябва.
-не носете нищо което е оръжие или дори прилича на оръжие. Ако имате знаме с дръжка , то най-добре дръжката да е телескоп(рибарска пръчка) защото тоягата ви прави потенциално опасни.
-по възможност носете шапка.Най-добре с козирка. Това ви прави по-трудно различими на записите от камерите. Не забравяйте , че всеки от нас има по една дигитална снимка в районното. Не че подстрекавам към безредици но не забравяйте,че демокрацията и правата на човека в съвременния свят са фикция,дъвка за медиите и институциите. Изобщо не се надявайте някой да ви брои за хора(по-нагоре не случайно писах за "стока"(добитък)).В никакъв случай не се маскирайте.По закон това е забранено и само по себе си е основание за по особено внимание към вас независимо , че си стоите мирно и кротко. Не носете кърпа(шалче) на устата или около врата(виждали сте ги при скинарите и ултрасите). Полицаите го тълкуват като маскиране дори и лицето ви да се вижда. Яке или пуловер с висока яка вършат прекрасна работа без да се набивате на очи.
-когато сте но протест винаги стойте в най-голямото меле.Това носи риск да изядете някоя палка , но отново ви прави по-трудно различими.Сам човек се набива на очи.
-стемете се да не подстрекавате и да не давате идеи на тълпата(въпреки , че понякога е трудно).При подобни мероприятия полицията винаги търси лидерите,водачите.Идеята е ако тълпата стане прекалено агресивна лидерите да бъдат неутрализирани(има си методи).Ако дори малко им заприличате на водач досието ви е гарантирано(дори и да не знаете) и рискувате да гледате слънцето карирано поне 24часа.
-не се заяждайте с полицията-единствения ефект е , че може да преспите в районното(мангалите вече не ги бият,но не мога да ви обещая това и на вас). Не забравяйте , че полицаите от една страна просто изпълняват заповеди (за да нахранят семействата си) , а от друга и те го ядат същото дърво като всички останали българи и прекрасно разбират , че от вашия/нашия протест полза имат и те (не забравяйте , че изпушиха един тир с цигари пред МВР), та в общи линии не се престарават на протестите освен ако не са провокирани лично.
-и най-важното-не забравяйте , че отивайки на протест в повечето случаи вие отивате за да СВАЛЯТЕ ВЛАСТТА или поне да и бръкнете в канчето. На властта обаче хич не И се иска да бъде сваляна или командвана и никога не се знае на къде може да тръгнат нещата.Всичко зависи от това кой ще се уплаши пръв.Ако хората са малко(500-1 000-2 000) , то обикновено се събират викат,викат и се разотиват-естествено файда никаква.Ако обаче се съберат повече(5 000-10 000-20 000 или повече) тълпата става смела и не се дава толкова лесно. Ако се уплаши властта тогава става като през 97г. , ако обаче не се уплаши......ами тогава всичко е в ръцете на съдбата. Защо пиша всичко това?Защото отивайки на протест човек никога не знае дали отива да повика или ............да го бият много,АМА МНОГО!
Успех на всички будни,интелигентни и смели българи които искат да живеят в една друга България!