Сводка на войната 01.02.23: Москва на дьо Гол се радва

Александър Леви и Катрин Гишар 01 февруари 2023 в 21:14 5766 2

Пиер дьо Гол

Снимка РИО

Пиер дьо Гол

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността ще бъде без руснаците - или поне без тези които представят кремълските позиции. Организаторите на този голям международен форум, който се провежда в баварската столица от 1962 г. насам, предпочетоха тази година да поканят двама руски опозиционери в изгнание - Михаил Ходорковски и Гари Каспаров, вместо официална делегация от Москва. Според Кристоф Хойсген, председател на конференцията, организаторите не са искали да предоставят на властите нова платформа за тяхната пропаганда. "Нищо от това, което чуваме ежедневно от Кремъл, не ни кара да мислим, че Русия ще отстъпи и на йота от това, което Путин обяви за цел на войната, а именно унищожаването на Украйна", каза той. Наскоро Ходорковски и Каспаров подписаха съвместно отворено писмо, в което призовават Запада "да не се страхува от падането на Путин" единствено условие, според тях, за появата на една "друга Русия".

Операцията "Чисти ръце" в Украйна продължава - този път с поредица от обиски на десетки политици, държавни служители и бизнесмени, извършени от СБУ, службата за вътрешна сигурност. Според нейният ръководит, генерал Василий Малюк, тази мащабна акция е била разпоредена от президента и е насочена срещу "вътрешния враг". "Целта е да се установят лица, чиито действия подкопават държавната сигурност в различни области : предатели на Украйна и агенти на руските специални служби ; представители на организираната престъпност ; корумпирани служители, които подкопават икономиката на страната и функционирането на промишления и отбранителен комплекс.

Според няколко източника в социалните мрежи на редица африкански държави се води интензивна проруска и антифренска кампания. Франция и Западът са обвинени в колониализъм и русофобия, а украинските войници - в "нацизъм" и "сатанизъм". В същото време наемниците на Вагнер са възхвалявани, а читателите са канени да се присъединят към техните редици. Според разследване на Би Би Си на руски език зад тази кампания стои платформата "Русосфера", ръководена от белгиеца Люк Мишел, който след дълъг флирт с крайната десница, се превърна в безусловен поддръжник на полковник Кадафи и Владимир Путин. Той твърди, че платформата му се финансира само с частни средства. За разлика от руските държавни медии, които са напълно или частично блокирани, "Русосфера" е достъпна във всички социални мрежи.

Грузия ще поиска връщането на териториите си, загубени по време на войната през 2008 г., казва президентката Саломе Зурабишвили. Според нея, когато бъде сключено мирно споразумение в Украйна, след победата на Киев - в което тя не се съмнява нито за миг - Тбилиси ще поиска и изтеглянето на руските войски от Абхазия и Южна Осетия, два субекта, които не са признати от международната общност. "Русия трябва да знае къде свършват нейните граници", каза тя.

[Под лупа] Москва на дьо Гол се радва

Във вторник, 31 януари, украинският министър на отбраната Олексий Резников облече за кратко костюм и вратовръзка, за да се срещне с френския си колега Себастиан Лекорну, преди да бъде приет от Еманюел Макрон. На следващия ден, този път облечен в суичър с цветовете на украинската армия, Резников посети Лимур където се намира оръжейната компания "Талес", която произвежда радара GM200, с който скоро ще бъде оборудвана армията му. Франция също така обеща да достави още дванадесет оръдия "Цезар", с което броят на тези самоходни оръдия, способни да стрелят със 155-милиметрови снаряди, доставени от началото на войната, достигна 30. И за разлика от други западни лидери, Еманюел Макрон не каза "не" на доставката на изтребители и може би дори на танкове "Леклерк". "Нищо не е изключено", смята френският президент.

Почти по същото време друг французин с прочуто име се изказа в Москва, за да обясни колко опасни са тези оръжейни доставки и как те дори могат да предизвикат трета световна война. Пиер дьо Гол, един от внуците на генерала, е в Русия по повод 80-годишнината от съветската победа при Сталинград през 1943 г. На 31 януари той участва в дискусия на кръгла маса в Москва на тема "Историческата памет за Втората световна война в Русия и Франция" заедно с дузина руски официални лица, сред които и ръководителят на външното разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, който говори в качеството си на председател на Руското историческо дружество.

Думите на наследника на генерала зарадваха домакините. Пиер дьо Гол започна с призив да се "вразумят" Американците, след което предупреди Запада срещу ескалация на конфликта, която може да доведе света до гибел.

Това много се хареса на руските официози. Някои не пропуснаха да направят съмнителни паралели с Втората световна война и известния призив на прочутия му дядо към французите от 18 юни 1940 г., в който той отказва капитулация и призовава към съпротива. "Той се осмелява сам да се противопостави на Вермахта, Гестапо и правителството на Виши, докато сънародниците му бързат да сътрудничат на нацистите", пише редакторка на Риа Новости. За нея днешна Франция се е отдалечила непоправимо от пътя, начертан от генерала, който след войната се дистанцира от Вашингтон и НАТО и смята Съветския съюз за основен партньор в една "мирна и просперираща Европа". А днешна Франция страда от "русофобия, брюкселска политическа коректност и подчинение на диктатите на Вашингтон".

Тази Франция, която "предаде заветите на Дьо Гол", е една от любимите теми в руската пропаганда, както и сравненията с режима на Виши.

А Пиер дьо Гол е представен и като истински "пазител" на паметта на дядо си - мнение, което не се споделя от останалите членове на семейство дьо Гол. Пиер, който живее в Женева, редовно попада в заглавията на вестниците с проруските си позиции, което силно възмущава по-големия му брат Ив. "Мненията на брат ми Пиер не ангажират никого, освен него самия, тоест нито мен, нито семейството ни, а още по-малко генерал дьо Гол", обясни той наскоро в Париж. Точно той, Ив, е натоварен от баща си Филип, бивш адмирал, който днес е столетник, със задачата да представлява фамилията дьо Гол и да защитава нейните интереси.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

03.02 2023 в 18:42

Мда, с Пиер-чо крушката направо се изстреляла от периметъра на дървото в космоса

Горкия заблужденец

10298

1

AntiZ

02.02 2023 в 18:08

Както казаваше баща ми, Бог да го прости, "няма нищо по-случайно на този свят от роднинските връзки!" Казваше и друго: " за разлика от роднините, приятелите можеш да си ги избираш!" Ще перефразирам заглавието: "Москва се радва на еди Гол, шестоъгълен! Поела Го е почти целия!
 
X

Да помогнем на украинските деца!