До 3 май се кандидатства за градина и ясла в София

Нели Чолашка 26 април 2012 в 09:33 1581 0

Недостигът на места принудил директорката да обедини набор 2006 и 2008, казаха от ОДЗ-то. Снимка: БГНЕС
Недостигът на места принудил директорката да обедини набор 2006 и 2008, казаха от ОДЗ-то. Снимка: БГНЕС

Родителите имат време до 3 май, за да впишат или променят профила си в  специализирания сайт на Столичната община за кандидатстване в детските градини и яслите в София. Кандидатства се за прием от есента на 2012 г.

Промените и вписванията могат да се правят до четвъртък - 3 май включително. На 4-ти системата ще бъде заключена за регистрации и промени. Едно от най-важните неща в последните дни е родителите добре да преценят коя градина или ясла да посочат като първо желание, защото това носи най-много точки. Важно е в последните дни да се види в кое заведение детето има най-голям шанс да влезе.

Местата за 3-годишните, набор 2009 г., са общо 3886. Най-много са в „Люлин“ – 337, „Красно село“ – 281, „Младост“ – 264 и „Лозенец“ – 250. Там обаче има и най-много семейства с малки деца. В район „Студентски“ има само 16 места за 3-годишните, а в кварталите „Овча купел“ и „Илинден“ – 83. Миналата година беше обявен почти същият брой места за децата на 3 г. – 3700 и извън класирането останаха 3300 деца. И тази година най-малки са шансовете за прием на 4-годишните, набор 2008, за които миналата година не е имало място в градините. Свободните места за тях са едва  37.

За първа година през електронната информационна система ще се кандидатства и за яслите, които не са към детски градини. До миналата есен бебетата бяха приемани на принципа кой по-рано се е записал в списъците. В някои от тях включването в листата ставаше целогодишно, но за други майки, бащи, баби и дядовци чакаха на опашки на открито в първите най-студени дни на януари.

В яслите и яслените групи към градините местата за набор 2011 г. са 1661, а за родените 2010 г. – 2726. Недостигът на места в яслите е по-голям от този в градините и миналата година извън класираните останаха 4500 бебета. С промени в наредба на здравното министерство от миналата година поне беше разрешено на децата да останат и след навършване на 3-годишна възраст, докато постъпят в градина.

Най-малко са местата в детските заведения за 4-, 5- и 6-годишните – общо около 400. За родените 2007 г., които ще навършат пет години през 2012 г. местата са 121, а за набор 2006 г. – 278. Съгласно Закона за народната просвета от учебната 2012/2013 г. общините са длъжни да осигурят условия всички 5-годишни и 6-годишни деца да бъдат обхванати от предучилищна подготовка.

Критериите за прием в яслите и градините последно бяха променени пролетта на миналата година. Промените обаче бяха само козметични. Въведе се принципа самоосигуряващите се родители да представят при записването на класирано дете документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация. Този документ се набавя по-лесно, обясни шефът на отдел "Образование" Мария Минчева.

Допълнителни точки при кандидатстването за място получават децата с родители, баби и дядовци, които работят в ясли и градини, но от миналата година се изисква роднините да имат минимум 6 месеца стаж в детското заведение. Уточнено беше също, че то трябва да е общинско, а не частно.

Директорите на детските градини имат право да откажат да запишат класирано дете, ако родителите са скрили факта, че то е с увреждания и съответно със специални образователни потребности. Това се въвежда, защото през изминалите години е имало два случая, в които в една група са се оказвали по 8 деца със специални нужди, а персоналът на градините няма капацитет да се справи с толкова деца с тежки заболявания, уточни Минчева.

Остава предимството при прием в градините за деца, които поне 6 месеца са посещавали самостоятелна общинска ясла. Те получават една допълнителна точка. Този критерий беше обявен за дискриминационен в началото на миналата година  от Комисията за защита от дискриминация по жалба на майка. Столичната община обаче обжалва решението пред Върховния административен съд и спечели делото.

Жребият за първото класиране ще се тегли на 4 май в сградата на Столичната община от 14 до 18 часа в присъствието на родителски организации, както се прави всяка година. Жребият засяга деца с еднакви точки, които се борят за последните няколко места във всяка градина или ясла. Първото класиране ще бъде публикувано на сайта на всяка градина, както и в градините, следващата събота - 5 май.

Родителите, чиито деца са приети, трябва да подадат документи до две седмици. Те трябва да проверят в градината какви бележки и копия трябва да представят (обикновено на сайта на градината също са описани). Задължително се изискват бележки от работното място, които доказват, че посочените данни в профила са верни (деца с един или двама родители без работа имат много малък шанс за място в ясла или градина в София). Местожителството обикновено се доказва само с копие на личната карта на един от родителите.

Второто класиране ще излезе на 19 май, а третото - на 2 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!