МВФ: Саудитска Арабия може да фалира до 2020 г.

OFFNews 23 октомври 2015 в 14:22 8343 5

Саудитска Арабия може да фалира до 2020 г., ако правителството продължи сегашната си политика, предупреди Международният валутен фонд, цитиран от RT.

Очаква се дефицитът в бюджета на страната да достигне 21,6% през тази година и 19,4% през 2016 г. Затова МВФ подчертава, че страната трябва да намали разходите си.

Фондът очерта и два ключови фактора, които формират перспективите в региона – разширяване и задълбочаване на регионалните конфликти и увеличаването на цената на петрола.

Според доклада на МВФ конфликтите в региона са довели до голям брой мигранти и бежанци, рекорден от началото на 90-те години на миналия век.

Постигането на фискална устойчивост средносрочен план ще бъде особено трудно, като се има предвид, че има необходимост от създаване на работни места за над 10 млн. души до 2020 г., обясни директорът на МВФ за Близкия изток и Централна Азия Масуд Ахмед.

В доклада си МВФ посочва още, че се очаква цените на петрола да останат ниски и в бъдеще.

За износителите на петрол в региона намаляването на цената е довело до голям спад в приходите, стигащ до 360 млрд. долара само за тази година, посочи Ахмед.

Саудитска Арабия е изправена пред бюджетен дефицит за първи път от 2009 г. Насам, като голямо влияние за това оказва именно спадът на цената на петрола.

Чуждестранните инвестиции в страната са намалели с около 82 млрд. долара от януари до август, а правителството продаде държавни облигации на стойност 15 млрд. долара през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови