Иван Колев-Златния: Наемат се статисти и за митинги, и за избори. Но на НДК не съм пращал

Последна промяна на 10 юли 2013 в 21:25 13280 38

Контрапротест в защита на Орешарски. Снимка: Архив/Николаос-Теодорос Цитиридис
Контрапротест в защита на Орешарски. Снимка: Архив/Николаос-Теодорос Цитиридис

 

Публикуваме обещаното интервю с шефа на кастинг агенцията "Артист студио БГ" Иван Колев-Златния, за която имахме читателски сигнал, че набира платени статисти за проправителствения митинг край НДК. 

Когато получихме информацията за наетите "фенове", не знаехме коя е агенцията на Златния и позвънихме на няколко произволно избрани компании за статисти. 

След като вчера публикувахме разследването "Купихме си контрапротест", друг читател ни писа, че кастинг агенцията на Иван Колев-Златния "Артист студио БГ" наема хора за митинга край НДК. Свързахме се с Иван Колев по телефона да го попитаме наистина ли осигурява масовка за митинги. Ето как протече разговорът:

- Здравейте, вчера направихме едно кратко разследване, получихме информация за това, че от Вашата агенция са поръчвани статисти, за да ходят по протестите, става въпрос за тези на НДК. Получихме информация, че малка част от вашите хора, става дума за не повече от 50-60 човека, тъй като тези протест не са толкова многобройни...

- Пред НДК?

- Да, контрапротестите в защита на Пламен Орешарски.

- Първо да ви кажа две думи. Сега, че парите са си пари - пари са си, че циганите продават всичко, аз ще се учудя, ако не продават в такава държава, където нещата са така направени, но те са направени, за да ги продават. И другото, което е, аз съм внук на царски офицер и не съм си карал леко службата от ВКР-тата, така че се сетете дали точно на Пламен Орешарски в подкрепа ще пратя хора. Мисля, че приключихме с всичко, няма какво да говоря. Дори си мисля, аз не ви познавам, но ако някой ми каже, че съм пратил хора в полза на комунисти, обижда яко.

- Съжалявам, но...

- А пък от гледна точка на това: незаконно е да се купуват и продават избори, но не виждам иначе нещо незаконно в това, дали на някой ще му дават или не пари да ходи на протести. След като основата на изборните закони, които са основата, която може да прочисти обществото ни и след като той не мърда по един или друг начин. Кой на кого ще плаща да ходи на протести и дали ще ходи на протести, това няма никакво значение. Може и да им плащат, може и да не им плащат, може и така да поставят нещата, че ако не отидат, дадени хора ще ги прецакат и т.н. Има ги всякакви кръгове.

Но само нещо да Ви допълня, мога да Ви дам дори и програма, в която през последните 2 седмици къде съм бил ден по ден. В 99% от случаите не бях в София, снимах един италиански филм, доста тежък. Така че, не че при определени условия не бих се навил, аз съм правил предизборни клипове на Софиянски. Самият аз съм се снимал в него, не че поддържам неговата партия. Все пак има неща и хора, които няма как да ме накарат да отида при някои групировки. Не че и другите не влязоха в групировки, на всички ни е ясно, каквото и да си говорим, с каквото и да пълним вестниците, едно от нещата, заради които аз няма да отида на протестите е, защото не можеш да ходиш на протест и след това да купуваш вестник на Делян Пеевски.

- Така е, но на един въпрос не ми отговорихте. Вашата агенция за статисти отдава ли под наем на някоя партия, няма значение коя, статисти под наем за протести?

- Не, партия - не.

- А на движение или сдружение?

- Нито на движение, нито на сдружение.

-  Някой интересувал ли се е от ваши статисти, за да участват във протестите?

- Ми всеки път. Не говоря само за сега. Дори са идвали и са ме подпитвали колко хора има в картотеката. Което нито може да бъде въпрос от човек, който знае какво е кастинг агенция, нито аз мога да дам точен отговор, защото статистите са хора, които днес може да са статисти, защото нямат работа, утре може да са в чужбина, вдругиден пак да се върнат. Картотеките не са това, което е било преди 15-20 години, когато хората са били с по-заседнал живот тука. Но тия винаги и редовно са се интересували колко хора има в една картотека.

- Ваши статисти присъстват ли на протестите, които започнаха на 14 юни?

- Естествено, че присъстват, но не като статисти, аз ги виждам по телевизията. През кариерата ми са минали 300 000 човека, естествено е, като погледна, много хора да са ми познати.

- Да обобщим, към вас са се обръщали хора за наемане на статисти, които да протестират платено, но вие не сте се съгласявали, но има ваши статисти, които присъстват като граждани на протестите.

- Те как присъстват, на мен не ми е известно.

А статистите имат ли право да работят в две или повече агенции?

- По принцип няма ограничение. Има хора, които подписват някакви договори с някакви агенции и си работят само с тях. Аз специално нямам практика да подписвам договори със статистите да работят само с мен. Нямам и никога не съм имал, защото това, че съм снимал един статист, не значи, че ще го наема на работа. Не значи, че ще дойде такъв проект, който да отговаря на неговата външност. И ако аз този човек това, че не го наемам 2 или 3 години значи ли, че той не трябва за това време да вземе и един лев от другаде? Ние сме работодатели от момента, в който го викнем за статист, статист е когато вече има проект.

- А знаете ли дали има практика партии да наемат статисти от агенции за протести, предизборни митинги, предизборни кампании?

- Такива неща се чуват, може да са приказки, може и да не са, но аз не мога да отговарям за всички. Ще ви кажа следното нещо: статистите обикновено са безработни хора. В комисиите, където и да съм ходил, всичките гледат да се бутнат и в комисиите.

- Тоест има статисти в избирателните комисии?

- То е естествено, че ако висят по цял ден там, трябва да са безработни. Повечето безработни са и статисти. Тези хора, в тези комисии, трябва да са обучени, а в действителност те дори нямат работа. Проблемът не е в хората, проблемът е в системата.

- Вчера разговарях с ваша колежка от друга кастинг агенция. Тя ми каза, че всички партии без една са използвали услугите й за политически цели. Предполагате ли коя е тази една?

- Нямам предположение, защото по принцип не ме интересува.

Можете да изкарате всичките шефове на кастинг агенции, аз ще ви кажа, че само 3-ма сме истински - аз, " Талант партнерс" и на Илка Вълчева. Нас можете да ни намерите в библиотеката за световно кино, можете да се сетите с какво се занимаване ние и с какво всички останали. Не че не сме давали публика по предавания и т.н., но това са несериозни неща, за нас сериозно е киното най-вече. Коя партия, не мога да ви кажа, че през 90-те, когато се занимавах с реклама, имах голяма неплатена поръчка за СДС, в кръга на шегата, но си е истина. Знам, че на много от статистите, които ходиха застъпници, дори не им патиха от НДСВ. Говоря за изборите, които царят спечели. Дълго време не им дадоха парите.

Външна продукция не ги интересува кога имаме избори и тогава ни е трудно да намерим статисти, защото много от статистите ходят застъпници. Чувал съм много различни суми за застъпници - и по 60, и по 30, и по 20. Виждал съм пияни застъпници, така че за какво говорим. Системата ни е ялова, всеки има право да протестира, нека да протестира. Някой като иска да му даде пари за бирата, да му даде. Важно е самите избори да не са платени. Не може да съм си платил електронен подпис и да не мога да гласувам електронно. Не може някой, който живее от 20 години в Англия, да ми казва какво да става тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.05 2014 в 00:32

Закрили са акаунта на долния линк,ето го отново тук:

http://www.youtube.com/watch?v=Ks6giVTjYuQ#t=250

12.05 2014 в 15:18

Ето линк към репортажа на Нова за тези,които не са го гледали още и за тези,които продължават да се опитват да убеждават и дуднат,че "няма такива глупости,той не се занимава с такива неща":

http://www.youtube.com/watch?v=oVDMMvxYZrw#t=250

19.04 2014 в 20:35

Molq vi se bez luji po adres na Ivan Zlatniq.
Kak ne vi e sram da lujete taka che vi e prashtal na mitingi toi ne se zanimava s takiva gluposti a samo s filmi i reklami.

24.03 2014 в 17:56

Тия дето никога не са чували Златния да е плащал на статисти да ходят да протестират да вземат да изгледат репортажа на Нова и да пишат после колко лица на колеги статисти преброиха:)
Всичко си се вижда черно на бяло..ама и тия Нова кви са гадове да им раздадат накрая плакати с надпис"НАЕХА МЕ ДА ПРОТЕСТИРАМ" егати смеха падна :)))
Златния и майка си ше продаде за пари,оправдавайки се(явно и съвеста си успокоява така) със "Ми системата е виновна,те циганите...те безработните..ама те може и да не им плащат и хората от кафето и бум там...ама то аз за Орешарски няма да пратя,щот много ме действаха комунягите в казармата(все едно,че като не е ЗА Орешарски и е по-оправдано - един вид той по съвест и вътрешно убеждение само праща статисти и тва му държи съвестта чиста,хаха)...ама то е ясно,че всички са групировки....бла-бла"
Истината е,че заради такива като него стават възможни манипулациите и подмяната на гласа на народа.Именно заради такива като него.Самите статисти - те не могат да си позволят морал и политическа лоялност,защото умират от глад и когато децата ти нямат за храна правиш ВСИЧКО.
Но той не е на това дередже - той просто ламти за ПОВЕЧЕ.И не може да осъзнае(и той и всички като него),че като си сваляш гащите за пари накрая ще си малко по-богат,но МНОГО по-наебан,а децата ти ще тънат и ще се задушават в лайната,които самият ти си изсрал.

29.07 2013 в 15:07

...и НЕ ме е изпращал по митинги... НЕ МЕ Е... защо няма корекция в тоя сайт... оф, съжалявам... пак обърках всичко

29.07 2013 в 15:06

Аз също съм от платените статисти на Иван Златния и ме е изпращал по митинги за пари

25.07 2013 в 17:19

...макар че в последвалото разследване на Нова ТВ журналисти под прикритие наеха статисти ИМЕННО от Златния, за което той после отрече, въпреки неоспоримите доказателства в материала. Така че за горното, че не е давал статисти за партийни цели, той лъже.

...съответно можем да отидем по-далеч и си извадим изводите, че и в бизнеса си не е честен. Както и да е.

22.07 2013 в 12:03

http://www.youtube.com/watch?v=oVDMMvxYZrw - Нова телевизия показват материал, в които си купуват протестиращи точно от Иван Златния