Русия може да се завърне в G8, но при условията от Запада

OFFNews 21 август 2019 в 21:49 4991 2

Владимир Путин

Снимка tass.ru

Предложението на френския президент Еманюел Макрон Русия да бъде поканена на лидерската среща на G7 предизвика коментари за възможното връщане на формата „Голямата осморка“.

В Москва доста сдържано коментираха инициативата на френския лидер, а западни политици поставиха редица условия. Темата за шанса G8 да се възстанови бе лансирана от журналисти преди началото на срещата на Владимир Путин с Макрон. Руският лидер отбеляза, че „Голямата осморка“ вече не съществува. Но президентът на Франция подчерта необходимостта да се мисли за съвременната геополитика в контекста на новите кризи.

След края на преговорите в Бергасон по темата за G8 се изказа американският президент Доналд Тръмп. Той отбеляза, че би подкрепил завръщането на Москва в този формат. Тръмп обясни, че участието на Москва в подобни преговори би провокирало обсъждането на „някои въпроси“. При това лидерът от Белия дом изрази мнение, че Русия бе изключена от G8, защото покрай събитията в Крим и Украйна през 2014 г. Путин е „надхитрил“ бившия президент на САЩ Барак Обама.

По-късно Тръмп и Макрон говориха по телефона и потвърдиха общата си позиция, че Русия трябва да бъде поканена на лидерската среща на „Голямата седморка“ през следващата година. Очаква се Тръмп да повдигне този въпрос на срещата на върха на G7 в близките дни в Биариц.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че Русия може да се върне в G7, ако отстрани причините, поради които бе изключена. Според него решението на партньорите от G7 остава в сила, тъй като ситуацията в Крим и Донбас не е променена. Той допълни, че Берлин е информиран за идеята на Тръмп да постави темата в Биариц, но там ще има обсъждане.

Канцлерът Ангела Меркел свърза връщането на Москва в G8 с изпълнението на договореностите от Минск-2, независимо от това, че Русия не е страна по конфликта. „Разбира се, леко развитие в реализирането на минския процес съществуват, а ако действително се придвижим напред, това би създало нова ситуация“, посочи тя.

Британският премиер Борис Джонсън подкрепи Меркел, като заяви, че е против бързото връщане на Русия в G7. Според него „не следва да се забравя инцидентът в Солсбъри с използването на химическо оръжие на британска земя, както и продължаващата нестабилност, гражданската война, войната в Украйна, руските провокации не само в Украйна, но и в много други региони“.

Макрон смята, че решението на този въпрос в голяма степен зависи от ситуацията в Украйна. „Ясно е, че завръщането в G8, както и връщането към абсолютно нормализирани отношения на Русия и ЕС предполага урегулиране на украинския въпрос. Това е задължително условие“, посочи той.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия ще разгледа и ще отговори на „Голямата седморка“, ако тя има послания. Говорителката на министерството Мария Захарова уточни, че Москва чака конкретни предложения. „Сега е трудно да се разбере за какво става дума. Затова обсъжданията по темата трябва да се пренесат от публично-развлекателната в професионалната сфера, ако седморката иска да се позиционира като сериозен формат“, каза тя.

Ръководителят на международния комитет при Съвета на федерацията Константин Косачев пък предложи G7 да се модернизира в G10 и на лидерската среща да бъдат поканени Индия и Китай.

„Превръщането на седморката в десятка би било най-мощното явление в световната политика, променяща вектори, подходи и формати“, написа той във Фейсбук.

Той отбелязва, че вътре в седморката започнали да разбират, че отказът от взаимодействия с Русия е превърнал могъщата преди структура в слабо интересна междуособица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

1

AnderXale

22.08 2019 в 14:37

Какви са тия глупости, с които ни заливат от няколко дни? Русия многократно заявява, че Г7/8 е остарял и неработещ орган в днешния многонационален свят и нямат никакво намерение да се връщат в него. Чудя се какво пропускам и от къде ни отклоняват вниманието.