Сводка на войната, 10 февруари 2023 г. И Сиймур Хърш ли е полезен идиот?

Александър Леви и Катрин Гишар 10 февруари 2023 в 19:54 9268 21

Хърш

Снимка ТАСС

Сиймур Хърш

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Правителството на Молдова пада. Прозападната министър-председателка Наталия Гаврилита обяви оставката си, без да посочи точни причини, което допълнително подсили опасенията за руска операция за дестабилизиране на страната. Начело на правителството от август 2021 г. Наталия Гаврилита трябваше да се справя с няколко остри кризи, свързани с войната в Украйна : енергийна, социална и политическа криза (с проруски сили, които редовно излизат по улиците на Кишинев, за да поискат оставката ѝ) и, може би най-вече, криза в сигурността. Страната редовно е прелитана от руски ракети - руският посланик беше извикан този петък заради нов такъв случай. А вчера президентът на съседна Украйна Володимир Зеленски заяви пред евродепутатите, че е предал на молдовските власти точен план на руските специални служби как да поставят бившата съветска република под контрола на Москва. Остава да разберем дали оставката на Гаврилита е част от този план или, напротив, има за цел да се справи по-добре с него. Президентът Мая Санду, която е на една и съща политическа партия с оттеглящия се министър-председател, поиска от своя съветник по сигурността Дорин Речан да състави ново правителство.

"Като на стрелбище": много проруски източници днес изразиха недоволство за особено катастрофалния опит за нападение от страна на силите на Москва в района на Угледар в Източна Украйна. Съобщава се, че около 30 бронирани машини и няколкостотин души са попаднали под кръстосания огън на украинската артилерия и минохвъргачки - особено точни. "Стреляха ги като на стрелбище", коментира Игор Стрелков, бивш командир на донецките сепаратистки сили, който нарече руските генерали "идиоти, които не са научили нищо от предишните си грешки". Той ги разкритикува, че придвижват войските си без въздушно или артилерийско прикритие и без да провеждат предварително разузнавателни мисии които биха могли да предовратят човешки жертви.

Руски ракетни удари и дронове по Украйна. В четвъртък през нощта и сутринта руските сили нанесоха нова серия удари по енергийни обекти в източната и централната част на страната. Според главнокомандващия на украинската армия Валерий Залужний са били изстреляни 71 крилати ракети, 35 ракети С-300 и седем безпилотни самолета "Шахед". От тях 28 "Калибр" са изстреляни от кораби в Черно море, а за изстрелването на останалите са използвани осем стратегически бомбардировача от южни руски бази. Украинската армия твърди, че е свалила 61 крилати ракети и пет безпилотни самолета. Ракетите С-300 (които първоначално са ракети за прехващане на крилати ракети и дронове) са изстреляни от наземни рампи в Белгородската област на Русия и окупираните територии на Запорожие.

Една година от началото на войната. В Москва се уточняват мероприятията за отбелязване на първата годишнина от началото на войната. На 21 февруари се очаква Владимир Путин да се обърне към парламента с годишната си "реч към нацията" (което той не направи през 2022 г.), в която със сигурност ще направи равносметка на "специалната военна операция". Очаква се и да обяви редица социални мерки за успокояване на населението. На 22 февруари на олимпийския стадион "Лужники" в Москва ще бъде организиран гигантски "концерт-митинг", на който се очаква Путин също да говори. Предстои само да видим каква ще бъде ситуацията в Украйна и дали дотогава руската армия ще може да се похвали със значителна победа на фронтовата линия.
[Под лупа] Полезен идиот ли е и Сиймур Хърш?

"Байдън ще влезе в историята като терорист", заяви вчера в Telegram председателят на руския парламент Вячеслав Володин след публикуването на текст, в който САЩ са обвинени, че стоят зад саботажа на газопровода "Северен поток" в края на септември 2022 г. "Светът трябва да разбере истината за това кой е извършил този акт на саботаж", заяви по-предпазливият говорител на Кремъл Дмитрий Песков, като същевременно посочи, че докладът на журналиста Сиймур Хърш заслужава внимание. На 8 февруари 85-годишният американски журналист публикува публикация в блога си, в която обвинява специалните служби на САЩ, че стоят зад саботажа на "Северен поток". Сиймур Хърш става известен с разследването си на клането на цивилни в Ми Лай, Виетнам, през 1968 г., за което печели наградата "Пулицър". Той стои и зад разкритията за изтезанията на иракски затворници в затвора "Абу Граиб" през 2004 г.

Разследващите все още не са установили кой е отговорен за това, което официално се определя като "саботаж". Хърш, който в блога си се описва като "най-великия разследващ журналист в света", със сигурност е имал своите моменти на слава, но също така неведнъж е бил хващан да фалшифицира истината. Наред с други примери, през 2014 г. в London Review of Books той твърди, че Турция е отговорна за атаката със газ зарин в Дамаск, което е невярно. През 2018 г. американският журналист заяви пред британския вестник "Индипендънт", че отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал с "Новичок" прилича повече на акт на организираната престъпност, отколкото на действие, извършено от държавен субект. Британското правителство приписва отговорността за нападението на руските тайни служби (ГРУ).

Във всеки случай руската пропаганда веднага се възползва от този случай за да обвини Вашингтон. И машината за хибридна война веднага се задейства на Запад. Както посочва германското списание Der Spiegel, сред първите, които предадоха твърденията на Хърш, бяха бившият американски служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който намери убежище в Русия, и Сара Вагенкнехт, член на германския Бундестаг и представител на германската ултра левица. Заедно с германската феминистка Алис Шварцер, Вагенкнехт ще публикува в петък "Манифест за мир", в който двете жени предупреждават правителството на Шолц срещу "опасността от световна и ядрена война". Под надслов "преговори, а не танкове" Вагенкнехт и Шварцер призовават гражданите да подпишат техния манифест и да се съберат на 25 февруари в 14:00 ч. пред Бранденбургската врата в Берлин.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски

Линк към телеграм канала на български

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

20

Д-р Мазникуров

12.02 2023 в 09:41

spirit "маргиналЪТ", а такива малки кремълски на*ХУ**ници като теб за колко ли копейки могат да се купят, а? Гледам добре си се поизтропкал, стараеш се, нещастник ... Иначе, да, ако питаш, за съжаление Seymour Hersh се проявява напълно като "полезен идиот" в случая! И донякъде, но само до тук, е и приликата с теб и с твоите братлета, родните русофили-*********** и българомразци. Щото вие сте БЕЗполезни ******:) ! Даже направо зловредни ...

10298

19

AntiZ

11.02 2023 в 21:47

NMnekoqsi, да те индоктринират м@нафите от Сточна гара! Добре да те индоктринират! Аре, леканош за феновете на Ганьовите Еничари на Република България (герб), наздраве на останалите!

2073

17

Johnny B Goode

11.02 2023 в 21:34

Ах, какъв изказ, каква изтънчена ирония.
Офнюз не са писали, ама разни пишман капацитети прочели 5 реда в Уикипедия за Сиймор Хърш и не успели да си ги преведат от английски писаха.

2073

15

Johnny B Goode

11.02 2023 в 20:10

А за Уотъргейт нещо да кажеш?

2073

13

Johnny B Goode

11.02 2023 в 17:14

Редакцията, не че някой му пука за тези точки, но не е ли време да премахнете възможността да си слагаш сам плюсчета?
Че някои самовлюбени като Ордера и Спиртосания много се помпат...