Арман Бабикян: От Буда можем да стигнем до Будапеща

Георги Савчев 08 февруари 2013 в 22:24 10972 6

 Арман Бабикян. Снимка: БГНЕС
Арман Бабикян. Снимка: БГНЕС

Още в началото на 1997 г. спецслужбите знаели, че Бойко Борисов „има огромен потенциал“. Това намекна премиерът в интервю за вестник „Преса“, а после допълни: „И тези хора, които работят с мен, видяха оперативни интереси“. Зависим ли е наистина Борисов от политическо задкулисие? Потърсихме за разговор експертът в областта на медийните комуникации и връзките с обществеността Арман Бабикян.

Защо Борисов тълкува собственото си минало като „оперативно интересно“?

Според мен има два възможни отговора. Единият е, че се опитва да обясни необяснимото, оплитайки се все повече в противоречащи си обяснения за документите, които излизат. И стигаме до потресаващия извод, че службите отдавна са разкрили неговия управленски гений и са решили да го развиват и да го сервират на държавата.

А другата, по-мрачната хипотеза, е, че той под една или друга форма признава, че има определени кръгове в България, които подготвят и излъчват удобни представители, които да защитават техните интереси на най-високо държавно ниво, какъвто е случаят с него очевидно – по негово признание.

Има ли такъв кръг от хора или това е една удобна фикция – за измъкване при нелепи ситуации?

Това наистина звучи като много конспиративна теория. Но има няколко неща, които със сигурност можем да заключим и без да влизаме в дълбините на шпионските романи. Огромна част от ресурсите и средствата на България липсваха, когато дойде датата на промяната преди 23 години. Другият голям дефицит, който всички видяха, че отсъства, беше информацията. Спомняте си колко дълго се проучваха аналите, архивите на българските външнотърговски дружества, например, и къде са съответно парите по тези сметки. Това беше една изключително дълга сага, която завърши безуспешно.Съвсем безуспешно завършиха и издирванията на средствата по тях. Част от тях, разбира се, са служили за касички на Първо главно управление на ДС. Но така или иначе тези пари ги няма. Не се върнаха и в страната. Или се върнаха под формата на чуждестранни инвеститори, които приватизират различни български предприятия. Тези хора така или иначе трансформираха информацията и средствата, които тогава бяха налични, във власт и в собственост и под всякаква форма в момента се опитват да продължат да управляват тази страна и да продължават да трупат власт и собственост.

В този смисъл тези сложни конспиративни теории, които се струват някому научнофантастични, са всъщност прости за реализация, стига човек да има в ръцете си тези два ресурса: пари и информация. Точно тези офицери и тези служби, за които намеква Борисов, имаха и двете.

А днес Борисов ги използва, за да се измъкне от актуалния скандал с „Буда“.

Че се опитва да се измъкне - опитва се. Друг е въпросът доколко успешно. Може би дава някакъв знак към обществото кой точно го удря. Ще видим какви са следващите му ходове. И ако той наистина е искрен и е решил да разкрие тези, които на самия него са помагали, за да се окаже на тази позиция, само и само за да очисти обществото от подобни механизми за успоредна власт в държавата, то това би била една стъпка, която заслужава само адмирации. Но предстои да видим дали Борисов мисли точно в тази посока или просто дава сигнал, който гласи: "Знам кои сте и защо го правите".

За разкритията за „Буда“ Борисов посочи Слави Бинев и кръга „Банкя“. Позна ли?

Приблизително точно е улучил. Може би малко трябва да разшири обхвата на представите си. Но под Слави Бинев не разбирайте физическото лице Слави Бинев, а по-скоро негови съседи по вила в Бояна, които са доста по-информирани.

Кой е съсед на Слави Бинев?

Полковник Чернев. В този ред на мисли, така митичният „Боянски кръг“, който е не по-малко митичен от кръга "Банкя", от кръга "Монтерей" и т.н... въобще митологията в България става по-богата и от старогръцката митология. Посоката , общо взето, я е улучил министър-председателят. Но не вярвам, че е изненадан. Той познава прекрасно тези хора - те му помагаха ужасно, ужасно дълго време.

И какво сега – учителите се отказват от ученика? Разбуленият „Буда“ е знак за раздялата между учителите и ученика?

Това е хипотеза, която си струва да се разглежда сериозно. Буда все пак е интересно божество. И може да се превъплъти и в нещо повече. А от Буда можем да стигнем и до Будапеща, предстои да разберем.

Какво има в Будапеща?

Бъдещето ще покаже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови