100 протестиращи написаха оставките на СОС заради парното

14 април 2013 в 14:59 2504 3

Столичен общински съвет. Снимка: БГНЕС
Столичен общински съвет. Снимка: БГНЕС

Стотина протестиращи софиянци, сред които няколко познати лица от големите февруарски бунтове, се събраха днес пред сградата на Столичния общински съвет и поискаха оставката на съветниците. Причината е лошото управление на столичната "Топлофикация", която продължава да ощетява абонатите си.

Сред демонстрантите бяха Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, които активно участваха в протестите, довели до падането на кабинета "Борисов". Инициативният комитет на протестиращите бе подготвил формуляри на оставките с основните мотиви, за да могат членовете на СОС само да ги разпишат, предаде БГНЕС.

По думите на Янко Петров задкулисните игри в СОС продължават въпреки уверенията, че общинарите ще се съобразят с интересите на гражданите, за които вратите на заседанията остават затворени. "Трябва отново да се запали искрата на недоволството или по-скоро да се поддържа. Лошото управление на "Топлофикация" не значи, че тя трябва да бъде раздържавена, просто трябва да дойдат нови хора, които да си свършат работата", каза пред репортери Янко Петров.

 "СОС се затрудниха да решат проблемите с "Топлофикация". Не искаме да ги затрудняваме и с писането на оставки, и затова ги написахме вместо тях. Ако искаме нещо да се случи в България, трябва ние – гражданите – сами да си го направим!", каза Йоана Иванова, която също е сред инициаторите на протеста и е кандидат за народен представител на Демократична гражданска инициатива (ДГИ). Като причини за оставките протестиращите вписаха бездействието към финансовия бреме, наложено от "Топлофикация", нерешеният проблем с платеното паркиране на живущите в центъра на столицата, скандалите около няколко общински дружества. На протеста пристигна и общинският съветник Борис Цветков, който информира протестиращите за мерките срещу част от предизвикващите недоволство дружества. Въпреки опита му за директен диалог той получи на ръка листа за оставката си.

 Протестиращите виждат решение на проблемите с "Топлофикация" в сключването на индивидуални договори на гражданите с "Топлофикация", ежемесечно отчитане с индивидуален уред и премахване на "прогнозното количество".

 Сред останалите искания на протестиращите са: разтрогване на концесията за доставка на вода в София, като Столична община да поеме функциите на концесионера чрез свое дружество; незабавен одит на общинските дружества "Център за градска мобилност", "Екоравновесие" и "Софийски имоти"; административно обоснована такса за паркирането на автомобили на живущите в зони с платено паркиране.

"Всяка партия избира по какъв начин да започне предизборната си кампания. Лицата, които днес организират събитието, доколкото знам, са кандидати за депутати от политическа партия", коментира пред „Фокус” по повод протеста заместник-председателят на СОС Николай Стойнев.

По думите му представители на протестиращите още през февруари са били включени в работните групи, които Столична община създаде за разрешаване на възникналите проблеми с „Топлофикация”. „Част от предложенията, които те са направили, са отразени в предложението на работната група, което е изпратено за промени в наредбите и законодателството към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма – за прогнозните сметки и сключването на индивидуални договори”, добави Стойнев. Той обясни, че тези промени трябва да бъдат разгледани от експертите в МИЕТ и част от тях да бъдат предложени за законодателни промени, а други – промени в наредбите за топлоснабдяването на министерството. По думите му - протестиращите са наясно с това, както и че всеки гражданин може да участва в заседанията на комисии в СОС, когато се обсъждат важни въпроси.

„Непрекъснато се прави одит на общинските дружества. При нередности сигналите се изпращат в прокуратурата. Такъв е случаят с „Автотранспорт” и „Екоравновесие”, които лично кмета на общината Йорданка Фандъкова изпрати в прокуратурата. След проверка в „Софийски имоти” беше поискана и съответно подадена оставката на изпълнителния директор преди няколко месеца”, каза още Николай Стойнев.

Във връзка с таксата за паркирането на автомобили на живущите в зони с платено паркиране той каза, че над 7000 души, живеещи в центъра, в момента използват този режим и са закупили стикерите със значителна отстъпка в цената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!