Quantcast

БСП не управлява. КОЙ тогава?

Списъкът с изоставените предизборни ангажименти на БСП става все по-дълъг. Партията е напълно изолирана от процеса на управление и все повече прилича на параван на нечия чужда власт, пише в коментара си Иван Бедров

Иван Бедров Последна промяна на 06 януари 2014 в 12:48 3464 11

Пламен Орешарски и Сергей Станишев Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски и Сергей Станишев Снимка: БГНЕС

"Ангажиментът практически е изпълнен" - така в първото си интервю за годината премиерът Пламен Орешарски отговори на въпроса за очакваните и обещани от БСП преди изборите данъчни промени. С това той на практика заключи чекмеджето с предизборната програма на социалистите, която лично беше представил миналата година. Наред с ангажиментите в данъчната сфера БСП забрави и за редица други свои обещания. А отказът всеки път се обяснява с липсата на съгласие от страна на партнорите от ДПС.

Водещата партия, която осигурява най-много депутати за мнозинството, която дори е излъчила министър-председателя, на практика не управлява. Популярни лица от левицата твърдят, че ръководните органи на партията почти не заседават, а когато все пак това се случва, те не се занимават с управлението. Представители на местни организации алармираха, че в регионите се случва същото и БСП е в положението на заложник. Точно както в онази петъчна сутрин на 14 юни, когато Сергей Станишев изведнъж съобщил на своите депутати: "Или гласуваме Пеевски, или правителството пада".

Обещано и неизпълнено

БСП обеща още от тази година премахване на плоския данък от 10% и замяната му с прогресивна ставка за облагане на доходите. Не го изпълни. Обеща въвеждане на т.нар. данък "богатство", при който удръжката за доходите над 4500 лв. месечно да стане 20%. Идеята обаче беше сериозно променена и "богати" се оказаха всички с доходи над 2700 лв., а предложеният данък падна от 20% на 15%. Дори и това обаче не беше направено след удобното скръцване със зъби от страна на ДПС.

БСП обеща и нулева ставка за най-ниските доходи. Това обещание беше видоизменено и сега най-бедните продължават да плащат всеки месец данък, но след една година биха могли да поискат държавата да им го върне. Обещано беше и семейно подоходно облагане, но премиерът обясни, че вече изобщо нямало смисъл това да се обсъжда. Обещаха и отмяна на приетата от предишното правителство пенсионна реформа, която предвижда постепенно увеличение на възрастта за пенсиониране. Отмяната се превърна в "замразяване" само за една година, а социалният министър Хасан Адемов (ДПС) предупреди, че обещаните социални жестове могат да доведат до там, "че да не можем да плащаме дори и ниския размер на пенсията". И тази серия от обещания беше пратена в чекмеджето.

Социалистите не отмениха 10-процентния данък върху доходите от лихви, а само го намалиха на 8%. Подобно символично изпълнение на предизборно обещание се случи и с партийните субсидии – те бяха намалени от 12 лева на 11 лева годишно за получен глас и пак остават нахално огромни. Обещаното строителство на АЕЦ "Белене" също вече е някъде в коша. Обещаната либерализация на режима за пушене все пак беше внесена в парламента и социалистите спокойно могат да казват на своите избиратели "Е, опитахме, ама не стана".

Има ли такава партия?

Пълното разминаване между предизборни обещания и управление не е патент само на БСП. Винаги досега обаче в годините на т.нар. преход в тази партия е имало дебати. Конгресите драматично приемаха завоя към пазарна икономика и необходимостта от приватизация, по-късно и ориентацията към НАТО, след това съгласието за настаняване на американски военни бази, дори на Станишев му се налагаше да обяснява пред съпартийците си защо БСП въвежда плосък данък. Днес дебати няма, а партийният актив научава от медиите какво прави или не прави собственото му правителство. Само Румен Петков от време на време припомня, че като не можеш да изпълниш ангажиментите си, или признаваш, че си излъгал избирателите си, или "отиваш на избори, за да искаш по-силна подкрепа и да изпълниш обещаното". Също негова е оценката, че "БСП се държи като присъдружна организация". Самият той има за какво да си връща на Сергей Станишев, но това не прави констатациите му по-малко верни.

Дори и поднесеното между другото извинение от червения лидер за насилственото преименуване на турците, т.нар. възродителен процес, не е резултат от обсъждане и преоценка в рамките на самата партия. Просто защото такава партия вече няма. Станишев застана на трибуната пред докараните с автобуси хора, реши да поднесе извинение, а Лютви Местан реши да го приеме. Без обсъждане нито преди, нито след това. Нито в БСП, нито в ДПС, но за вторите това не е новина.

През годините дори и противниците на левицата признаваха, че БСП е единственият устойчив политически организъм в България, който води активен партиен живот. Днес дори и сред активистите на партията трудно може да откриете някой, който все още да вярва в това.

Иван Бедров, Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2014 в 09:19

Ясно е кой - управлява ТИМ. Тази групировка е обсебила България и субсидира Волен Сидеров и партията му. Такива са фактите, но никой не смее и дума да обели срещу ТИМ. Нито така наречената "опозиция" ГЕРБ, нито така наречените "протестиращи". Пълно табу!

06.01 2014 в 14:43

Вярно е,че ДПС я създадоха къде 1990 г.,но в първите години
можеше да се предприемат някакви действия...само че на никой
не му е стискало,а сега вече и онзи "отгоре"да слезе не знам
какво трябва да направи,за да се забранят всички българофоб-
ни партийки,управляващи страната вече 70 год...

06.01 2014 в 14:24

Брей, като гледам как сте захапали Витков под новина за БСП май се е превърнал в сериозна заплаха за парламентарно представените партии. Бедров в прав текст ви е написал, че промяна няма! Поне това проумяхте ли?

06.01 2014 в 14:20

Разбрафме що не дават остафка! Те не са на власт!
Как ша ги гътаме сега "комунистите" като те не са на връо?
Ко шъ праим ся?

06.01 2014 в 14:03

ДО ВИКТОР - Така е! И да не се забравя че П.Р. на тази карикатура Витков е дъщерята на най-големия 007 в БГ - Бриго Аспаруха.

06.01 2014 в 13:51

Питат радио Ереван:
-Бойкометър имаше.Защо няма СтанишкоМестаноМетър?
-Защото Пеевски като стъпил, го счупил още на тестовете.

06.01 2014 в 13:48

ГЕРБ подкрепи кандидатурата на ДПС за главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)

06.01 2014 в 13:30

Викотре единственото нещо, което е изчезнало е каската, която си длъжен да носиш постоянно по медицински причини, че да не си нараниш специалната главичка!

Само можете да лъжете мръсната червена СГАН!

"Разбирам, че явно вече съм проект на ГЕРБ, а досега ни спрягаха, че сме проект на БСП. Обявяваха ме за зет на Бриго Аспаухов, а към семейството ми бе прикачена и нова леля, Мими Виткова", казва още Витков.

Страх ви е от елементи, които не можете да контролирате! Мръсни лъжци!

Ама новината за провалите на пратията, която ти спуска опорните точки и жълтите стотинки - нищо не написа а? Ама Витков можеш да го плюеш.


06.01 2014 в 13:29

Кой управлява България днес, пита г-н Бедров. Ами това са същите, които я "управляват" вече 24 години. Прецизирано - 45+24 години.
Нали никой не си фантазира, че БСП/БКП, после СДС, после ДПС+СДС+БСП, после БСП, после ОДС, после НДСВ, после БСП+ДПС+НДСВ, после ГЕРБ и днес БСП+ДПС+Атака - са управлявали и управляват България? Нали никой не си прави илюзията, че нещо е зависело от Луканов, Ф.Димитров, Беров, Ж.Виденов, Костов, Симеон, Станишев, Борисов и днешната кукла Орешарски?

06.01 2014 в 13:09

Тъкмо си написах мнението за недоразумението Витков и пубрликацията изчезна къто в шапка на фокусник! Затова ще си напиша тук: Този неосъзнат кретен е поредния сълзлив газ, пуснат, да замъгли главите на хората. Това недърсляче подържа Башар Асад!!! Леля му е Мими Виткова! Ако не се сещате коя е, попитайте някой лекар или някой по-паметлив! Дори Светлин Русев каза снощи по тв-то: "трябва да се интересуваме кои са майките и бащите и кои са бабите и дядовците" и тогава да се отдаваме на овче възхищение! Сливата не може да роди райски ябълки, а ще ражда до края на живота си само сливи!!