Българските вестници се страхуват от миналото на Борисов

12 юли 2012 в 15:02 3133 2

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Противоречивото минало на Бойко Борисов, разкрито от Wikileaks, е една от най-премълчаваните теми в българската преса.

Това става ясно от контент анализа на десет български вестника за 2011 г., изготвен в рамките на проекта „Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг” на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман”.

Публикуваните от Wikileaks депеши свързват Борисов с контрабанда на метаамфетамини в огромни размери, нелегални сделки с горива и пране на пари, писа миналият месец и австрийският всекидневник "Дер Щандарт“.

Скандалното предизборно видео с Иван Тотев, настоящ кмет на Пловдив, също е една от темите табу за българската преса.

През есента на 2010 г. Тотев, областен лидер на ГЕРБ, обучава актива на партията да манипулира изборите – между първия и втория тур на частичните избори в район „Източен”. Най-скандални са думите на Тотев, в които той казва: „Броят невалидни бюлетини, който имаме в момента, не е този, който искаме да имаме. Особено в тази част, имаме тука няколко начина… г-н Захов мога да го похваля, направи няколко невалидни в неговата секция, но като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрия. Всички знаем, че това е един от начините, с който може да имаме предимство”.

По темата няма нито един ред в нито един вестник, въпреки че по време на предизборната кампания през 2011 г. тя беше публична тайна, а в навечерието на балотажа на 30 октомври се появиха публикации в няколко електронни издания, отбелязват от Института за модерна политика.

Общественият интерес е бил нарушен във висока степен и с табуирането и/или маргинализирането на следните теми: Кадруването в съдебната система система (извън случая Владимира „Янева”); Ромите отвъд „Катуница”, престъпността и др. традиционно негативни за тях теми; Държавата (и ЕС) като рекламодатели в медиите; Насилие и дискриминация с/у хомосексуални; Сигурност и ядрена енергетика в България; „Гнилите ябълки” в банковата система, за които информира в грама бившият американски посланик Джон Байърли.

През 2011-а нe само българските политици, но и българските медии проспаха изцяло ACTA. Порочен е самият процес на ангажиране на България с този международен документ – без предварителна обществена дискусия, без държавните институции и българските представители в ЕК да запознаят гражданите на България с преговорите и съдържанието на документа, коментират от Института за модерна политика.

Българската преса премълчава и скандалите около „Алея първа” – проекта на „Холдинг Варна” (сочен за част от групировката ТИМ). Протестите на еколози и граждански организации срещу него често се отразяват само в отделни кратки публикации.

Юлиуш Висожински

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!