Страните, където жените живеят най-добре

OFFNews 08 март 2014 в 19:45 12290 1

От пет години насам Исландия е определяна като страната в света с най-малки различия в правата на мъжете и жените от Световния икономичеси форум (WEF).

Тази класация показва, че Исландия е страната, където жените се радват на възможно най-равностойния достъп до образование и здравеопазване с мъжете. В тази страна също е най-вероятно жените да участват пълноценно в политическия и икономическия живот.

На върха след Исландия, според доклада на WEF за 2013 г., са Финландия, Норвегия и Швеция.

През 2013 г. България заема 43-ото място в общата класация, 34-о - по отношение на достъпа на жените до здравната система, 64-о - в образованието, 49-о по достъп до икономическия живот и 58-о по възможност за участие в политиката.

Според данните в 86 от 133 страни има напредък по отношение правата на жените.

Въпреки това промяната определено става бавно, казва един от авторите на доклара Саада Захиди.

7 от страните в Топ 10 са в Европа. Те са:

1. Исландия

2. Финландия

3. Норвегия

4. Швеция

5. Филипините

6. Ирландия

7. Нова Зеландия

8. Дания

9. Швейцария

10. Никарагуа

Великобритания е на 18 място, САЩ - на 23-о.

Филипините (№ 5) заема най-високата позиция за азиатска страна, а Никарагуа (№10) е най-добре представената за Америка.

Северна Америка

Канада и САЩ заемат 20-ата и 23-ата позиция в общата класация. Оценките и на двете страни по отношение на достъпа до образование са високи, те делят първото място с Австралия, Финландия, Франция, Норвегия, Исландия, Намибия, Ботсвана, Филипините, Брализия, Латвия.

САЩ отстъпват на Канада по отношение на достъпа до политическия живот, където Канада е на 42-ро място, а САЩ - на 60-0.

В същото време, САЩ са по-напред от съседна Канада по отношение на достъпа до икономическия живот. САЩ са шести, а Канада - девети по този показател.

Достъпът до здравеопазване нарежда Канада на 33-о място, а САЩ - на 49-о.

Латинска Америка и Карибите

Трите най-силно представени страни са Никарагуа, Куба и Еквадор, които се нареждат сред първите 25 държави в света.

Позицията на Бразилия е непроменена от миналата година - 62-ра.

Европа и Централна Азия

Северноевропейските страни като цяло се представят добре в сравнение с останалите страни. WEF отдава това на политиките, които дават възможност на хората за балансират между работата и семейния живот.

В Южна Европа пропастта по отношение на достъпа до образование бе преодоляна преди години. Въпреки това все още е видно, че жените с пълноценен достъп до работа са много по-малко, отколкото мъжете.

Близък Изток и Северна Африка

Това е регионът, в който съществуват едни от най-големите неравенства между половете. Но картината далеч не е еднородна. Например, страните от Персийския залив инвестират изключително много в образование на жените, все повече от които завършват висше образование. На противоположната страна е например Йемен, където процентът на образованите жени е много нисък.

Субсахарска Африка

Някои от страните с най-големи различия в достъпа за мъжете и жените могат да бъдат открити тук.

Чад и Кот Д'Ивоар са близо до дъното на общата класация.

Но Южна Африка има страни, където жените активно участват и на трудовия пазар, и в политиката. Лесото например достига 16-ото място, ЮАР е едно място по-назад, а Мозамбик е на 26-о място.

Азия

Филипините се открояват като страната с най-равни права между мъжете и жените. Там разликите в достъпа до образованието и здравеопазването са най-незначителни. Страната има също значително участие на жени в икономическия живот.

Китай е на 69-о място в общата класация, а Индия е на 101-во. Лошят резултат на Индия е причинен от затруднения достъп на жените до здравеопазването, икономиката и образованието.

По Би Би Си

Пълния доклад вижте тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови