Медицинският факултет на СУ: Неутрални сме, не можем да прекъснем учебния процес

28 октомври 2013 в 13:37 2520 3

Фасадата на СУ откъм ул.
Фасадата на СУ откъм ул. "Шипка" Снимка: Сергей Антонов

Факултетният студентски съвет на Медицински факултет към СУ разпространи позицията си относно окупацията на университета.

В нея се заявява, че позицията на факултета е "неутрална", че студентите там не желаят да бъдат поставяни "под общ знаменател" и да бъдат "въвлечени на която и да е страна в политическите борби в България".

Факултетният съвет пише и че цени свободния избор на колегите си.

Декларацията се обявява твърдо против безсрочната окупация и прекъсването на учебния процес заради спецификата на обучението на бъдещите медици. Посочва се, че сесията във факултета е по-дълга от обичайната за СУ, материалът - обемен, а упражненията се провеждат в болнични заведения. 

"Смятаме, че това (прекъсването на занятията - б.р.) би било непрофесионално и несериозно спрямо бъдещите ни пациенти", завършва декларацията.

Позицията на факултетния съвет бе разпространена от пиар агенцията на Максим Бехар "M3 Communications". 

Пълният текст на декларацията: 

Във връзка с последните събития в Ректората на СУ, ние от ФСС на МФ заявяваме, че нашата позиция е неутрална. Уважаваме активната гражданска позиция на всички колеги, които са избрали (или не) да протестират и не смятаме за редно да вземаме страна. Не бихме искали да се включим в слагането на студентите под общ знаменател и императивното да бъдем въвлечени на която и да е страна в политическите борби в България. Ценим свободния избор на всеки от колегите да прецени за себе си какво и кого подкрепя.

ФСС на МФ обаче категорично се обявява против прекъсването на учебния процес. Това е продиктувано от спецификата на нашето обучение – ние сме единственото направление, в което е невъзможна задочна форма; нямаме вечерно, нито дистанционно обучение; упражненията са задължителни и протичат в болнично заведение. Сесията ни е по-дълга от официалната за целия Софийски университет. Безсрочна окупация и прекъсване на учебната дейност за нас биха създали сериозни пречки за отработването и усвояването на големия по обем материал. Смятаме, че това би било непрофесионално и несериозно спрямо бъдещите ни пациенти.

Ето защо одобряваме решението на нашето ръководство 28.10.13г (понеделник) да бъде редовен учебен ден.

 София 27.10.2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!