"Репортери без граници" скандализирани от Борисов

Последна промяна на 07 февруари 2013 в 17:01 1739 9

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Международната организация "Репортери без граници" изрази безпокойството си от изказване на премиера Бойко Борисов, насочено срещу българските журналисти.

Това става ясно от специално съобщение на организацията, по повод казаното от премиера във връзка с аферата "Буда". "Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички", заяви тогава Борисов.

"Ние сме изумени, разтревожени и скандализирани от безотговорните изявления на премиера Бойко Борисов. Такива думи представляват сериозна и директна заплаха за всички работещи в медиите. Ние мислим, че разследванията на секретните служби върху печата и журналистите принадлежат на друга изживяна вече епоха на демоните на Студената война", се казва в съобщението на "Репортери без граници", цитирано от БГНЕС.

"Борисов е европейски държавник. Той в никакъв случай не може да одобри използването на тайните служби за съставянето на досиета или да подслушват телефони на журналисти. Борисов, който е живял в ерата на цензурата и съветския контрол, не може да пренебрегне разрушителното послание, което той току-що изпрати по адрес на цялата медийна сфера. И тя се пита с пълно основание за заключенията, които трябва да се направи от тези думи. Ако това е незначителен езиков гаф, или греша, тогава е наложително той публично да признае измеренията на тази грешка. В противен случай ще се наложи европейските институции да се запитат за съвместимостта на тези думи с функциите на един от техните 27 висши ръководители", се казва още в специалното съобщение.

"Когато беше назначен на поста министър-председател Борисов пое сериозни ангажименти да ликвидира тези практики, които разяждаха медийната сфера от години. Премиерът превърна свободата на печата в един от своите приоритети и обеща съществени реформи", припомнят от Репортери без граници.

"Днес сме далеч от това. Неговото поведение ще има катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни. Редица действащи лица ще видят в това официалната подкрепа на съмнителни и често с мафиотски характер практики. Как да искаме от балканските страни кандидати за ЕС безукорно поведение, когато техният най-близък съсед ги подтиква към ексцесии?", се посочва в изявлението.

"Ние повече от всякога се нуждаем от образцово поведение в ЕС. България заема 87 място в световното класиране по свобода на печата през 2013 и е на последно място сред държавите-членки. Изявленията на Борисов за жалост само потвърждават нашите тревоги и пряко участват в поддържането на колкото нестабилна, толкова и опасна за журналистите среда", категорични са в оценката си от Репортери без граници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!