23 интелектуалци призоваха Едвин да спре гладната стачка

Последна промяна на 15 юли 2013 в 21:48 3912 12

Едвин Сугарев. Снимка: БГНЕС
Едвин Сугарев. Снимка: БГНЕС

23 интелектуалци призоваха Едвин Сугарев и неговия приятел Николай Генов да прекратят гладната си стачка срещу кабинета на Пламен Орешарски, тъй като животът им вече е застрашен.

Направихте напълно достатъчно с това, че оголихте до скелет безобразната същина на прослойката, която управлява България, пишат поддръжниците на поета и фотографа.

Всеки, който желае да се присъедини към призива, може да го направи с коментар и личното си име под текста на писмото на следния адрес: http://gladnastachka.wordpress.com/

Публикуваме целия текст на отвореното писмо без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО

до Едвин Сугарев и Николай Генов

Пишем ви като ваши принципни съмишленици, които са загрижени за съдбата на България в този динамичен и кризисен период не по-малко от вас. Пишем ви обаче и като хора, които в този момент са загрижени на първо място за вашата съдба!

Дълбоко ценим и уважаваме ултимативното ви противопоставяне на сегашното управление. Жестът ви е достоен и категоричен в своето ценностно послание.

НО:

Гладуването докрай е страшно решение.

То не трябва да е средство за справяне с проблеми – каквито и да са те – в едно европейско общество във второто десетилетие на ХХІ век. Като форма на съпротива гладуването докрай е равностойно на самозапалванията, макар да е по-бавен и недрастичен път към самоунищожение, макар да дава време на отсрещната страна, макар да не става за броени минути на улицата и да не обрича на шок очевидците. То увлича последователи, излага и нови хора на риск точно по същия начин. То е не по-малко съсипващо за близките ви, не по-малко мъчително за хората, съпричастни на каузата и участта ви.

От друга страна, гладуването докрай тласка протеста към недообмислени подходи – по простата причина, че за онези, които се тревожат за съдбата ви, за една голяма част от българското общество, времето вече пулсира с друга честота, мери се с риска за вашия живот. (А мирният протест е продължителен процес…) Всеки индивидуален жест за една обща кауза неизменно ангажира каузата със себе си - и това е основен проблем на самоосъзнаващото се гражданско общество. Възхищаваме се на вашата безкористност, вяра и пиетет към свободата, но: колкото и да сте принципно прави, в конкретността на живота, и особено на обществения живот, човек няма възможност за краен жест, който да остане само негов.

Направихте напълно достатъчно с това, че оголихте до скелет безобразната същина на прослойката, която управлява България.

Направихте напълно достатъчно и с това, че ни изведохте от рутинизирането на протеста, като напомнихте, че не трябва да застиваме в безгранична толерантност.

Но не се превръщайте в жертви на нечия пред-морална нагласа! Тези, срещу които протестираме, едва ли имат съвест, на която саможертвата ви да натежи. А и страхът и интересът от собствените им политически ангажименти едва ли ще се окажат по-слаби от хипотетичната им тревога за вашето здраве и живот.

Вие обаче сте необходими на българското общество – именно със своята съвест. Необходими сте с мисленето и действеността си.

А за онези, които биха иронизирали „отстъплението” ви… – те сега иронизират и глада ви. Иронията, разбира се, може да бъде здравословна позиция, не по-маловажна от героическата. Но точно в този контекст е равностойна на цинизъм.

 Проф. Александър Кьосев

Проф. Анатоли Кръстев

Проф. Ангел Станков

Проф. Богдан Богданов

Проф. Божидар Кунчев

Борис Христов

Васил Славов

Владимир Левчев

Георги Господинов

Екатерина Йосифова

Доц. Елка Димитрова

Илко Димитров

Доц. Йордан Василев

Проф. Камелия Николова

Любомир Канов

Проф. Любомир Халачев

Проф. Миглена Николчина

Проф. Пепка Бояджиева

Петър Стоянов

Проф. Радосвет Коларов

Теодосий Спасов

Христо Христов

Явор Гърдев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2013 в 00:17

Много крайно е решението да гладувате Еди и Ники до оставката на кабинета Орешарски ...! Тези срещу които е вашият ,толкова рисков за здравето ви протест ,не са хора достойни и морални и заслужаващи вашата саможертва ....!!! Те разориха и народа и държавата и го направиха умишленно без огризения ....и продължават ....!!! Моля ви , всички се притесняваме за вас ,прекратете протестта си...! Достойни личностти като вас не заслужават да преживяват такива тежки изпитания ...!

16.07 2013 в 20:31

Права си Петя, тоно така е.

16.07 2013 в 13:00

А Вас огладнели "лорде", да не би да са Ви назначили на всяка манджа мерудия?!? И да не би да сте абсолютно и безусловно съгласен с протестърите и интелектуалстващите каймаками?!! И кое му е странното?!? Дори да се окаже, че имаме някои различия в понятията това не е болка за умиране! Има такова нещо като диалог, дискусия, където се търси и ражда истината!

16.07 2013 в 11:17

Я волтеря уважава... това е странно. Ама как точно уважаваш? Да не е "уважаваш" пък накрая да се окаже, че имаме неразбирателство на понятийно ниво.

16.07 2013 в 08:13

Много нечовещко и тъпо, като включване от НДК. Оставка! Избори! Едвин, респект за смелостта ти!

16.07 2013 в 01:33

К'ви комуняги бре?!? Това са си най-обикновени амеби(по П. Волгин). Профилът на 99,99% от подписалите писмото са хуманитари! Няма нито един човек на естествените, или точните науки. До голяма степен уважавам Кьосев, Богдан Богданов, и кавалджията Теодоси Спасов, поради значителната степен на автентично, собствено мислене и безспорни приноси към културата и науката.

16.07 2013 в 01:29

Петя, не мога да разбера на каква възраст си, но изглеждаш по приказките си като ония антипротестиращи червени бабички, които са изтъкани от злоба, завист и наглост, знаят всичко и са нетърпими към всичко и всички, които не са от червеното котило ! Разбира се, за да докажат родството си с наглите отвратителни политически велможи, пфу!!!

15.07 2013 в 23:29

Как не те е срам бе?

15.07 2013 в 23:24

и ас съм професор бе ама тия там горе са некво червено котило трето поколение комунягите май се опитват да пробутат както винаги резервните играчи значи вижте им биографиите и ще ви стане ясно дс бкп

15.07 2013 в 23:08

,,Професор", колко често срещано малко име в българската популация...