ДСБ зове за масови протести в подкрепа на окупаторите

Елица Мартинова 28 октомври 2013 в 12:25 2082 24

Светослав Малинов и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Светослав Малинов и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

„Призоваваме цялото общество – университетски преподаватели, граждански и професионални организации, сдружения и съюзи да излезем публично във ваша защита и така да гарантираме гражданския мир и европейското бъдеще на България.“

Такъв апел отправят Демократи за силна България в открито писмо до протестиращите студенти и преподаватели.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев студентите имат нужда да знаят, че не са сами в каузата си, за да не се страхуват от провокации.

В обръщението си тъмносините настояват още полицията да разследва кой е отговорен за провокациите в неделя, при които момчета нахлуха в двора на СУ с обиди и се опитаха да нахлуят в двора на Ректората. Според Кънев е очевидно, че политическите подбудители на тези действия са БСП и „Атака“. Лидерът на ДСБ нарече щурмуването на двора „фашизоидно по характера си нападение“. Според Кънев то е пряка последица от гласуването на мораториума в Народното събрание.

„Държава, чиито народни представители, водени от популизъм и лудост, могат да гласуват в нарушение на Конституцията и договора за приемане в ЕС, е и държава, в която се изпращат мутренски шпиц команди срещу студентите и техните преподаватели. Нарушението на Конституцията не е формалност, защото води след себе си по-нататъчно развращаване на обществения живот“, смята Радан Кънев.

На въпрос на OFFNews дали с писмото си ДСБ не прави лоша услуга на студентите, които и без това са обвинявани в политически пристрастия, Кънев заяви: Съвсем друго нещо коментираме в писмото, не техните действия, а действията срещу тях и сме сигурни, че те трябва да бъдат коментирани политически, защото те са политически скандални.

В коментар по подозренията, че ДСБ стои в основата на студентската окупация Светослав Малинов изтъкна, че за тях „би било комплимент“ да са подбудители на толкова мащабни действия. Той обаче бе категоричен, че действията на младежите са спонтанни и нямат нищо общо с централата на тъмносините.

OFFNews препечатва в пълен вид и без редакторска намеса откритото писмо на ДСБ:

Скъпи приятели и колеги,

Повече от четири месеца, управляващите се опитват да разделят българското общество и да предизвикат конфронтация.

Решението на НС, с което беше отхвърлен договорът за присъединяване на България към ЕС е кулминация в този подход. То постави под въпрос европейския консенсус и стана основа за нови обществени сътресения. Логична последица от това решение е използването на мутренски, профашистки методи на пряко насилие срещу вас.

Вие олицетворявате единството на нацията и нейното общо Европейско бъдеще - европейско образование, европейски правила и европейски доходи.

Ние реформаторите изразихме нашата подкрепа още от първия ден на протеста ви.

Днес от ДСБ:

  1. Категорично се противопоставяме на продължаващите опити за разцепление на нацията.

  2. Призоваваме органите на реда незабавно да разследват и разкрият извършителите и техните подбудители от БСП и Атака на безпрецедентните набези в Софийския университет.

  3. Заявяваме, че протестът на студентите и преподавателите изразява националния стремеж за промяна към морал и справедливост.

  4. Призоваваме цялото общество – университетски преподаватели, граждански и професионални организации, сдружения и съюзи да излезем публично във ваша защита и така да гарантираме гражданския мир и европейското бъдеще на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!