Иван Колев-Златния: Наемат се статисти и за митинги, и за избори. Но на НДК не съм пращал

Николаос Цитиридис 10 юли 2013 в 21:25 15650 40

Контрапротест в защита на Орешарски. Снимка: Архив/Николаос-Теодорос Цитиридис
Контрапротест в защита на Орешарски. Снимка: Архив/Николаос-Теодорос Цитиридис

 

Публикуваме обещаното интервю с шефа на кастинг агенцията "Артист студио БГ" Иван Колев-Златния, за която имахме читателски сигнал, че набира платени статисти за проправителствения митинг край НДК. 

Когато получихме информацията за наетите "фенове", не знаехме коя е агенцията на Златния и позвънихме на няколко произволно избрани компании за статисти. 

След като вчера публикувахме разследването "Купихме си контрапротест", друг читател ни писа, че кастинг агенцията на Иван Колев-Златния "Артист студио БГ" наема хора за митинга край НДК. Свързахме се с Иван Колев по телефона да го попитаме наистина ли осигурява масовка за митинги. Ето как протече разговорът:

- Здравейте, вчера направихме едно кратко разследване, получихме информация за това, че от Вашата агенция са поръчвани статисти, за да ходят по протестите, става въпрос за тези на НДК. Получихме информация, че малка част от вашите хора, става дума за не повече от 50-60 човека, тъй като тези протест не са толкова многобройни...

- Пред НДК?

- Да, контрапротестите в защита на Пламен Орешарски.

- Първо да ви кажа две думи. Сега, че парите са си пари - пари са си, че циганите продават всичко, аз ще се учудя, ако не продават в такава държава, където нещата са така направени, но те са направени, за да ги продават. И другото, което е, аз съм внук на царски офицер и не съм си карал леко службата от ВКР-тата, така че се сетете дали точно на Пламен Орешарски в подкрепа ще пратя хора. Мисля, че приключихме с всичко, няма какво да говоря. Дори си мисля, аз не ви познавам, но ако някой ми каже, че съм пратил хора в полза на комунисти, обижда яко.

- Съжалявам, но...

- А пък от гледна точка на това: незаконно е да се купуват и продават избори, но не виждам иначе нещо незаконно в това, дали на някой ще му дават или не пари да ходи на протести. След като основата на изборните закони, които са основата, която може да прочисти обществото ни и след като той не мърда по един или друг начин. Кой на кого ще плаща да ходи на протести и дали ще ходи на протести, това няма никакво значение. Може и да им плащат, може и да не им плащат, може и така да поставят нещата, че ако не отидат, дадени хора ще ги прецакат и т.н. Има ги всякакви кръгове.

Но само нещо да Ви допълня, мога да Ви дам дори и програма, в която през последните 2 седмици къде съм бил ден по ден. В 99% от случаите не бях в София, снимах един италиански филм, доста тежък. Така че, не че при определени условия не бих се навил, аз съм правил предизборни клипове на Софиянски. Самият аз съм се снимал в него, не че поддържам неговата партия. Все пак има неща и хора, които няма как да ме накарат да отида при някои групировки. Не че и другите не влязоха в групировки, на всички ни е ясно, каквото и да си говорим, с каквото и да пълним вестниците, едно от нещата, заради които аз няма да отида на протестите е, защото не можеш да ходиш на протест и след това да купуваш вестник на Делян Пеевски.

- Така е, но на един въпрос не ми отговорихте. Вашата агенция за статисти отдава ли под наем на някоя партия, няма значение коя, статисти под наем за протести?

- Не, партия - не.

- А на движение или сдружение?

- Нито на движение, нито на сдружение.

-  Някой интересувал ли се е от ваши статисти, за да участват във протестите?

- Ми всеки път. Не говоря само за сега. Дори са идвали и са ме подпитвали колко хора има в картотеката. Което нито може да бъде въпрос от човек, който знае какво е кастинг агенция, нито аз мога да дам точен отговор, защото статистите са хора, които днес може да са статисти, защото нямат работа, утре може да са в чужбина, вдругиден пак да се върнат. Картотеките не са това, което е било преди 15-20 години, когато хората са били с по-заседнал живот тука. Но тия винаги и редовно са се интересували колко хора има в една картотека.

- Ваши статисти присъстват ли на протестите, които започнаха на 14 юни?

- Естествено, че присъстват, но не като статисти, аз ги виждам по телевизията. През кариерата ми са минали 300 000 човека, естествено е, като погледна, много хора да са ми познати.

- Да обобщим, към вас са се обръщали хора за наемане на статисти, които да протестират платено, но вие не сте се съгласявали, но има ваши статисти, които присъстват като граждани на протестите.

- Те как присъстват, на мен не ми е известно.

А статистите имат ли право да работят в две или повече агенции?

- По принцип няма ограничение. Има хора, които подписват някакви договори с някакви агенции и си работят само с тях. Аз специално нямам практика да подписвам договори със статистите да работят само с мен. Нямам и никога не съм имал, защото това, че съм снимал един статист, не значи, че ще го наема на работа. Не значи, че ще дойде такъв проект, който да отговаря на неговата външност. И ако аз този човек това, че не го наемам 2 или 3 години значи ли, че той не трябва за това време да вземе и един лев от другаде? Ние сме работодатели от момента, в който го викнем за статист, статист е когато вече има проект.

- А знаете ли дали има практика партии да наемат статисти от агенции за протести, предизборни митинги, предизборни кампании?

- Такива неща се чуват, може да са приказки, може и да не са, но аз не мога да отговарям за всички. Ще ви кажа следното нещо: статистите обикновено са безработни хора. В комисиите, където и да съм ходил, всичките гледат да се бутнат и в комисиите.

- Тоест има статисти в избирателните комисии?

- То е естествено, че ако висят по цял ден там, трябва да са безработни. Повечето безработни са и статисти. Тези хора, в тези комисии, трябва да са обучени, а в действителност те дори нямат работа. Проблемът не е в хората, проблемът е в системата.

- Вчера разговарях с ваша колежка от друга кастинг агенция. Тя ми каза, че всички партии без една са използвали услугите й за политически цели. Предполагате ли коя е тази една?

- Нямам предположение, защото по принцип не ме интересува.

Можете да изкарате всичките шефове на кастинг агенции, аз ще ви кажа, че само 3-ма сме истински - аз, " Талант партнерс" и на Илка Вълчева. Нас можете да ни намерите в библиотеката за световно кино, можете да се сетите с какво се занимаване ние и с какво всички останали. Не че не сме давали публика по предавания и т.н., но това са несериозни неща, за нас сериозно е киното най-вече. Коя партия, не мога да ви кажа, че през 90-те, когато се занимавах с реклама, имах голяма неплатена поръчка за СДС, в кръга на шегата, но си е истина. Знам, че на много от статистите, които ходиха застъпници, дори не им патиха от НДСВ. Говоря за изборите, които царят спечели. Дълго време не им дадоха парите.

Външна продукция не ги интересува кога имаме избори и тогава ни е трудно да намерим статисти, защото много от статистите ходят застъпници. Чувал съм много различни суми за застъпници - и по 60, и по 30, и по 20. Виждал съм пияни застъпници, така че за какво говорим. Системата ни е ялова, всеки има право да протестира, нека да протестира. Някой като иска да му даде пари за бирата, да му даде. Важно е самите избори да не са платени. Не може да съм си платил електронен подпис и да не мога да гласувам електронно. Не може някой, който живее от 20 години в Англия, да ми казва какво да става тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!