Експерт: "Буда" е автентичен, не е компромат

08 февруари 2013 в 08:39 4583 4

Бойко Борисов - агент Буда. Колаж: Не!Новините
Бойко Борисов - агент Буда. Колаж: Не!Новините

Документите за агент "Буда" са автентични и не могат да се тълкуват като компромат, обяви за БГНЕС Мария Дерменджиева, известен изследовател и експерт на архивите на Държавна сигурност.

Поредица от документи за вербуването на премиера Бойко Борисов като агент на службите с кодовото име "Буда" публикува тази седмица сайтът "Биволъ".

Борисов се опита да се измъкне от ситуацията, като обяви първоначално, че козовото название "Буда" идва от  името на следствието по случая с взривяването на джипа на тогавашната му приятелка Цветелина Бориславова през 1997 г. 

"Биволъ" обаче веднага го разобличи, като напомни, че делото за оперативно наблюдение (ДОН) “Буда” е образувано на 24 февруари 1997, а джипът на Цветелина Бориславова гръмва месец по-късно - на 27 март 1997 г.

Това изнерви премиерът и той заплаши, че може на всеки журналист да спретне едно досие:  "Това, което са направили ("Биволъ"), аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички".

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви вчера, че "Будагейт" е “спекулации, машинации, манипулации”. Той обаче не отговори ясно на въпроса дали документите са автентични.

В поредно интервю за вестник "Преса" Бойко Борисов обяви, че не го притесняват изнесените от "Биволъ" документи и те не го компрометират.

"Още когато бях шеф на охранителна фирма, тези хора виждаха, че имам огромен потенциал. И тези хора, които работят с мен, видяха оперативен интерес", твърди премиерът.

На въпрос дали е продукт на службите, Борисов отговаря: "Говорите глупости! Това, че някой се е опитвал да ми прави зло, аз каква вина имам?! Те са се опитвали да ми правят зло, не разбирате ли! Ако някой сега създаде такова дело срещу вас, да ви подслушват, да ви проследяват и т.н., вие каква вина имате?

Те могат да ви плюят както искат. Могат да правят каквото искат. За да могат, проследявайки мен, да знаят тези хора, които охранявам, с кого контактуват, те трябва нещо да измислят за мен, да ми направят дело. Как съдията ще им даде иначе разрешение да го направят? В противен случай трябва да признаят, че следят Живков или царя. А това би предизвикало скандал. Нито една от тези информации не е вярна. Ако е имало нещо, да са ме размазали".

Обижда го въпросът дали е имал съпричастност към престъпна групировка. "Дори ми е обидно да ми задавате такъв въпрос. Не искам въобще да го коментирам. Хората около Алексей Петров са организирали това срещу мен. Още тогава той е ползвал службите, така както ползваше по-късно ДАНС. И срещу това дело няма нито един факт.

Това показва, че за тези близо 15 години в управлението на страната като главен секретар, като два пъти избиран за кмет на София и вече близо 4 г. премиер нищо друго не са могли да измислят. Аз нямам заменки, аз нямам гьолове в Белене, нямам спрени еврофондове. Това е последното им издихание, да ме злепоставят. Те няма какво да измислят, освен квалификацията на някого за мен".

Ген. Атанас Атанасов, който беше шеф на Национална служба сигурност (НСС) в правителството "Костов", сравни реакциите на Борисов по разкритията за делото "Буда" със случая Венета Марковска и обяви, че Борисов също като Марковска се е оплел в лъжи в интервю за bTV тази сутрин. 

Той призова Борисов да разсекрети делото "Буда", ако наистина иска да е честен с българските граждани.

"Атаката срещу премиера Бойко Борисов чрез делото „Буда” идва от БСП заради отказа му за строителството на АЕЦ „Белене” и с цел да се фрагментира дясното пространство", смята бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев (от интервю пред bTV).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews