БНТ готви "данък цифровизация" в полза на Цветан Василев

Последна промяна на 26 февруари 2013 в 11:50 14768 12

Българската национална телевизия е на път да даде 15 милиона лева на близката до Корпоративна търговска банка фирма "Фърст диджитал", за да разпространява сигнала й след началото на цифровизацията. 

Проект за договор между БНТ и "Фърст Диджитал" ЕАД  е бил внесен на 14 февруари в Управителния съвет на телевизията от генералния директор Вяра Анкова. Предложението е за 18 млн.  годишно и за срок от 3+2 години.

Това научи OFFNews в съвмество разследване с "Биволъ" от два независими източника.

В отговор на журналистическо запитване за параметрите на договора, от телевизията отговориха:  "Към настоящия момент БНТ няма подписан договор за ефирно цифрово разпространение на програмите си с фирма „Фърст диджитъл”. Ръководството на БНТ преговаря с фирмата, която ще предостави услугата чрез качването на програмите й на обществения мултиплекс."

Фирмата "Фърст Диджитал" е собственост на регистрирано в швейцарският кантон Женева анонимно дружество "Пюблител Холдинг". Директор на дружеството е швейцарец с адресна регистрация в Дубай, показва справка в швейцарския търговски регистър. Собствеността на капитала от 100 000 швейцарски франка, разпределен в 100 акции, не е публична.

 "Фърст Диджитал" е наследник на латвийската "Хану Про" ЕООД, свързвана с банкера Цветан Василев от Корпоративна търговска банка (КТБ). Инвестициите му се простират и до мултиплексите, които ще разпространяват ефирните телевизии у нас след 1 септември 2013 г. Формално мултиплексите бяха спечелени от различни фирми ("Хану про" и "Тауърком", после преименувани), но проследяването на собствеността им води до Василев. Заради наложения монопол върху собствеността Еврокомисията заведе дело срещу страната ни в Съда на ЕС в Люксембург.

 През 2009 г. "Хану Про" спечели втората конкурсна процедура за мултиплексите и взе три частни мултиплекса, както и разрешително за изграждане на обществения мултиплекс, който да разпространява програмите на БНР и БНТ. През юни 2012 г., за да заглуши нарастващото недоволство на Еврокомисията, "Хану Про" прехвърли разрешителните за търговските мултиплекси на американската компания "HD Медиа сървисиз" ЛТД и обяви, че се съсредоточава върху изграждане на обществения мултиплекс, вече преименувана на "Фърст диджитал".

В момента УС на обществената телевизия е подложен на силен натиск да подпише договора на възможно най-високата цена, твърдят източниците ни. Планът предвижда БНТ формално да преговаря за сваляне на цената и тя да бъде намалена от 18 на 15 милиона лева на година.

 БНТ е длъжна да сключи такъв договор по закон, но предложената цена съвсем не е оправдана. Досега телевизията е плащала много по-малко (около 9 млн.). В същото време частните телевизии преговарят с мултиплексите за цени, които са от 2 до 3 пъти по-ниски при същото качество на услугата.

Като обществена медия БНТ всяка година получава държавна субсидия, събрана от парите на данъкоплатците. Ако договорът бъде парафиран за 15 млн. годишно, на практика по 3 лева от всеки данъкоплатец ще отиват като своебразен "данък цифровизация" в близките до Василев фирми.

---------

3 часа след публикуването на статията, вместо проектодоговора с фирмата собственик на обществения мултиплекс и офертата, която тя е отправила, Българската национална телевизия (БНТ) изпрати на редакционната ни поща опровержение.

Тук можете да го видите едно към едно, като отново напомняме, че очакваме да получим предложената от “Фърст диджитал”  оферта към БНТ, както и самия договор, когато такъв бъде сключен. Той ще бъде най-точното доказателство за това съблюдаван ли е или не общественият интерес. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2013 в 15:55

Вижте ,първо трябва да се отбележи ,че DVB-T е морално остаряла платформа за цифрово излъчване.....Отдавна западна Европа работи за IPTV! Второ: релефната ни Родина е чудесно място за безброй ретранслатори и предаватели ...за парички естествено, на производителите,а тук за комисионни.
Трето: Бюджетните ,с нашите данъци БНТ И БНР ,са чудесни източници за чичо ни "цв. василев",дясната ръка на олигарсите "свиленчо попов" и извесното хомопиянде "антон зафиров". Значи,банкерът "василев" е ясен, "свиленчо попов" бе за няколко месеца в БНР ,УРЕЖДАШЕ РАДИОРАЗПРЪСКВАНЕТО,КАТО директор на този отдел! Жалко че "валерката тодоров" ще си ходи ,иначе трябваше да го посети сметната палата!?!?!?!!!!!!! Та "свиленчо" станал изп. директор на НУРТС ДИЖИТЪЛ ЕАД ,а пък "тони зафировия"+ на Фърст дижитъл...........Незаменими кърлежи! Явно трябва да се ходи и пред БНТ, и пред БНР!

08.03 2013 в 09:38

Чудя се,ако хората масово спрат да гледат това Б.Н.Т,пак ли държавата-бащица,ще продължи да ги
"дундурка"с парите на бедния данъкоплатец?

06.03 2013 в 14:45

15 милиона на година щяла да даде БНТ за ЦИФРОВИЗАЦИЯ! Естествено, че трябва да ги даде. БНТ трябва и да инвестира, а не само да ЦОЦА от реклами!!!!! В момента гледам 9 цифрови програми с една обикновена, стайна,телескопична антена, за транзистор! (антената струва 3,50лв.) Картината е идеална. Повече никога няма да плащам на кабеларки и сателитни изнудвачи с неясни договори!..... По този начин ще изчезнат и ЖИЦИТЕ по сградите, входовете и терасите.

02.03 2013 в 23:17

Цветан Василев-банкера на Б.Борисов,какво съвпадение.

01.03 2013 в 13:39

протести с чадъри пред БНТ до победа!!!!

26.02 2013 в 19:51

Ne znam za kakvo glasuvat tezi hora po mitingite, no ne se seshtat za edin osnoven monopolist tova e Lukoil. Ot zenite na gorivata zavisiat vsichki ostanali zeni.

26.02 2013 в 19:18

Няма значение дали гледаш - все ще плащаш. БНТ и БНР получават пари от бюджета, и по закон са длъжни да имат договор с някоя от тия фирми. А те всичките са на един човек.

26.02 2013 в 13:44

Ами спрете да им гледате простотиите. За какво ги гледате тези малоумни телевизии?

26.02 2013 в 13:41

Трябва да се изготви методика по която чрез съкратена процедура такива тъмни субекти да бъдат, осъждани а последствие линчувани!

26.02 2013 в 13:30

Ама ние едва сега започваме... :)

Емиии... Това е ДЕМОКРАЦИЯТА! Както съм казвала - изисква усилие!