"Гардиан" прописа на руски, за да се чува гласът на революцията

OFFNews 09 юни 2014 в 13:02 4667 12

От днес британският всекидневник Guardian пуска специално приложение на руски, посветено на „15-те държави, изградени върху руините от СССР“.

Възникналото в Украйна напрежение между тези, които искат да задълбочат отношенията си с Европа, и тези, които запазиха предаността си към Москва, доведе до избухването на насилие, чиято кулминация е руската анексия на Крим през март 2014 г. Отново се разгоря и старият спор между Изтока и Запада и последствията от него се усещат на територията на целия регион, пише в уводната рускоезична статия на британското издание.

В този критичен момент от своята еволюция "Гардиан" – в сътрудничество с множество регионални експерти - започва проект под название „Новият Изток“ (Новый восток - The New East), за да разкрива и анализира най-актуалните събития в постсъветското пространство, пише още в редакционната статия.

Партньори при изготвянето на съдържанието за „Новый восток“ ще бъдат EurasiaNet, московският Карнеги център, порталът Caucasian Knot, Baltic News Network, информационният портал на беларуската опозиция Charter 97 и др.

"20 години диктатура и на една революция разстояние от Европа"

В уводната статия с това заглавие "Гардиан" разказва за живота през 20-годишната диктатура на Александър Лукашенко:

"Закътан зад огромни, грозновати жилищни блокове и широки пътни артерии, така обичани от съветските специалисти по градоустройство, историческият музей Минск се хвали с най-добрата изложба на лятото в Беларус. "Обратно в БССР" (Белоруската съветска социалистическа република, както някога се казваше тя) е витрина на съветската пропаганда и забележителности и връща посетителите към времето, когато страната бе една от 15-те съветските социалистически републики.

"Спомням си го, разбира се. Беше моето време и тая добри чувства. Но сега живеем по-добре. В магазините има стоки. Напълно различно е", споделя Мая Борисовна.

А дали е различно? Все още улици носят имената на Маркс и Енгелс, в центъра на града стои статуя на Ленин, а билетът за метрото струва около 20 пенса (около 50 ст.) Пушенето на закрито е позволено. Почти никой не носи татуировки. Изглежда като изостанало с поне една революция, а може и повече.

Да не забравяме и лидера. Това лято най-дългогодишният европейски държавник - единственият постсъветски президент на страната, ще закръгли 20 години служба. Откакто Александър Лукашенко идва на власт през 1994 г., парламентът е "кастриран", политически опоненти са пратени в изгнание или изчезнали, а медиите - заглушени. В Беларус КГБ все още се нарича КГБ. Това е и последната европейска държава, запазила смъртното наказание. Миналия месец Лукашенко обяви, че ще връща "крепостничесвтото" - за да научи селяните на по-ефективен труд.

Известният като "Батка" (баща на нацията) диктатор е любопитна фигура в пантеона на световните диктатори. Всяка вечер той е водещата новина на телевизията - дори като инспектира трактор.

Свободата на словото и критиката към властта не се приемат добре, разказва Наталия Пинчук - съпруга на осъден активист за човешки права. "Ситуацията е като на конвейер - затварят хората, после ги пуска, те критикуват системата, в резултат на което отново ги затварят", казва тя. Добавя, че съпругът й "не се оплаква", но тя е загрижена за психическото и физическото му здраве в трудовия лагер в Бобруйск. "Хората излизат от там без зъби. Това е от липса на витамини. Храната си е направо шега", обяснява жената.

Едно е сигурно след идването на Лукашенко на власт: резултатът опт изборите. Любимият му процент изглежда е 80. Според някои проучваният той се радва на широката подкрепа на около 50% от населението. Те биха му осигурили победа, но изглежда недостатъчна за него. На изборите прес 2010 избирателната комисия го обяви за победител още преди края на изборния ден.

"Мислите ли, че стоя във властта, само защото й наслаждавам, казва той в скорошно интервю. - Позволете ми да бъда нескромен, но направих нещо за тази страна. Не искам всичко това да се срути за час."

Кризата в Украйна не е застрашила реално, но разтърси администрацията на Лукашенко. Много хора попитаха: ако Русия може да вземе Крим, тогава защо не и Беларус? От 10-милионното население на Беларус, 15% са етнически руснаци. Беларус е далеч по-руски от Украйна: езикът и културата са почти идентични.

Лукашенко заяви наскоро, че е вижда страната си като "най-проруската провинция" и се съгласи, че Крим е е част от Русия. В същото време се обяви в подкрепа на Киев. Макар да твърди, че руснаците са най-близките приятели на Беларус, той заяви: "Ще се боря с всеки за белоруските земи, дори да е с Путин".

Бъдещето на диктатора

Лукашенко казва, че би слязъл от власт само ако изгуби вота или способност да управлява. А избори предстоят през 2015-а.

“Ние имахме нашия Майдан през 1996 г., 2001 г., 2006 г. и 2010 г., казва опозиционният лидер Андрей Санников. - Въпреки тормоза, хората все още протестират. Тъй като няма други канали Лукашенко да мине в опозицията, отново ще има масови протести и демонстрации преди и след изборите."

А междувременно Беларус се готви да отпразнува още една година от управлението на Батка."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!