Има бебе, няма раждане

25 април 2012 в 14:20 8278 3

Заради това, че здравеопазването стана бизнес без правила, едно раждане в България струва около 2000 лв. Снимка БГНЕС.
Заради това, че здравеопазването стана бизнес без правила, едно раждане в България струва около 2000 лв. Снимка БГНЕС.

Има бебе, няма раждане. Това е истински случай от варненска акушерогинекологична болница, който показва абсурдната ситуация в здравеопазването – само бизнес и то без правила.

Лекарите в морската клиника отчитат  по здравна каса новородено дете, за да вземат 160 лв. за него. Самото раждане обаче не фактурират към касата, защото клиничната пътека за това е само 500 лв., а те очакват да получат повече пари от самата родилка. Така, според документите на НЗОК, жената има бебе, без да го е родила. В същото време майката получава тлъста фактура от болницата за 1985 лв. В нея влизат отново 160 лв. за грижи за бебето, които вече са платени от касата плюс 1200 лв. за секцио и 625 лв. за престой в самостоятелна стая. Така, въпреки че по закон всяка родилка е осигурена и разходите трябва да се поемат от НЗОК, майката си плаща сама за раждането.

Почти всички болници работят по собствени ценоразписи, защото парите, които плаща касата им се виждат малко. Така обстоятелството, че човек е осигурен губи значение. Единственият шанс пациентът да си спести разходите е, ако има допълнителна осигуровка в частен фонд. Тогава задължителната тлъста фактура отива там.

Рекетът е във всички сфери на болничното лечение, но най-голям безспорно е при акушерството и гинекологията, категорични са специалистите. Той започва още с наблюдението на бременността. Ако тя е нормална, цената е между 500 и 800 лв. Ако жената е рискова обаче, сумата се вдига и до 1500 лв. В същото време Здравната каса покрива пакет от изследвания за бременност. Тези цени са по-често срещани в големите държавни или частни болници, но вече пълзят и към клиниките в по-малките градове, казват експертите.

Секциото по каса например е 500 лв., колкото е всяко раждане. Болниците обаче го таксуват по-скъпо. В ценоразпис на университетска клиника в София е написано, че е 570 лв. на частно, въпреки че всяка родилка се счита за осигурена. В голяма частна болница пак в столицата пък то е 1500 лв. Секциото в по-малки частни клиники надминава тази сума и стига до астрономическите 2300 лв. Отделно се плаща за избор на екип. Тази услуга е легална и поне има граници – 900 лв. Това обаче не изчерпва самото раждане.

Вземат се допълнително пари за екстри като присъствие на бащата при раждането – 200 лв. От 40 до над 120 лв. стига престоят в стая на родилката. За придружител се броят по 20-40 лв. Вземат се пари и за грижи за новороденото. Те са около 400-500 лв. за здраво бебе за няколко дни. Срещу тази сума майката например ще се научи как да храни и къпе бебето, а то ще получи няколко ехографии при положение, че цената на едно такова изследване е около 30 лв. Ако жената реши, че иска и психотерапевтична помощ от акушерка при раждането, дава още 200 лв.

Пари се искат на жените и за упойки при раждането, въпреки че те са включени в клиничната пътека. Те вървят около 300 лв. Майките ги плащат, дори ако се налага да им се поставят спешно. С диагноза спешно цезарово сечение родилка от столична общинска АГ-болница получава фактура за 300 лв.

Ако една жена реши да роди без много глезотии, дори без упойка, тя трябва да даде около 2000 лв. В тях се включват наблюдение на бременността – 500 лв., избор на екип – 800 лв., самото раждане – 570 лв. Разбира се, тя може да реши да не даде и една стотинка, разчитайки на плащане от страна на касата, както и се полага по закон. Тогава обаче никой не гарантира какъв ще е изходът за нея и детето и дали най-радостното събитие от живота ù няма да се превърне в трагично.

Всичко това е така, защото здравеопазването ни окончателно се превърна в див бизнес без ясни правила. Болниците ни са близо 360 и се увеличават с около 10 всяка година, а броят на лекарите и на реалните пациенти остава непроменен. Парите на касата се разпределят неправилно и не стигат за всички болници. Така едни и същи медици работят в по три клиники, съдирайки по десет кожи от болния, за да се обезпечи финансирането им. Всяка болница определя сама ценоразписите си. Това води до лошо качество на лечението, смъртни случаи, а друг път до абсурдно смешни ситуации. Най-гръмки заявки за реформи в сектора имаше по времето на това правителство. Амбициите и на тримата последни министри за промени и вкарване на правила бяха набързо охладени от партията, която ги издигна - ГЕРБ. Причините са ясни - в разграден двор много по-лесно се пълнят партийни и частни каси. Лошото е, че последствията остават изцяло за болните.

По текста работиха Мария Чипилева и Вероника Шербанова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!