Що е Томатина и има ли тя почва у нас?

Николаос Цитиридис 24 ноември 2012 в 07:06 2997 0

Площада пред НС ще се превърне в малка Валенсия. Снимка БГНЕС
Площада пред НС ще се превърне в малка Валенсия. Снимка БГНЕС

Думата "томатина" доби ново значение в българския език след случката с Кольо - Босия. От фестивал във Валенсия "Томатина" се превърна в протест, изразяващ масово недоволство по зрелищен начин. 

Само преди дни Николай Колев - Босия беше арестуван, защото е замерил парламента с домат. Днес от 17 часа се очаква първият в България масов протест - "Томатина", който OFFNews ще предава на живо. Мишената е Парламента.

Оригиналът е испанският фестивал "Томатина", чиято история започва през 1945 г. По време на парад на "Гигантските кукли" двама младежи, които не са допуснати до мястото на събитието,  инсценирали бой с домати вместо с оръжия.

Това е най-достоверната от многото истории за "Томатина".

През 1950 г. фестивалът на развалените домати бил официално разрешен.

В днешни дни събитието е ежегодно и се провежда всяка последна сряда от месец август.

Доматите и яйцата са сред най-популярните методи за протест и най-желаните "биооръжия" срещу правителства. Тази година "доматеният гняв" не се размина и на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която бе посрещната с обувки и домати в Египет.

Още в миналото хвърлянето на домати е служило за забавление. На различни панаири хората са замеряли с домати шутове и са им се присмивали. 

В България хвърлянето на домати също не е чуждо. Преди 3 години ученици от пловдивско училище замеряха сградата с домати, яйца и пиратки заради уволнен учител.

Тази събота очакваме площадът пред НС да се превърне в малката "Томатина" в защита на Николай Колев - Босия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !