"За да се премахне тероризмът, трябва да се удари Саудитска Арабия"

DW Последна промяна на 18 ноември 2015 в 20:35 22268 17

Снимка Reuters/Andrew Biraj

Обезглавяване на престъпник в Саудитска Арабия.

Джамиите, в които се проповядва омраза, трябва да бъдат заковани с дъски. А Западът нека най-сетне спре да ухажва Саудитска Арабия, защото коренът на терористичното зло е именно там, коментира Барбара Везел за DW.

Разбира се, че в първата си реч след атентатите френският президент е длъжен да се изправи пред хората силен и решителен. Гражданите очакват от него тъкмо това. И искат държавата да ги защити от терора. Доколкото това е възможно - по този пункт французите са реалисти. С други думи: повечето от тях няма да възразят срещу конкретните мерки, изброени от Оланд: от забрана за влизане в страната на заподозрени в тероризъм та чак до удължаване на извънредното положение.

Държавата да си върне върховенството

Вън от съмнение е, че френското правителство трябва да внесе ред у дома си. Например - да започне систематично да търси укрито оръжие. Държавата е длъжна да си възвърне монопола върху упражняването на сила и да преодолее страховете си от решителни действия в така наречените „ничии зони” из френските предградия. Това важи с особена сила за престъпния свят из тези предградия, където пътят от въоръжения грабеж до терористичното нападение изглежда съвсем кратък. Та нали още след атентата срещу „Шарли Ебдо” беше установено, че един от терористите бързо е извървял този път - от дребен престъпник до масов убиец. Същата мостра се повтаря и сега.

Нещо липсва обаче в мерките, оповестени от президента: нашите общества прекалено дълго търпяха проповедниците на омразата, които облъчват вярващите със своите насилнически фантазми. Тази културна търпимост беше грешка. Когато проповядваш омраза и насилие срещу нас (така наречените "неверници"), твоята джамия начаса трябва да бъде затворена, а прозорците и вратите ѝ - заковани с дъски. Нека религиозната общност да си намери такива имами, които проповядват вярата, а не убийствата. Важно е още да се преследват с цялата строгост на закона онези сайтове в интернет, които дават указания по стрелба и сглобяване на бомби. Трябва също така да се потърси отговорност от големите интернет-концерни в САЩ, за да отстранят поне част от тези плевели.

Капанът, в който се хвана Буш

Да, в речта си Оланд каза доста верни неща, особено за силата на либералната култура във Франция. Той каза и необходими неща - например за повишаването на сигурността. Но президентът каза и нещо сбъркано: че трябва да се води война срещу терора. Това е политически капан, в който навремето се хвана Джордж У. Буш. Последствията от неговата грешка подготвиха почвата за семето на насилието, което днес вече дава плод в Близкия Изток. Френският президент знае това много добре - неговият предшественик Жак Ширак прояви достатъчно разум и застана на дистанция спрямо войната в Ирак. И след като го знае - защо внезапно посяга към същата сбъркана реторика?
Не е грешка да се атакуват с военни средства позициите на „Ислямска държава”. Но ако искаме да освободим Източна Сирия и част от Ирак от властта на терористите, такава война не може да бъде спечелена само с въздушни удари, които, освен всичко друго, взимат прекалено много цивилни жертви. Тоест, умиротворяването на тези региони е възможно единствено с помощта на сухопътни войски - и то коалиционни, независимо от формата на коалицията.

Стига лицемерие със Саудитска Арабия!

Убиваме зле облечените екстремисти и постиламе червен килим пред тези с елегантно облекло, написа един френски коментатор, визирайки Саудитска Арабия. Франция и останалите европейци трябва най-сетне да прекратят лицемерните си отношения с шейховете. Защото тъкмо шейховете снесоха драконовото яйце, от което се излюпиха терористите, нападащи с калашници и бомбени препаски нашите градове. Крайно време е да поставим кралството и неговите васали под силен натиск - за да престанат най-после да финансират нашите убийци. Този пасаж липсва в речта на президента Оланд. А тъкмо той трябва да даде пример и да изведе френската външна политика на предна позиция в борбата срещу спонсорите на терора. Защото терористичното зло, наречено „Ислямска държава”, трябва да се ликвидира до корен. А коренът му е главно в Саудитска Арабия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2015 в 09:49

Прав е автора на статията, че основната причина за терора над Европа са шейховете.
Затова войната трябва да се поведе с целия арабски свят.
Никакво запечатване и заковаване с дъски на джамии.
Събаряне на джамии и минарета.КОЛОНИЗАЦИЯ НА ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ.
Това е !
Никакви араби в Европа.
аллах да им е на помощ, тяхната мама.....

22.11 2015 в 03:00

А почему другар птутин се цълъва с другар ердоган и газ купуват продават ,а дръгаря ердогант поддържа ислямска даржава та и нефт от тях купува нощес,а кюрдите бамбардира денем и с руска нафта зарежда хамериканцки самальоти?
А не е ли тава руско-турска скотско-ислямска даржава?
А защо приятелиа на дрогара путин дрогара ердогант на бeгто праща турсцки подарак отровна ваксцина да убива българските деца,а другарите не другария пътин викат " да ги е яд сега бъгаретата за газя метан" и да пукат българете викат дори руските другаря?
А защо болен сиредоффф си трайка и не стенкя против фесовете? Май като легне на сърце феся на руския дрогар афтоматично и на воленово сърце ляга. Той фесът де.

21.11 2015 в 15:01

Арабската пролет ще продължи с втора и вероятно трета част.Първа обхвана познатите ни страни и отнесе Кадафито и Садам.И двете страни имат банкови депозити трилиони долари които сега се управляват от неизвестни фондове.Може само да се предположи какви са депозитите на Саудитска Арабия.Понеже Садам и Кадафи се разпореждаха еднолично
с това национално богатство въпросът с живота им и този на техните деца и внуци беше решен така както и при последния руски цар Николай 2.От известно време се подготвя общественното мнение относно Саудитска Арабия че нейните закони и тези на ИД са едно към едно.Че тя е родител и спонсор на ИД .Предстоят интересни времена и както нашите родители са пеели Рим Берлин и Токио верни са в борбата те ще да направят нов ред на Земята.Столиците ще ги заменим с Вашингтон,Кремъл и пекин

20.11 2015 в 17:33

С всичко съм съгласен, освен с това, че Буш се хванал в капан, горкият наивен Буши, как лошо са го подвели..за пореден път.. айде стига бе!!!

19.11 2015 в 16:30

чесъне, ако го познаваш му драсни 2 реда, че този 17инчов телевизор като седна да карам нощно време ми вади очите.
Чувствам се като евтина китайка с ледсветлини под полата.

19.11 2015 в 16:12

има и шистов петрол.
А за щастие има и Елън Мъск.

19.11 2015 в 09:41

@Km: С т.нар. шистова революция се вади газ, не петрол. Оттам и понятието шистов ГАЗ, не шистов ПЕТРОЛ.Мислиме ли като пишем?

Иначе и на малките деца е ясно, че Оста на Злото към днешна дата е: Израел,САЩ,Саудитска арабия,Катар...в този ред на зловредност.

Колкото до Европа, очевидно е че на Германия трябва да бъде наложено вето до края на дните да има КАКВАТО И ДА БИЛА политическа роля. Тези момци за сравнително кратката история на съществуването си като държава са на път да причинят трета мащабна европейска катастрофа.
Кайзер Вилхелм,Хитлер,Меркел....ДОКОГА?

Те трябва да бъдат оставени да бачкат,да правят прекрасните си автомобили,да пият бира,да играят футбол и НИКАКВА политика за тех.

19.11 2015 в 09:06

Много правилен извод за арабите. Не е само Саудитска Арабия де. Иран отглежда терористи - тия в Бургас бяха ирански степендианти. Въобще от Пакистан до Нигерия исляма трябва някак да се отдели от държавната власт, закони и политика. Наистина е най-вероятно да се натиснат Саудитите защото те буквално тровят цялото си население с омраза към всички. Трябва и нашия заден двор да почистим от уахабитски имами (има такива бая в България).

19.11 2015 в 03:55

и това е статия от дойче веле?!?!?
Некои май са почнали да проглеждат...халелуя

19.11 2015 в 00:00

... ама тавариш жужето е най-елегантният от всички!

и ше земе хептен да се Убиди! и ше има "мръсни" бомби, банкови фалити и кво ли още не! (например хибридно да ни хакне форума!!!)

хахахахахахахаха

МАСКВАБАД Е СТОЛИЦАТА НА ТЕРОРА!