"Репортери без граници" скандализирани от Борисов

Последна промяна на 07 февруари 2013 в 17:01 1306 9

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Международната организация "Репортери без граници" изрази безпокойството си от изказване на премиера Бойко Борисов, насочено срещу българските журналисти.

Това става ясно от специално съобщение на организацията, по повод казаното от премиера във връзка с аферата "Буда". "Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички", заяви тогава Борисов.

"Ние сме изумени, разтревожени и скандализирани от безотговорните изявления на премиера Бойко Борисов. Такива думи представляват сериозна и директна заплаха за всички работещи в медиите. Ние мислим, че разследванията на секретните служби върху печата и журналистите принадлежат на друга изживяна вече епоха на демоните на Студената война", се казва в съобщението на "Репортери без граници", цитирано от БГНЕС.

"Борисов е европейски държавник. Той в никакъв случай не може да одобри използването на тайните служби за съставянето на досиета или да подслушват телефони на журналисти. Борисов, който е живял в ерата на цензурата и съветския контрол, не може да пренебрегне разрушителното послание, което той току-що изпрати по адрес на цялата медийна сфера. И тя се пита с пълно основание за заключенията, които трябва да се направи от тези думи. Ако това е незначителен езиков гаф, или греша, тогава е наложително той публично да признае измеренията на тази грешка. В противен случай ще се наложи европейските институции да се запитат за съвместимостта на тези думи с функциите на един от техните 27 висши ръководители", се казва още в специалното съобщение.

"Когато беше назначен на поста министър-председател Борисов пое сериозни ангажименти да ликвидира тези практики, които разяждаха медийната сфера от години. Премиерът превърна свободата на печата в един от своите приоритети и обеща съществени реформи", припомнят от Репортери без граници.

"Днес сме далеч от това. Неговото поведение ще има катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни. Редица действащи лица ще видят в това официалната подкрепа на съмнителни и често с мафиотски характер практики. Как да искаме от балканските страни кандидати за ЕС безукорно поведение, когато техният най-близък съсед ги подтиква към ексцесии?", се посочва в изявлението.

"Ние повече от всякога се нуждаем от образцово поведение в ЕС. България заема 87 място в световното класиране по свобода на печата през 2013 и е на последно място сред държавите-членки. Изявленията на Борисов за жалост само потвърждават нашите тревоги и пряко участват в поддържането на колкото нестабилна, толкова и опасна за журналистите среда", категорични са в оценката си от Репортери без граници.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2013 в 05:25

Това много ми напомня на една случка, която един познат ми разказа. Когато моят познат беше на бригада в Аляска преди 1-2 години, той станал свидетел на спречкване между друг българин и млада американка. Онзи българин спорил за нещо с американката, спорил, спорил...накрая се отказал да спори и казал "Ходи се гръмни". Съответно американката го осъдила за подстрекателство към самоубийство.
Та...искам да кажа, че за всеки текст си има някакъв контекст. Тези думи на Борисов, като ги сложим в контекста на саркастичното му отношение към света и като имаме предвид, че се е опитал да даде пример относно това колко лесно може да бъде образувано дело от посочения тип, то тогава бихме разбрали думите му по съвсем различен начин.

07.02 2013 в 23:16

Една ,,журналистка,, днес се изрази че колегите и нямат чувство за хумор,а аз като я слушах се сетих само за кокошки в курник една вика другите просто си говорят.Милата Соня .........така надвикваше колегите си че се замислих с какво чувство е тя и дали ако я ощипе тиквеника тя няма да роди стадо тикви?
Винаги съм се молил на бог да ни прибере нас глапоните да остави вече тези с хумора да си се роят и глупеят.
Съжалявам само че има и мислещи журналисти но те маи са изчезваща порода!

07.02 2013 в 21:20

Има ли журналисти в тази държава, съберете се, напишете някакво официално писмо или нещо подобно, изпратете го на г-н Борисов с молба да се подложи на тест с ПОЛИГРАФ, ако трябва подписи да събираме, всички искаме да разберем истината, верни ли са тези неща, не са ли, свързан ли е с наркомафията, или не е, цял свят ни се смее, срам ме е да се нарека българин. Комшиите ми в Плевен произвеждат синтетични наркотици в няколко апартамента, вдигат шум, пречат на останалите, родната полиция ги пази, коя ли партия финансират? Наистина НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.

07.02 2013 в 20:51

Такива изказвания на Борисов са унизителни не само за наведената журналистика,те са по скоро плесница за останалата част от народа,които продължаваме да търпим фриволното държание на началника на пишман правителството на ГЕРБ.

07.02 2013 в 19:56

Той Буда така си говори. СвикнАл е още от милиционерските и сикаджийските си години. Ще критикуваш Партията - бой в районното. Не искаш да си плАтиш - ще играе бухалката, а може и пищова. Ето това е българския министър-председател, от когото очаквате да отстоява правовата държава, върховенството на закона и свободата на словото. Пълен провал на опростачения мат'риал. Такива неуки скодоумни потняри не заслужават да живеят в демокрация. Щастливи са само под съветски ботуш.

07.02 2013 в 19:31

Tezi ot reporteri bez granica ne sa kato prodajnite balgarski jurnalistcheta koito za pastichka i kolichka sa gotovi na vsichko. Mai e poubarkal adresa.

07.02 2013 в 17:48

"Борисов е европейски държавник." - Това шега ли е? Има ли някой, който да вярва в това твърдение?

07.02 2013 в 17:30

"Буда" е т*по говедо!

07.02 2013 в 17:08

Кой ги пише тея бълвочи , почнаха подигравателно да ви викат че сте тъпи говеда