Из досиетата на митрополитите: Дометиан станал агент с охота, Неофит се опълчил

Борислава Бибиновска 23 ноември 2012 в 09:40 6712 2

Митрополити. Снимка: Сергей Антонов
Митрополити. Снимка: Сергей Антонов

„В разговор с мой приятел разбрах, че...

Така започва всеки донос на един от считаните за най-прилежни духовници – Видинският митрополит Дометиан. Прилежен и последователен в агентурните си сведия, подобно на приятеля си Калиник, Дометиан също разполага с обемно досие – две папки с около 300 страници. От сведенията в тях научаваме, че от 1970 г. Видинският владика е работил за Първо, Трето и Шесто управление на ДС.

Агентурният му псевдоним бил „Добрев”. В началото духовникът е спряган като „кандидат-агент”, но скоро вече е приет в средите на службите и се утвърждава като сериозен кадър на ДС. Работата му била ценена, понеже по онова време Дометиан е секретар на Светия синод. Самият „Добрев” лесно се е съгласил да бъде част от ДС.

„Впечатленията са ми, че „Добрев” се отзовава на желанието ми за контакт с все по-голяма охота”, докладва водещият случая офицер.

По-голяма част от сведенията са пълни с информация за отделни личности във и извън синода. Дометиан е имал задачата да запознава службите със срещите и разговорите на българските духовници с представители от чужбина. Поощряван е да „проявява интерес към новите лица“, които пристигат в синода. Така например той е докладвал за църковни и дипломатически делегации от цял свят, в това число и Америка. Писал е доноси за различни пътувания на българското духовенство в Египет, Израел, Букурещ. Интересни са били и срещите с кубински граждани, които се утвърдили като приятели на България и българския народ.

Дометиан е заставян внимателно да проучва чуждите граждани, които патриарх Максим познава. Секретарят на висшия клир е запознавал службата с настроенията на чужденците към нашенците – за отношението към Българската православна църква и държавата. Дометиан старателно е докладвал за редица лица, които по един или друг повод са минавали през дверите на българския синод. Давал е и сведения за българи емигранти. Водил си е бележки за адреси и дейности на българите зад граница, прояви, намерения, планове, отношение към Църквата и пр.

Едно от лицата, към които са правили особено впечатление на ДС, е английският свещеник Хю Аймбру, обслужващ духовните легации на Англия в България и социалистическите страни Румъния и Югославия. В сведенията на духовника се забелязва и споменаването на името на американския президент Рузвелт, по това време пратеник наблюдател от ООН в Софийската сесия на Световния съвет на мира (ССМ).

По повод срещите с чужденци, Видинският митрополит особено набляга на отношение на чуждите демократични страни към социализма в България.

„Общите впечатления на гостите от наша страна са много добри. У мнозина се утвърждава мнението в преимуществото на социалистическия строй (...) Подчертаха се нормалните взаимоотношения между Църквата и държавата, което за многозина преди това е било поставено под съмнение”, пише Дометиан в една от докладните си.

„Агентът в расо” е докладвал и за редица свои събратя, като прави впечатление, че секретарят на Светия синод е знаел за голяма част от случките и историите в БПЦ.

Дометиан е бил запознат със заминаването на някои митрополити, сред които Калиник и Натанаил, в Зографския манастир. Духовникът е „подшушнал“ на тайните служби, че Галактион шикалкавил, за да не замине и той за Света гора.

Дометиан не остава длъжен на приятеля си Калиник, за когото пише, че е хванат в непристойна за духовник ситуация.

„В Поморие бил заедно с приятеля си архим. Калиник няколко дни. Последният катастрофирал и за втори път си счупил ръката. По-късно научил за случая със залавянето му в неудобно положение с жена”, четем в сведенията на неговия водещ офицер.

За западните митрополити Симеон и Йосиф Дометиан смята, че не са достатъчно добри в работата си. Той отбелязва, че синодът и патриарх Максим не са били доволни от работата им.

За разлика от сведенията на Калиник пък, който описва патриарх Максим като „себичен”, Дометиан изтъквал добрите черти на главата на Българската православна църква. В едно от сведенията ръководителят на Видинския владика пише:

„Особено ласкаво се изказа за патриарха, за отношението му към хората, за мъдростта, способностите и работоспособността му. Карал се само когато това било неизбежно”.

По-късно обаче агент „Добрев“ донасял, че патриарх Максим често не бил съгласен с държавни назначения. Много пъти главата на Църквата дори се противил, ако държавни органи се разпореждат с духовните дела.

Въпреки че Дометиан прави впечатление на изключително последователен и отдаден в доносите си агент, разкритията му са смятани за бедни на ценни данни. Затова духовникът е бил порицаван, че „непълно и не винаги е информирал службата”. ДС е смятало, че Видинският владика не е бил „задоволителен” като агент.

За митрополит Амвросий пък Даметиан се изказва ласкаво, като подчертава, че той е принципен човек, „пламенен в своите чувства и мисли”.

Когато през януари месец тази година Косията по досиетата обяви имената на духовниците – агенти на ДС, Дометиан заяви, че няма за какво да се извинява. Според него всичко, което е вършел, е било от патриотични подбуди.

„Ние сме отстоявали делото на Българската православна църква. Ще й служим вярно и занапред”.

  Русенският владика Неофит има тънко досие с не повече от 20 листа. Той не е давал писмени сведения, а само е съобщавал на ръководителя си за събраната от него информация. Писмени сведения Неофит е дал единствено относно своите впечатления от пътуване в САЩ.

Първият контакт с духовника е направен през 1981г. Постепенно е бил привличан към ДС. Вербуван като агент „Симеонов“ през 1983 г. Зачислен към отдел VI на ДС. В сведенията за него пише, че е опърничав и не проявява инициатива да докладва на службата. ДС обаче подчертава, че Неофит е демонстрирал безпределна обич и вярност към СССР.

„Неофит притежава положителни качества, но като мнозина богослови е неискрен, обича да сервилничи и би могло да се спори доколко възприема новия живот", констатира ръководителят на агента.

На агент „Симеонов“ е възложено да наблюдава дейността и поведението на отделни висши „реакционно настроени“ духовници на БПЦ. Неофит е трябвало да се сприятелява с духовниците с бунтарски дух и да оказва влияние върху тях. Той е трябвало да докладва и за кадрови промени в синода. Зачислен към отдел VI на ДС.

„Изхождайки от необходимостта за наблюдение дейността и поведението на отделни висши реакционно настроени духовници от БПЦ и оказване на влияние върху тях, както за участие в различни международни икуменически мероприятия от 1981 г. поддържам контакт, обработвам и използвам конкретно в изпълнение на наши оперативни поръчения архимандрит Неофит – Симеон Николов Димитров протосингел на Софийската митрополия”, съобщава оперативният ръководител на агента Кирил Котов.

В делото на владиката е отбелязано, че той е изключително добре приеман от духовниците в БПЦ. Отдавна е доказал предаността и отдадеността си към духовните дела. Ползвал се е и с подкрепата на патриарх Максим.

След 10 ноември 1989 г. ДС отбелязва, че колебанието на Неофит да служи на агенцията е нараснало. Съобщава се, че през 1990 г. агент „Симеонов“ отказва да поддържа връзки с представители на ДС.

„След 10 ноември 1989 г. и легализиране на опозиционните сили в НРБ в агент „Симеонов” настъпи колебание за необходимостта от продължаване на контактите с органите на ДС. Въпреки положените усилия за укрепването му като агент през март 1990 г. той категорично отказа да се среща и поддържа връзки с представители на тези органи. Своето нежелание мотивира, че с настъпилите изменения в политическата обстановка в страната необходимостта от подобни конспиративни взаимоотношения напълно отпада“, съобщава оперативният ръководител на Неофит.

Същата година владиката е изключен от списъка на агентурните кадри.

По повод разсекретяването на досиетата на духовниците, дядо Неофит заяви, че чувства неудобство, но все пак няма за какво да се притеснява.

"Трудно понасям това положение, в което съм поставен, защото никога не съм имал желание да злепоставя някого и да ползвам привилегиите на ДС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!