Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП: Политическата метла не е прекалена и дори е недостатъчна

Елица Мартинова 28 август 2013 в 15:49 3265 18

Сергей Станишев, Снимка: Лъчезар Ангелов
Сергей Станишев, Снимка: Лъчезар Ангелов

"Всеки кабинет има право на кадрови промени. Дори не смятам, че правителството е достатъчно убедително в това отношение и ние, като партия, имаме критики към тях.

Това заяви на пресконференция в сряда лидерът на БСП Сергей Станишев, попитан за кадровите промени в администрацията, посочвайки, че според него "кадровите смени на правителството не са достатъчни".

Станишев бе категоричен, че не може да става дума за политическа метла. По думите му кабинетът има пълно право да извърши всякакви реформи с цел подобряване работата на администрацията.

„Аз прочетох в някои медии заглавия „политическа чистка“. Когато Цветан Цветанов смени всички директори на регионалните дирекции на вътрешните работи, защо мълчаха? Или когато Мирослав Найденов обяви, че всички директори на изнесените звена са сменени за един ден, защо мълчаха? А?“, обърна се Станишев към медиите.

Поевтиняване на водата за битови нужди

През следващия политически сезон БСП ще предложи мерки, които да доведат до поевтиняване на водата за битови нужди, обяви още Сергей Станишев.

Той не описа конкретен механизъм, който ще доведе до понижаване на цените и обясни, че идеята е все още в начален стадий, а за реализацията й тепърва ще се търси начин.

Лидерът на БСП обаче направи аналог с мерките, които правителството предприе, за да поевтинее токът, и коментира, че при цените на водата също ще се приложи сходен метод.

„Нека припомня как процедирахме с цените на тока. Трябва да се направи анализ на ценообразуването на водата, анализ на ситуацията по цялата верига между производители, преносители и потребители. Трябва да се въведе регулация, която да позволи на независимия регулатор да намали цената на водата. Процесът по ценообразуване трябва да бъде прозрачен, да се види дали някой няма свръхпечалба и да се търси диалог между различните страни“, каза Станишев.

Левицата представи и други приоритети, по които „Коалиция за България“ ще работи през следващия политически сезон. Сред тях са реформи в сектор „Сигурност“, промени в Закона за обществените поръчки, както и реформи в банковия сектор, които да гарантират равнопоставеност между лицата, получатели по кредити, и институциите.

В допълнение председателят на парламента Михаил Миков обясни, че Народното събрание ще търси механизми, с които да повиши отчетността на властта и регулаторните органи.

"Ще се опитаме в най-скоро време да започнем да излъчваме заседанията на парламентарните комисии онлайн", каза още Миков.

Явно България не е узряла, за да затвори хипермаркетите през уикенда

Зам.-председателят на „Коалиция за България“ Янаки Стоилов коментира и идеята на колегата си Спас Панчев за намеса в работното време на хипермаркетите. Идеята на Панчев, която впоследствие той сам опроверга, е да се затворят хипермаркетите през уикенда с цел подпомагане на производителите и малките магазини.

„Може би ние не сме се европеизирали колкото други държави, където има значително ограничение в работното време на големи търговски вериги, поне в неделните дни.“

Стоилов успокои, че за разлика от колегите си в БЗНС (където членува Панчев, бел. ред.), в столетницата не са обсъждали работното време на хипермаркетите, макар че работят по проект за подпомагане на производството.

„Превърнахме се в градовете на моловете, а не в градовете на хармоничното развитие. Не се опасявайте, по тази тема едва ли ще има конфликтни решения. Добре е, все пак, че започва да се обсъжда и ще се постави в своя европейски контекст“, каза Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews