1 януари 2013: Губим всички дни отпуск, останали от 2010 г.

Нели Чолашка 26 ноември 2012 в 15:41 12293 1

Работещите с изостанал от 2010 г. отпуск ще загубят дните, ако не ги използват до края на 2012 г. Снимка: БГНЕС
Работещите с изостанал от 2010 г. отпуск ще загубят дните, ако не ги използват до края на 2012 г. Снимка: БГНЕС

От 1 януари 2013 г. всички невзети дни платен годишен отпуск, полагащ се за 2010 г., се губят. В същото време всички останали дни от 2009-а и годините назад, се запазват и могат да се вземат, когато служителят поиска.

Причините за този парадокс са промени в Кодекса на труда и последвало решение на Конституционния съд, което отмени част от разпоредбите.

Останалите невзети дни отпуск за 2010 г. ще се загубят на 1 януари 2013 г. заради 2-годишен давностен срок за отпуските, въведен с въпросните промени в кодекса. Той е в сила от 2010 г. и е валиден за всяка следваща година. Така например отпускът, полагащ се за 2012 г., ще може да се вземе до 31 декември 2014-а. 

За да избегнат загубата на дни за 2010 г., единственият вариант за хората е да вземат всички или поне част от тях до 31 декември 2012 г., коментираха юристи.

Привилегии

Има две привилегировани групи, за които крайният срок за дните, останали от 2010 г., не е 31 декември 2012 г. Първата включва жените, които са ползвали отпуск по майчинство, а втората - хората, които са били в дълъг отпуск поради временна неработоспособност, обясниха юристи.

За тях 2-годишната давност тече от момента, в който са се върнали на работа.

Загубените от 1 януари дни ще означават и още нещо - губи се и правото на обезщетение за тези дни при напускане на работното място, коментира за OFFNews юристът от КНСБ Чавдар Христов.

Все още няма обобщени данни за броя на засегнатите от давността хора, нито на дните отпуск за 2010 г., които по всяка вероятност ще изгорят.

Синдикатите обаче са категорични, че хората все по-трудно използват полагаемите им се дни, защото са поставени при все по-тежки условия - заради извършени съкращения работата им се увеличава за сметка на почивката и все по-малката възможност за отпуск.

Дните преди 2010 г.

Въпреки давността, въведена за платения годишен отпуск от 2010 г. насам, той не се отнася за отпуска за 2009 г. и годините преди нея. Причината за това е решение на Конституционния съд. Той отмени разпоредбата за годините преди 2009-а с мотив, че давността не може да бъде въведена със задна дата.

Работещите могат да използват тези дни, когато поискат и те трябва да бъдат изплатени при напускане.

График

Промените в Кодекса на труда въведоха и изискването всеки работодател да изготвя годишни графици за използването на отпуск в началото на всяка година. Целта бе да не се затлачват десетки, а в някои случаи и стотици дни невзет платен годишен отпуск, който при напускане следва да се изплати.

Съгласно КТ  работодателят е длъжен да пусне работника в дните, описани в графика. Може да откаже само "по важни производствени причини". Когато шефът не е разрешил ползването на отпуск по графика, служителите му могат да си ги вземат, когато поискат с 2-седмично предизвестие.

Повече от година след промените се видя, че изискването за графиците и изпълнението им се спазва съвсем формално.

Проверките на Главна инспекция по труда (ГИТ) показват, че има само дребни нарушения - например графикът не е окачен на видно място в офиса, коментираха от там за OFFNews. Те нямат и оплаквания от работници, че не им се разрешава да си ползват полагаемите почивни дни. Има единични оплаквания за отказ да се изплащат обезщетения за натрупан отпуск при напускане.

Работниците имат право да отлагат до 10 дни отпуск за следващата година по лични причини. Работодателите също ще могат да отложат до 10 дни, ако се натрупа много работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови