Само Томатина ще ги оправи: протест с домати срещу парламента

Последна промяна на 21 ноември 2012 в 23:53 5428 19

Николай Колев - Босия. Снимка: Сергей Антонов
Николай Колев - Босия. Снимка: Сергей Антонов

Грандиозен протест с развалени домати срещу парламента се готви в социалните мрежи. Акцията е насрочена за събота, 24 ноември, от 17 часа.

Само една Томатина ще ги оправи! На 20-ти ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент Николай Колев - Босия пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание.

На 14 ноември Босия публикува отворено писмо до институциите, в което се заканва да хвърли 6 домата срещу знакови сгради на институциите като политически протест срещу атмосферата на·"корупция, престъпност, беззаконие, деморализация, безотговорност, грабежи и липса на информация".

Да го подкрепим!

Това е посланието, което само за няколко часа събра хиляда души във Фейсбук групата Томатина. В нея са се записали десетки известни личности, като особено впечатление прави изключително шарената им политическа  принадлежност.

Паралелно с това върви и Фейсбук събитие, наречено "Доматена революция!", в което още хора са декларирали, че ще участват.

Не с домати, а с развалени яйца трябва да се атакува - е горещата тема, която сега се обсъжда в групата. Другата коментирана тема е дали организаторите ще поемат отговорност, ако последват арести и съдебни преследвания срещу атакуващите парламента.

И в Томатина, както и при "Окупирай Орлов мост" обаче организатори няма. Участниците в групата обясняват, че социалните групи са само начин за информиране, а всеки сам си носи отговорността.

Другите уговорки, които се правят, са да не се носят никакви режещи предмети, да не се предизвикват полицаите и да не се издигат политически лозунги.

Николай Колев - Босия, в чиято подкрепа се гласи Томатината, е заплашен от 2 години затвор заради домата, който хвърли по сградата на Парламента във вторник. Босия бе обявил, че ще хвърли 6 домата срещу Народното събрание. 40 полицая обаче го обградиха и го арестуваха, когато се приближи с кутия домати към сградата и дисидентът-ветеран успя да хвърли само един.

Арестът на Босия предизвика скандал между ГЕРБ и БСП в парламента. Сергей Станишев, чиято партия бе свалена с протест пред парламента през 1997 г., прочете декларация в подкрепа на Босия. 

Босия бе едно от лицата на протестите през зимата на 1997 година, които свалиха Жан Виденов от власт. Емблематична бе речта му на стълбите на парламента на 10 януари вечерта, когато с мегафон в ръка тръгна към кордона полицаи, викайки:

"Не ме гледай така и не се опитвай да ме плашиш. Ти имаш пистолет, а моят син в поделението в Горна баня има танк!"

 

OFFNews ще предава на живо протестът в събота.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2012 в 16:27

Mnogo hubavo ste go kazala. Pozdravi
<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

24.11 2012 в 12:32

П.П.П. За да съм коректна - част от въпросите, зададени от мен в коментара ми по-горе от днес, ги систематизирах след прочетени от мен коментари на читатели в няколко други форума!

24.11 2012 в 11:29

П.П.
Пропуснах да посоча в някой от коментарите си по-горе няколко неща относно тази проява, но тъй като днес трябва да се състои тази "доматена революция", не е късно да го направя:
1. "Доматена революция" като събитие е насрочено за събота, днес, от 17 ч пред парламента и организирано във Фейсбук.
Добре де, защо в 17 ч., когато вече се свечерява, защо по тъмно? И защо в събота, когато е почивен ден, през който депутатите не работят (доколко е уместно да се използва тази дума за тях), а си почиват и сградата на парламента е празна? Освен всичко друго сградата като архитектурна стойност си е шедьовър, нали? Значи, тези "революционери" предпочитат да действат по тъмно, в почивен ден и то срещу една от иначе най-красивите сгради в центъра на София :-/
2.Думи на Босия:
"Знам, че ще се опитате да ме спрете и подведете под отговорност за хулиганство. Това, обаче, е политическо действие от моя страна и ако имате наглостта да го определите като хулиганство, ще трябва да отговаряте пред обществото, ЕС и пред Бога..."
Ами няма как да е политическо действие от негова страна, защото политическите действия се извършват от политици, а Босия не е политик!
3. Какво предлага и какво иска той:
"Няма да ви оставя на мира, докато не покажете програма за действие в близките 10 години ден по ден и не ми покажете програма за смяна на модела, както и административна, съдебна и политическа реформа на България"
10 години?! Избори се провеждат на всеки четири години - и за парламент, и за местна власт, само за президент е на пет години. Мандатът на сегешния състав на парламента и кабинета изтича следващата година, след тях ще дойдат други, а може и същите - но пак за четири години. Тогава, към кого е адресирано това искане за програма за действие в близките 10 г.?!
Програма за смяна на модела? А какъв е сегашният модел? България е парламентарна република, с многопартийна система! За да се смени моделът, трябва да се гласува нова Конституция, а за това трябва да се свика Велико народно събрание! Така че, за каква програма за смяна на модела апелира Босия?
4. Кой и с какви пари ще почисти след това сградата на парламента, след като бъде одоматена?!
Тези "революционери" ще се включат ли след това в почистването на парламента и ще се бръкнат ли те в джоба за това, или резултатът от тяхното "революционерство" ще се плаща отново с парите на всички данъкоплатци?!
5. Постъпката на Босия е срещу всички, управлявали през последните 20 г. А той къде беше през тези 20 г.?

23.11 2012 в 19:22

Сигурен съм, че непременно ще я прочетеш.......сто усмихнати човечета.

23.11 2012 в 15:46

"За да разбереш реалността, в която живеем е нужно да поровиш за информация за следвоеннта история на САЩ. Ще видиш, че техният режим не би допуснал развитие на каквото и да е по-демократично общество от тяхното. Това би било заплаха."

Е, историята и днешната реалност опровергаха това. Има и други не по-малко демократични страни - Норвегия, Швеция... да не изброявам всички скандинавски страни, Франция, Германия, Австралия, Нова Зеландия и т.н.: http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
А по хуманност САЩ малко изостават: http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index

"Виждам поредния човек, който смята, че властта има право да извършва агресия въпреки съпротивата на тези, които уж са я излъчили."
Ако имате предвид мен, грешите! Властта няма право да извършва агресия, по никакъв начин с моите коментари не защитавам такава позиция!

"Не виждам въз основа на какво правиш извода, че можем да влияем върху създаването на правила – защото във Франция и САЩ също нямат избор?"
Наистина е безсмислено да спорим по този въпрос, щом твърдите, че даже Франция и САЩ също нямат избор!

"Препоръчвам ти една невероятна книга – Спомени на проф. Николай Генчев – ще разбереш доста неща за дисидентството в България. И за софистицираните методи на уж селяшката “комунистическа” власт."
Благодаря много, непременно ще потърся книгата и ще я прочета :-)

"http://www.youtube.com/watch?v=pX-vSbnGReo – Когато български журналисти направят нещо на това равнище, ще ти призная, че си права. Не казвам, че в България няма такива, по-скоро не правят нищо такова. Сама си отговори защо."
Нямам добро мнение като цяло за българските медии, вече го посочих в един от коментарите си по-горе: "...колкото и медиите ни да не са това, което трябва да бъдат, а именно да служат на обществото."

"С негласуване пак избираш някой..."
Не, не избираш никого, оставаш на по-неграмотните и по-податливи на манипулация и продажност да избират вместо теб!

"Желая ти успех и дано не преживееш нещо подобно на хората от подтискащото филмче, защото някой някъде е решил, че разбира повече от обществото."
Благодаря, и аз ти пожелавам абсолютно същото!

П.П. Малко офтопик:
"Задай въпрос към Босия! От 19 ч интервю на живо с ДИСИДЕНТА": http://offnews.bg/index.php/127443/zadaj-vapros-kam-bosiya-ot-19-ch-intervyu-na-zhivo-s-disidenta - тази информация е публикувана от гл. редактор на Offnews. Може да прозвуча крайно, но когато гл. редактор на една медия нарича Босия дисидент, не виждам защо трябва да продължавам да посещавам АКТИВНО този сайт, а аз започнах да го правя преди около десетина дни...
Емил Кошлуков е лежал в затвора преди 10 ноември, защото е чел "Фашизмът" на Желю Желев (поне така се твърди), бил е там заедно с Ахмед Доган заради негова, както се твърди, подривна дейност. Това прави ли ги непременно дисиденти? Аз мисля, че не! Същото е и с Николай Колев-Босия! А хвърлянето на домат по сградата на парламента прави ли го дисидент????
Може да прозвучи много цинично, но ще си позволя да споделя едно предположение. Знаейки колко много Босия обича медийните изяви, се питам дали пък целта на постъпката му не е да обърне вниманието на медиите върху него самия, защото нещо го бяха позабравили медиите в последно време? Не твърдя, че е така, само споделям едно предположение!

23.11 2012 в 13:29

За да разбереш реалността, в която живеем е нужно да поровиш за информация за следвоеннта история на САЩ. Ще видиш, че техният режим не би допуснал развитие на каквото и да е по-демократично общество от тяхното. Това би било заплаха. Виждам поредния човек, който смята, че властта има право да извършва агресия въпреки съпротивата на тези, които уж са я излъчили. Протестиращите из западните "демокрации" съвсем не са няколко си там хиляди, ако гледаш така просто на нещата, защо не се запиташ, как при положение, че гласуват по-малко от 50% властта е легитимна? Не виждам въз основа на какво правиш извода, че можем да влияем върху създаването на правила - защото във Франция и САЩ също нямат избор?
Препоръчвам ти една невероятна книга - Спомени на проф. Николай Генчев - ще разбереш доста неща за дисидентството в България. И за софистицираните методи на уж селяшката "комунистическа" власт.
http://www.youtube.com/watch?v=pX-vSbnGReo - Когато български журналисти направят нещо на това равнище, ще ти призная, че си права. Не казвам, че в България няма такива, по-скоро не правят нищо такова. Сама си отговори защо.
С негласуване пак избираш някой - това е пропаганда, която цели да ни лиши от възможността да спрем да легитимираме едни и същи хора. Както ти казах възможностите ни за влияние са орязани до гражданско неподчинение и изборът да не гласуваш. Мисля, че скоро и тях няма да имаме, но да не бъдем черногледи.
П.С. Да пробваме без избори беше моя идея, не твоя. Стоя зад нея и смятам, че рано или късно ще стане.
Желая ти успех и дано не преживееш нещо подобно на хората от подтискащото филмче, защото някой някъде е решил, че разбира повече от обществото.

23.11 2012 в 11:03

@ясминка,

Не съм съгласна с това, което сте написали.
Реалността на родните телевизии е друга. Негативизмът, който се 'лее' от екраните вече двайсет години, е ужасяващ. Точно те ни повтарят като мантра толкова години как от 'горкия' народ нищо не зависи, как за всичко са виновни политиците.

"Помисли кой прави номинациите и ще видиш, че възможността на гражданите да избират е сведена до два, три варианта – различни помежду си, но еднакво вредни като цяло. Искаш всички да спазваме правила, но в реалността ние нямаме възможност да влияем върху създаването им."
А в коя държава от западните демокрации ситуацията с номинациите и вариантите за гласуване е по-различна? Във Франция, САЩ и т.н. номинациите кой ги прави и между колко кандидатити техните граждани имат възможност да избират?
Напротив, в реалността ние имаме възможност да влияем върху създаването на правилата или промяната на вече съществуващите такива!

"Дисидентство в България имаше, не знаеш за него заради паралелната реалност – тя панически го прикрива а хората, които трябваше да го изкарат на показ (журналисти, историци, общественици) се оказаха по-индоктринирани от партийния апарат. Той поне за една нощ се пребоядиса."
Значи, според вас, журналистите, историците и обществениците вкупом панически прикриват съществувалото, пак според вас, преди дисиденство?! И вие сте убедена в това?!?!?! Очевидно знаете много! Журналистите от Offnews и те ли са в този кюп тогава?!

"Или смяташ, че сегашната система е по-свободна? По-свободна е доколкото можеш да избираш между самсунг и панасоник, относно участието на обществото във вземането на властови решения е същата."
Да, сегашната система, с всичките й недостатъци, е значително по-свободна от тоталитарната такава! Възможността за участие на обоществото във вземането на властови решения е същата като тази каквато имат обществата в Западна Европа, които са част от Европейския съюз!

"За доволстото на западните граждани от парламентите им, бъркаш много. Скоро имаше европейски ден за протест, който в България беше отразен, като събитие от друг континент. Сещаш ли се за общественото мнение в Испания, Италия, Великобритания, Германия и т.н. по повод втората война в Ирак и дали правителствата им се вслушаха (с малки изключения)?"
Правите ли разлика между правителство и парламент - между законодателна и изпълнителна власт? Ах, какъв пример ми давате :-О - с втората война в Ирак и общественото мнение в няколко европейски държави... както и да е. А вие смятате ли, че общественото мнение винаги е правилно, че то винаги е добре подплатено с необходимите знания по даден въпрос и като такова правителствата винаги трябва да се вслушват в него? И доколко винаги е представително за цялото общество това "обществено мнение"? Хиляда, две или три хиляди души (в една държава с население от няколко милиона), излезли да протестират с определено искане, при това незнайно как организирани - спонтанно или не, достатъчно представително ли е, за да се определи то като мнение, което е представително за цялото общество, т.е. изразява волята на по-голямата част от него? Законодателят е дал възможност И за референдуми! Организира се подписка, внася се в парламента и след това се провежда референдум - и ако мнозинството граждани участват в него и повечето от тях изразят желание това, за което се гласува, да се осъществи, то тогава властта трябва да се съобрази с желанието на мнозинството!

"Не ти ли омръзна от стандартното обяснение, че ние сами сме си виновни, защото сме безучастни?"
Точно обратното е! Стандартното обяснение е, че политиците са виновни за всичко - ето това ми омръзна!

"Нали има избори през цялото време, всички се извъртяха по два пъти. Все пак не може да са еднакви а? Или да пробваме без избори, но се опасявам, че тогава ще усетиш какво е дисидентство."
Да пробваме без избори? Аз да съм написала в някои от по-горните коментари, че искам да пробваме без избори?!

Накрая, за да приключа темата, на всички, които ми кликнаха минуси, искам да им пожелая "Успех" в хвърлянето на домати по сградата на парламента, не мога да им пожелая друго щом са стигнали до там в черногледството си да мислят, че от тях нищо не зависи, че нямат права и единственото, което им остава е прояви от рода - да хвърляме домати или каквото и да било по една сграда, която е символ на държавността, нещо, което не може да се каже за хората, които заседават вътре в тази сграда, и които ние с гласуване или с негласуване сме избрали!

А на вас Георги и Ясминка пожелавам по-малко черногледство, в случай, че съм ви разбрала правилно!

22.11 2012 в 22:46

Хубави неща си написала, но имам чувството, че си на 18. Ако не си, приеми го като комплимент. Май живееш в реалността на телевизията, където всичко е както го описваш, но има и друга реалност, в която парламента не е резултат от избор. Помисли кой прави номинациите и ще видиш, че възможността на гражданите да избират е сведена до два, три варианта - различни помежду си, но еднакво вредни като цяло. Искаш всички да спазваме правила, но в реалността ние нямаме възможност да влияем върху създаването им. Ако мислиш, че това са глупости, опитай да влезеш в политиката и да стигнеш до номинация за каквото и да е.
Тоталитарната държава има и много по-фини начини да се разправи с дисидентството (както и да го формулираме), не е нужно винаги да се използват методи като в Чехия. Дисидентство в България имаше, не знаеш за него заради паралелната реалност - тя панически го прикрива а хората, които трябваше да го изкарат на показ (журналисти, историци, общественици) се оказаха по-индоктринирани от партийния апарат. Той поне за една нощ се пребоядиса.
Не знам много за Босия - знам, че е бил в затвора ( заради свободата на словото), че е крайно невъзпитан, но и че има смелост да заяви единственото право, което май ни е останало - гражданско неподчинение. Също така се твърди, че бил агент, но за кой ли не се твърди а и кой ли не е бил - част от методите, за които ти споменах. Това, за което обвиняваш българите през тоталитаризма е факт и сега - да виждаш дисиденти наоколо? Или смяташ, че сегашната система е по-свободна? По-свободна е доколкото можеш да избираш между самсунг и панасоник, относно участието на обществото във вземането на властови решения е същата.
За доволстото на западните граждани от парламентите им, бъркаш много. Скоро имаше европейски ден за протест, който в България беше отразен, като събитие от друг континент. Сещаш ли се за общественото мнение в Испания, Италия, Великобритания, Германия и т.н. по повод втората война в Ирак и дали правителствата им се вслушаха (с малки изключения)? Съжалявам да ти го кажа, но в цяла Европа нещата бавно, но сигурно отиват към масова просешка тояга и хората не са особено доволни.
П.С. Не ти ли омръзна от стандартното обяснение, че ние сами сме си виновни, защото сме безучастни? Нали има избори през цялото време, всички се извъртяха по два пъти. Все пак не може да са еднакви а? Или да пробваме без избори, но се опасявам, че тогава ще усетиш какво е дисидентство.

22.11 2012 в 15:01

П.П. На места в текста съм написала "десидент/и", да се чете "дисидент/и" :-/

22.11 2012 в 14:59

Георги, прочетохте ли внимателно определението за десидент, което цитирах в по-горния ми коментар, особено "АКТИВНО се противопоставя"?
Да приемем, че съм съгласна с вас, че "това, че ти не знаеш да е имало дисиденти, не значи, че не ги е имало. Много от тях са избити, премълчавани." Това ваше изречение би трябвало да означава, че вие знаете имената на някои от тях. Но ми давате за пример Радой Ралин, когото със сигурност знам кой е, защото беше изключилно популярен преживе, вкл. и преди 10 ноември, продължава да е популярен и след смъртта си. Радой Ралин, според мен, трудно може да бъде наречен десидент в смисъла на определението, което цитирах. Да, сатиричните му творби бранят народното чувство за справедливост, но той е един от най-активните творци преди 10 ноември 1989 г. , а единствената реакция на тогавашната власт срещу него като творец е била през 1968, когато книгата му "Люти чушки" е била изгорена в пещите на Полиграфическия комбинат в София, аз поне не знам за друга такава, а потърсих информация в Интернет.
Мисълта ми е, че ако е имало истинско десидентство в България по времето на тоталитаризма, за нейните представители все щяхме да научим от медиите през тези повече от 20 г. , след паметния 10 ноември 1989 г., колкото и медиите ни да не са това, което трябва да бъдат, а именно да служат на обществото.
Имало е отделни прояви на съпротива срещу реда - да, но пък да говорим за активна съпротива от отделни личности... И самият Георги Марков трудно може да бъде определен като дисидент, според мен, и НАЙ-МАЛКОТО защото е един от създателите на 6 управление на ДС, т. нар. политическа полиция, и защото от/на едно уютно и удобно място, каквото е било това в БиБиСи в Лондон, е писал и чел своите "Задочни репортажи за България" (убийството му няма да го коментирам, защото не вярвам съвсем на официалната версия за мотивите за убийството му).
Но това е личното ми мнение, аз така ги разбирам нещата. Може пък и да не съм права!

"Българските граждани са умишлено изолирани от политиката, и от възможността да я променят чрез законови средства, запознай се поне с основите на сегашните закони, регламентиращи избирането на депутати и президент."

Със сигурност съм запозната с моите законови права като гражданин и гласоподавател и не мисля, че ние умишлено сме изолирани от политиката и от възможността да я променяме чрез законови средства - по-скоро ние самите се изолираме, защото така ни е по-удобно - да виним винаги другите, а не И самите нас си, като иначе говорим много, възмущаваме се, но не или почти не действаме, за да променим това, с което не сме съгласни. А промяната започва от самите нас. Ако ние не се променим, не започнем да спазваме правилата навсякъде, където сме, и не изискваме постояннно от хората, упълномощени с власт - на всички нива, да си изпълняват коректно задълженията, а само си мълчим и търпим, то такива спорадични прояви като протести на Орлов мост, пред парламента, Министерски съвет или Президентството или пък "хулиганското" хвърляне на домати по сградата на парламента с нищо няма да помогнат!

"Парламента отдавна е изгубил уважението на народа, така че тази “институция” и народните “представители” просто няма накъде повече да пропадат."

Говорите от името на народа?!
Ако сте прав, че народът е изгубил доверието си в парламента като институция, какво предлагате да направим?! Да "съборим" сградата на парламента, хвърляйки развалени домати по нея? И какво предлагате да построим на мястото на парламента? Какъв нов демократичен ред да изберем и как да стане това?
Защо в така наречените добре развити, демократични страни, на запад от нас, парламентите работят добре и никой не ги замерва с домати? Това не е ли заслуга на техните граждански общества, на тяхното развито гражданско самосъзнание? Ние, българите, имаме ли развито гражданско самосъзнание? По-скоро не! И затова депутатите ни са това, което са вече 20 г. Т.е. те са по-скоро следствие, не толкова причина!

"Това, което ти наричаш “хулиганска проява” е много нужно. Много такива трябват."
Аз лично се опасявям, че чрез замерването на домати на сгради като парламента до гражданско самосъзнание като общество никога няма да стигнем :-/