Кап. Гаргов: Спасихме 116 човека на нашия кораб

OFFNews 08 февруари 2012 в 14:00 4662 2

Капитан Гаргов и съпругата му по време на награждаването
Капитан Гаргов и съпругата му по време на награждаването

Капитан Владимир Гаргов от Варна се превърна в герой за много хора. На 1 срещу 2 февруари на неговия кораб - контейнеровоза MOL Summer, са спасени 116 човека от потъналия край бреговете на Папуа Нова Гвинея в Тихия океан ферибот Rabaul Queen. Открихме морския вълк на брега - в такси в австралийския град Бризбейн, след като наш читател ни предостави координатите на достойния българин. Ето какво разказа за спасителната операция 38-годишният баща на двама сина Владимир.

- Кап. Гаргов, вие близо ли бяхте до бедстващия ферибот?

- Не. Съдът с над 300 човека на борда е започнал да потъва на 9 морски мили от западния бряг на Папуа Нова Гвинея. Тогава е излъчен сигнал за бедствие през сателита. От Австралийската морска спасителна администрация (AMSA) са го получили и са го разпратили до всички кораби. Аз бях първият, който взех на сериозно сигнала и отидох на мястото. Видяхме много хора във водата и започнахме бързо да ги вадим.

- Каква беше вашата роля в спасителната операция?

- Австралийските власти ме назначиха за координатор като капитан на първия кораб, притекъл се на помощ. Малко ми е неудобно да говоря за това, ще се появи официална информация, предполагам.

- Колко точно човека успяхте да извадите от водата?

- Спасихме на нашия кораб 116 пътници от ферибота от общо 246 бедстващи, на които е била оказана помощ. Повече не мога да кажа, защото моята компания Nord ми забрани да говоря за акцията.

- А колко кораба се събрахте да помагате на "Рабол Куин"?

- Не съм ги броил, но от AMSA разбрах, че сме били към 15 съда. Първия ден извадихме от водите 238 човека.

- Колко българи са на вашия кораб?

- В момента сме четирима. С мен пътува съпругата ми. Главен механик на MOL Summer е Иван Иванов, който е също от Варна. Боцманът се казва Тодор Тодоров и е от Сливен. И тримата сме с по две деца. В моя екипаж има също хървати, румънци, моряци от Шри Ланка, от Бирма - шарена работа, с две думи, което е нормално за товарен кораб като нашия.

- Как оценяват вашата работа от австралийската администрация?

- Доволни са.  Вчера от спасителната администрация връчиха грамота на екипажа на специална церемония. Те бяха впечатлени, че сме успели да спасим толкова много хора. Австралийците казаха, че ще направят постъпки пред Международната морска организация (IMO), за да получим и от нея награда.

- Ще разкажете ли нещо повече за себе си?

- От Варна съм, завършил съм Морското училище. От много години работя за германската компания Nord, със седалище в Хамбург. В момента извършваме курсове за пренос на контейнери от Нова Зеландия за Япония и Китай. Другата седмица се прибирам в България.

 Звуков файл можете да чуете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!