Европа ни изнудва да признаем ОМО "Илинден"

Последна промяна на 25 март 2013 в 10:12 13274 71

ОМО

Поредното изнудване да регистрираме ОМО "Илинден" започва в сряда, когато у нас пристигат представители на Отдела за изпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) към Съвета на Европа.

Основната мисия на делегацията е ясна отсега - да разкритикува България, заради дейността на българския съд, който още не е регистрирал сепаратистката партия или сдружение, въпреки многото дела, които ОМО "Илинден" е спечелила срещу България. И, което е по-важно - да настоятелно препоръча съдът да регистрира организация, която официално се бори за отцепване на територии от България.

В най-добрия случай заплахата ще е, че  ЕСПЧ ще продължи да ни глобява все по-солено при всеки отказ на съда да регистрира ОМО "Илинден"

При по-лошия сценарий се очакват и още по-тежки мерки срещу България.

А българският съд е в омагьосан кръг. Дори да поиска да прокара регистрацията на ОМО "Илинден", няма как да го направи.

За да се случи такова нещо, трябва да отпаднат 3 члена от Конституцията:

- Чл. 2, ал.1, изр. 2 на Конституцията - "В нея не се допускат автономни териториални образувания".

- Чл.11, ал.4 - "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт".

- Чл.12, ал.2 - "Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии".

Законът за политическите партии (ЗПП) и Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) са съобразени с Конституцията и въвеждат забрана за такава регистрация. Документите, които "ОМО Илинден" представят пред съдилищата за регистрация са откровено провокативни - изрично в целите на партията/сдружението (зависи какво искат по конкретното дело) се сочат борбата с "българския държавен тероризъм" и "геноцид на македонската нация", както и основната цел - "обединение на македонската нация в единна държава".

Докато Конституцията и произтичащите от нея закони са такива, едва ли ще се намери български съд, който да ги прескочи. 

Европейският съд обаче приема, че България чрез българския съд нарушава чл. 11 от Конвенцията за правата на човека, а именно - свободата на сдружаване. Затова не е изключено мисията, която започва в сряда, да препоръча да променим Конституцията, така че тя да позволи регистрацията на партии и сдружения като ОМО "Илинден".

Съвсем отделен и неюридически е въпросът коя партия би си позволила да предложи такава промяна в Конституцията и с какви протести и обществено недоволство ще трябва да се справя.

Досега ОМО "Илинден" и ОМО "Илинден" - Пирин са спечелили 8 дела срещу България. Общата сума на глобите, платени от България е около 35 000 евро, които отиват у ръководителите на сепаратиската организация. Последната глоба е 27 000 евро, а предупреждението на ЕСПЧ е, че тя ще нараства все повече при всеки следващ отказ на български съд да регистрира ОМО. Към момента в различни български съдилища "висят" няколко дела за регистриране на партии и сдружения с ОМО "Илинден" в името си.

Омагьосаният кръг с европейските глоби за България започна през 2000 г. Тогава Конституционният съд реши, че дейността на ОМО е насочена срещу териториалната цялост на страната. "Партия, която обявява част от територията на България за чужда и проявява дейност за откъсването й, е противоконституционна. Тя няма право на съществуване", гласеше решението на КС.

Европейският съд за правата на човека обаче не приема това определение. Според него отказите за регистрация не са в съответствие със стандартите на демократичното общество. ЕСПЧ твърди, че дори "ОМО Илинден" да проповядва сепаратистки идеи, правото на сдружаване на членовете му е несъразмерно ограничено от българските власти, особено като се има предвид , че ОМО е развивало дейност само по мирен начин.

При последната глоба срещу България съдът в Страсбург записа, че заради многото откази за регистрация, членовете на ОМО "Илинден" почувствали "повишено чувство на покруса и безсилие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2014 в 16:04

moia pradiado e preselnik v balgaria ot enejivardarsko.diado mi kazva6e 4e mu e govoril taka -ke odime v gorna bugaria

23.10 2013 в 17:32

"Звезда на съгласието"

СОБРАЛЕ СЕ БЮРМ-анец от Западна Македония и ФИРОМ-ец от Южна Македония и взели да си унифицират язикот оти трудно се разбирале- БЮРМ-анецот кажал: Да го поизчистиме нашиот язик - Бюрмански и да ве стане по-близок..?! Готово- изчистили го... ФИРОМ-ецот исто предложил: Брате БЮРМ-ане - да го изчистиме и улесниме и Фиромскиот язик- го изчистили и него - и почнале да сборат на изчистениот язик.. Тогава се сетили- Лелеее па от БЮРМ-амски и ФИРОМ-ски се получи - чист Бугарски- лелееее

16.05 2013 в 00:09

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=342587745820208&set=a.342587735820209.81879.100002069566055&type=1&t heater

16.05 2013 в 00:06

О, неразумнии юроде "македонецо" :)
Поради что се срамиш да се наречеш болгарин?
Ето какво са почнали да признавар за българите:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=342587745820208&set=a.342587735820209.81879.100002069566055&type=1&a mp;theater

Нещо подобно да има за "великата" Македония?

15.05 2013 в 23:51

http://groznijat.tripod.com/b_lang/bl_west.html

Ето тука малко повече за вашите "древномакедонски" имена

15.05 2013 в 23:38

Пиринчо, ти си наследник на тази Македонска империя точно, ама точно толкова, колкото България е наследник на Траките, които, между впрочем, също са имали силни държави в различни исторически периоди.
А може и по-малко да е.
А българите, драги, не идват от монголските степи (много ти е остаряла информацията), а от земите на Памир и Кукундуш. Били са съседи на Персите и са имали древна държава също, и са един от древните народи, които са стоили градове и са имали висока култура и организация. Създали са пет държави с името България.
Жалко, че и при нас, пък особено при вас, тази култура е вече доста голям дефицит.

15.05 2013 в 23:23

Мило Данче, доста ти е объркана главицата, че и невежа при това“
Какъв древен език сборувате, бе чедо, като той е от славянската група и е досущ като нашия?
Що нямате по-различен, щом сте толкова по-древна и различна нация?
И дори вашите географски названия са не славянски, ами български: Преспа, Охрид, Вардар... Що така бе, чедо? Вар-дар. "Дар" в персийския език е значело река, море - как е стигнало това название в звучния ви древен език? За реките Аму-дар-я и Сър-дар-я чувала ли си, душице?
Що така Василий II носи прозвището "Българоубиец", а не "Македоноубиец"?
Защо братя Миладинови наричат сборника си "Български песни" от Македонския край?
Защо никой летописец - западен, източен - не говори за македонци?
И много още въпроси мога да ти задам, мила, но няма място.
И все пак още един: защо т. н. "македонци" години наред КАТО ТАЛИБАНИТЕ унищожават и повреждат български надписи и паметници?
Срам!
И една кратка история, на която съм очевидец: през 1969 пътувахме през Македония, и понеже ни беше забавно и интересно какво мислят хората и как се чувстват, питахме един старец: "Абе, дядо, щ кажи сега, ти македонец ли си, българин ли си?"
И знаеш ли какво ни отговори? Каза ни, че той е българин, ама синовете му са македонци.
Е по-точно от това здраве му кажи.

17.04 2013 в 20:12

TAZ NACIQ BEZ IZTORICHNA NE ZANE OT KADE E POIZLEZLA:I VIANG SA BILI AGRESIVNI KAM BG BLAGODARENIE NA BALGARIQ TE SASHESTVUVAT:PO VREMETO NA GEORGI DIMITOV IM IZDADE PASPORTI MAKEDONCI NA ROMITE ROMI:TE NQMAT PISMENOST OTKRADNAHA I OT BIVSHA YG POLOVINATA AZ BUKA CHETAT BALGARSKA LITERATURA I KAKVI MAKEDONCI SA?

07.04 2013 в 22:42

Нищо не се знае, вие сте слепи, лъгани и манипулирани. Освободихме се като две отделни държави с целта в бъдеще отново да се съединим. Има си документи още от онова време за това нещо писани. Това дето вие го наричате, че сте били тука преди нас, става дума само за гърците. Сега предлагам Гърците да почнат да претендират за ваши територии. Не може така