И НБУ се включи в окупацията (снимки и видео)

Николаос Цитиридис 28 октомври 2013 в 11:33 7863 25

Блокада на Нов български университет в подкрепа на студентския протест Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис
Блокада на Нов български университет в подкрепа на студентския протест Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис

Още един вуз се присъедини към студентските протести. Нов български университет се включи в стачката , като студенти блокираха аулата на сградата в кв. "Овча купел" в 11:30 ч днес.

Блокадата прекъсна провеждаща се лекция в аулата. Преподавателят заяви, че в младежите са в правото си да протестират и прекрати часа. Студентите в залата също подкрепиха колегите си. Около 30 възпитаници на университета ще останат в окупираната зала.

Пред входа се събира подписка в подкрепа на студентските искания за оставка, разпускане на парламента и насрочване на нови избори. За един час над сто души се включиха в нея. Много преподаватели в частното висше училище подписаха петицията.

Големи транспаранти с надпис "Окупация НБУ. Подкрепяме СУ", бяха спуснати пред входа на университета.

Студентите изчетоха и декларация с позицията си (пълният текст - по-надолу), в която декларират пълна подкрепа към протестиращите техни колеги от Софийския университет и призовават за оставка на кабинета, разпускане на Народното събрание и предсрочни избори за нов парламент. Те призовават за общонационална безсрочна студентска стачка и блокада на всички университети в страната.

Студентите от НБУ бяха едни от първите студенти, които символично окупираха сградата на университета в деня на окупацията на зала 272 в СУ. Днес студентите от НБУ са категорични, че подкрепата им ще е до края на окупацията в СУ. 

 

 

Декларация на протестиращи студенти от Нов български университет

 Уважеми г-н Ректор,

 Уважаеми членове на Настоятелството на НБУ,

 Уважаеми преподаватели в НБУ,

 Драги колеги от НБУ и от университетите в цялата страна,

 Уважаеми сънародници!

 Ние, протестиращите студентите от Нов български университет, изцяло осъзнаваме историческата ситуация, в която нашата Република се намира. Това несъмнено е разделен момент, в който стоейки безучастно или невзимайки позиция, рискуваме да обърнем гръб на собствения си народ, държава и бъдеще.

 Водени от разбирането, че най-големият потенциал на едно общество са младите хора (а ние, студентите, сме основно млади хора), ние няма как да останем равнодушни или безпристрастни към случващото се. Затова официално декларираме пълната си подкрепа и солидарност към нашите протестиращи колеги от СУ “Св. Климент Охридски”.

 Нещо повече, в качеството си на активно протестиращи студенти, приемаме за наш основен граждански дълг да настояваме за незабвното изпълнение на следните три точки:

 1. Незабавна оставка на правителството на г-н Пламен Орешарски;

2. Незабавно разпускане на 42-то НС;

3. Насрочване на нови парламентарни избори, в най-кратък срок.

 Ние намираме, че изпълнението на тези три точки ще послужи за катализирането и отпушването на иначе безизходната ситуация в страната.

 Що се отнася до мотивите ни да протестираме – смятаме, че те са повече от добре известни: липсата на каквито и да било реформи в съдебната ситема, което позволява всеобхващащо потъпкване на законите на Република България и ширещо се беззаконие и безнаказаност; липса на всякаква прозрачност при взимането на решения от страна на избирани от нас гражданите личности, заемащи публични длъжности; потъпкването на основни човешки права (включително правото на свободно придвижване и правото на изразяване на лично мнение в центъра на европейската ни столица); национално ширеща се корупция и мафиотизация по всички етажи на властта; създаването и подсигуряването на комфорт на всякакъв вид икономически и медийни монополи и картели; вопиюща некомпетентност и цинизъм, демонстрирани от членовете на Министерски съвет и народните представители и накрая, но не на последно място – растящата международна изолация на България.

 Точно поради горепосочените мотиви, ние намираме, че студентите и младите хора на България са тези, които имат най-голямо право да изискват и най-голямо задължение да действат. Ние черпим легитимност от нашата необременненост, младост и жажда за един „по-нормален“ живот. Ние черпим легитимност и от факта, че правим мотивиран избор да живеем в страната, в която сме се родили.

 Подбудени от над 130 дни непрекъснати общонационални протести срещу правителството на г-н Пламен Орешарски и едно НС, изгубило всякаква легитимност в нашите очи, ние се обръщаме със следния призив към всички студенти в страната:

 Скъпи колеги,

 ситуацията в Републиката изисква извънредни мерки! България е поставена на колене, интегритетът и цялостта на нацията са по-уязвими от всякога и с всеки изминал ден, в който „кабинетът Орешарски“ остава на власт, рушеното на всички демократични и институционални устои придобива колосални размери.

 Очитайки тези безпрецедентни факти, ние Ви призоваваме за Общонционална безсрочна студентска окупация на всички университети в страната.

 Призоваваме също по-големите унвиерситети в страната, като ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, ПУ „Паисий Хилендарски“, НАТФИЗ, Минно-Геоложки унивеситет „Св.Иван Рилски“, УНСС, ВСУ „Черноризец Храбър“, Медицински университет София, Технически университет София, Тракийски университет, Стопанска академия „Д.И.Ценов“, Американски университет в България, Държавна музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“, Русенски университет „Ангел Кънчев“, НСА, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Национална художествена академия и др. да послужат като центрове, към които студентите от по-малки университети в административните региони биха могли да се присъединяват.

 Ние призоваваме за създавенето на общонационални студентски протестни координациони центрове, където всеки един студент от всеки университет в страната да може да се включи в обявената от колегите в СУ окупация. Това би означавало, че при по-малък брой протестиращи студенти в даден университет, ние препоръчваме да се присъединявате към окупацията на СУ.

 Съдейки от досегашния си опит, ние съзнаваме, че “кабинетът Орешарски“ и управляващото мнозинство са готови на всичко, за да запазят единственото, което им е останало – властта. Затова очакваме всякакъв вид манипулации, компромати, сплашване и лостове за влияние да бъдат впрегнати срещу нас. Въпреки това ние осъзнаваме нашата най-голяма отговорност – да гарантираме бъдещето на България като европейска държава с хилядолетна история и по този начин да гарантираме собственото си бъдеще и бъдещето на нашите деца като граждани, принадлежащи не само географски, но и цивилизационно към Европа.

 Нямаме съмнения, че на много хора, които имат интерес от запазването на статуквото, това няма да се хареса. Също така нямаме съмнение, че заставайки смело зад идеите си и срещу статуквото, един ден ще можем да погледанем нашите деца в очите без неудобство за неизпълнен исторически дълг и непоета отговорност.

 Ние не подкрепяме, но и не отричаме, нито една политическа сила, нито един конкретен политик. Ние се обявяваме за правото на българите да бъдат граждани, а не поданици! Ние настояваме да имаме правото да използваме всички произтичащи от това права и сме готови да поемаме своите задължения.

 В заключение, бихме искали да изкажем нашата благодарност към онези наши преподаватели, които не само ни подкрепят, но и бяха рамо до рамо с нас на протестите.

 28 октомври 2013 г. Протестиращите студенти от Нов български университет

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews