Алексей Петров остава в ареста и отива в болница

Юлиан Христов 25 септември 2012 в 19:54 1699 0

Алексей Петров с блезници в съда. Снимка: Сергей Антонов
Алексей Петров с блезници в съда. Снимка: Сергей Антонов

След близо деветчасово заседание Софийският градски съд днес отказа да пусне Алексей Петров от ареста. Искането беше направено от защитата на подсъдимия по делото "Октопод" с доводи за влошено здравословно състояние и неразумен срок на задържане в ареста, където Петров е вече четири месеца.  

Съдиите се съгласиха с това, че здравето на Петров се е влошило в последните месеци и е необходимо той да бъде лекуван. Затова магистратите постановиха той да бъде настанен в специализираната болница в Овча купел, където да му бъдат назначени рехабилитационни процедури. 

В същото време магистратите решиха, че има достатъчно основания да се смята, че, ако бъде пуснат от ареста, Петров може да влияе на свидетели. Съдът се съобрази с факта, че все още има неразпитани свидетели и в същото време - достатъчно данни за натиск върху вече разпитани свидетели. 

По отношение на разумността на срока на задържане съдебният състав прецени, че той не е необосновано дълъг. В своя подкрепа председателят на състава съдия Румяна Ченалова посочи тежестта на делото - близо 30 експерти, 200 тома с документи и множество свидетели.

Свидетели с „жар“ и „полуконспиративни срещи“

Прокуратурата направи всичко възможно, за да обоснове оставането на Петров в ареста. Прокурор Светозар Костов е категоричен, че спрямо свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева е оказван натиск да променят показанията си. Първият път Митева се явила в съда, след като била докарана с автомобила на подсъдимия Петров. След това тя сама изявила желание да свидетелства отново, като този път дошла сама в съдебната зала. По отношение на Пламен Устинов прокуратурата е убедена, че той е бил привикван няколко пъти от Петров, за да промени показанията си.

Прокурор Костов смята, че целта не е постигната и свидетелите не са променили показанията си. Нещо повече – Устинов с „жар“ отстоявал своята позиция на проведената очна ставка в съдебна зала. В същото време защитата на подсъдимия използвала некоректен ход като извадила изненадващо двама свидетели, единият от които е братът на Петров – Огнян. В неговите показания прокуратурата видя поредица от нелогични обяснения, като ги отдаде на това, че Огнян Петров няма как да свидетелства срещу собствения си брат.

От обясненията на Огнян Петров ставало ясно, че срещите, които Устинов провел с Алексей Петров, били „полуконспиративни“, с което се целяло тяхното потулване. Така Устинов получил исканите от него 300 хил. лв., за да се отърве от натиска на прокуратурата и да излезе със семейството си в чужбина, след като подписал „митична“, според прокуратурата, декларация. Прокурор Костов обясни, че до момента оригиналът на тази декларация не е показан от защитата на Петров, а в папките по делото имало само нейни копия. Костов каза още, че защитата издига „пясъчни кули“ за това, че животът на Алексей Петров бил в опасност и той се страхувал от атентат, поръчан от вътрешния министър с ангажимента на главния секретар на МВР и зам.-градския прокурор Роман Василев. „Поведението на Устинов показва съобразяването му със закона, а не с натиска на парите“, обясни прокурор Костов.

Според него Алексей Петров не отправял преки заплахи срещу свидетелите, като им говорил с „езоповски език“ и не нареждал, а казвал: „Нали си знаеш утре за делото?“

В почивката на заседанието прокурор Костов обясни пред журналисти, че е имал надежда, че делото ще приключи до края на годината. Вместо това се губи ценно процесуално време, за да се реши мярката на подсъдимия Петров. „По-добре е делото да се развива по-бързо“, каза Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови