Сводка на войната 11.01.23: Артеш, или татарският ''свещен огън'' срещу руската армия в Крим

Александър Леви и Катрин Гишар 11 януари 2023 в 19:27 10099 6

Евгений Пригожин

Снимка Getty Images

Евгений Пригожин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Съединените щати ще обучават украински войници на своя територия в използването на системите за противовъздушна отбрана Patriot. Това съобщава американски служител за Washington Post при условие на анонимност. Обучението може да започне още през януари тази година и ще се проведе във военната база Форт Сил, югозападно от Оклахома Сити, където обикновено се провеждат обучения по противоракетна отбрана и артилерийска подготовка за американските войски. През декември президентът Байдън одобри изпращането на системи "Пейтриът" в Украйна за укрепване на противовъздушната отбрана на страната. Миналата седмица Германия също се ангажира да предостави такива на украинските сили.

На 10 януари германският министър на външните работи Аналена Бербок посети Харков. Тя беше първият представител на правителството на Олаф Шолц, който посети Украйна през май 2022 г. след началото на войната. Сега тя е първата, която посещава източната част на страната, само на около 40 км от фронтовата линия. Тя беше придружена от ръководителя на украинската дипломация Дмитрий Кулеба. Въпреки че исканията на Киев за германски бойни танкове "Леопард 2" не бяха удовлетворени, Кулеба заяви на пресконференцията на гарата в Харков: "Тези танкове са ни необходими, за да можем да освободим нашите градове и села. "Колкото по-дълго се отлага това решение, толкова повече жертви ще има." Той също така подчерта, че е необходимо да се позволи на държавите, които разполагат с германски танкове и желаят да ги предадат на Украйна, да го направят. Като страна на произход на танковете Германия може да наложи вето, както редовно прави Швейцария по отношение на доставките на швейцарско оръжие от трети страни. Миналата седмица германското правителство обяви доставката на 40 танка Marder за Украйна, но се твърди, че танковете Leopard 2 са много по-мощни. "Разбрахме, че германците се задвижват само след американците", заяви украинският външен министър пред Spiegel. На 11 януари по германската телевизия Аналена Бербок отново подчерта необходимостта от нови доставки на танкове за Украйна, както и на съоръжения за противовъздушна отбрана.

"Атеш" - тайнствените татарски бойци от съпротивата в Крим. Тази партизанска група, чието име на татарски език означава "огън", поема отговорноста за подпалването на казармата в Съветский на 10 декември и за "ликвидирането" на Кирил Стремоусов, зам-ръководител на проруската администрация в Херсон, на 9 ноември, който официално загива при пътнотранспортно произшествие. Смята се, че Атеш, който има около 800 членове, се е инфилтрирал в руската армия и има подкрепата на Киев.

"Нашите братя не можаха да избегнат принудителната мобилизация, но ние няма да предадем Украйна и украинците... Атеш вече е в руската армия. Ще се уверим, че украинските сили са наясно с всяка нейна стъпка", се казва в изявление, публикувано в канала им в Telegram, който има повече от 14 000 абонати. Каналът съдържа ежедневни призиви за геолокация на руските войски на полуострова, както и за тяхното поражение със "свещения огън" на Артеш.

Под лупа: Другата война на Евгений Пригожин 

Дали "Соледар" е попаднал в ръцете на наемниците на Вагнер, както твърди от вчера вечерта неговият шеф Евгений Пригожин? Вероятно за първи път от началото на войната в Украйна това съобщение беше опровергано на следващия ден не само от Киев, но и от щаба на руската армия. Шефът на Вагнер даде да се разбере, че тази дългоочаквана победа се дължи единствено на неговите хора. "Нито една друга войнска част не е участвала в нападението срещу Соледар", каза той.

В очите на много военни експерти превземането на Соледар и най-вече самоубийствената упоритост, демонстрирана от бойците на Вагнер, не са оправдани от стратегическа гледна точка. "Това е чисто безумие", коментира украинският президент Зеленски. Този епизод обаче илюстрира целенасочената стратегия на Евгений Пригожин, който с цената на жертвите на своите хора - основно бивши затворници, наети в замяна на обещание за амнистия - води друга война, далеч от украинския фронт. "Евгений Пригожин продължава да използва успехите, истински или фалшиви, на групата "Вагнер" в Соледар и Бахмут, за да рекламира наемниците си като единствената руска сила в Украйна, способна да постигне осезаеми успехи на терен", пишат анализатори от Института за изследване на войната, американски мозъчен тръст, чиито ежедневни бюлетини се четат широко в Украйна и региона.

По този начин шефът на "Вагнер" иска преди всичко да вземе превес над двама дългогодишни противници - руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на щаба му Виталий Герасимов. Окрилен от своята роля на украинския фронт, Евгений Пригожин си беше позволил безпрецедентния лукс да критикува Герасимов. Той нападна жестоко и друг висш руски офицер в Украйна, генерал Александър Лапин, като го обвини в некомпетенство и в загубата на района на Лиман през октомври миналата година. Още по-невероятно е, че последният беше отстранен от поста си от Кремъл след тези критики, което кара мнозина да твърдят, че Пригожин вече кадрува в руската армия. Тези прояви му спечелват ожесточена ненавист от страна на повечето му генерали, но не непременно от страна на обикновените офицери и войници, които оценяват неговия прям и безпардонен стил.

Според базирания в Рига руски разследващ уебсайт "Важни истории" новият статут на Пригожин му е спечелил враждебност и в поне още три полюса на руската власт, и то не какви да е: президентската администрация, старите ленинграски другари на Путин и ФСБ. В президентската администрация той грубо навлиза в зоната на влияние на Сергей Кириенко, "куратора", отговарящ за анексираните територии в Украйна. Статутът му на бивш престъпник и затворник (в младостта си Пригожин е прекарал поне 10 години в затвора) е много притеснителен за членовете на неформалния кръг "Озеро", който обединява приятелите и бившите коллеги на Путин от КГБ в "северната столица" на Русия. И накрая, ФСБ, мощната руска служба за контрашпионаж, не е доволна, че Вагнеровите главорези, обявени за "герои на отечеството", придобиват така устремително място в руското общество.

В много затворения кръг на руските "силовици" Пригожин остава чужд елемент, а за някои и натрапник. Натрапник, който е още по-опасен, защото е богат, неконтролируем и сякаш винаги има неограничен достъп до господаря на Кремъл. Но факт е че човекът, когото те снизходително наричаха "готвача на Путин" (неговата кетъринг компания е спечелила цяло състояние, снабдявайки кухните на Кремъл), се превръща във фактор, с който те трябва вече да се съобразяват. И може би именно срещу тях, а не срещу украинците чиято смелост на бойното поле той единствен в Русия хвали, Пригожин води истинската си война.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

6

order

13.01 2023 в 11:00

Още една - две контраофанзиви и целта на Сащ в тази война ще е постигната - последния украинец ще се е явил пред Спасителя.

15914

5

поп Дръвчо

12.01 2023 в 11:39

Орди, я кажи защо Пригожин се снима в друга солна мина, след като е "освободил" именно Соледар?

10298

4

AntiZ

12.01 2023 в 06:38

Залагам кой ще бъде гръмнат първи: путьо или готвачът му? Що ми се струва, че втория палячо ще сдухне пръв? При това съвсем скоро.

706

3

order

12.01 2023 в 04:04

Мдааа Дааа....

Основателят на ЧВК Вагнер, бизнесменът Евгений Пригожин, говори в канала си в Telegram за пълното освобождаване на Соледар.
На живо24
"Още веднъж искам да потвърдя пълното освобождаване и прочистване на територията на Соледар от частите на украинската армия. Цивилните бяха изтеглени, украинските части, които не искаха да се предадат, бяха унищожени", каза Пригожин.
Вестник.Ru
Пригожин уточни, че руски бойци са унищожили 500 украински войници, които не са искали да се предадат.
РИА новини
Изпълняващият длъжността глава на ДНР Денис Пушилин заяви, че превземането на Соледар отваря пътя към пълното освобождаване на републиката.
В навечерието.Ru

1000

2

Слънце

11.01 2023 в 21:39

докато преписвате и новината ви е вече стара и Герасимов и Лапин са възстановени, а Полша предава 2роти Леопард 2 на Украина т.е. 10-12бр. следват германците. А Винкела да се чукне 7 пъти по главата да изкънти ясно.

-5840

1

От соледар пристигат доста трагични репортажи и снимки за обкръжените там ВСУшници, дано им стигне акъла и да се спасят от Хунтата като се предадат.