Как се случва гласуването по пощата в САЩ

Ирина Евгениева 15 януари 2021 в 14:32 7049 0

Гласуването по пощата бе доста популярно в САЩ в условията на пандемия. То е по-известно като "задочно гласуване" и съществува във всички 50 щата и окръг Колумбия, с определени условия. Практиката датира още от Гражданската война, когато се позволява на войниците да гласуват от бойното поле.

Щатите определят гласуването по пощата като алтернатива за избирателите, които са далеч от избирателното си място или не могат да гласуват лично.

Как става гласуването

Първата стъпка е да поискаш бюлетината си. В някои щати бюлетини се изпращат до всички избиратели и без поискване. Заявяването става по телефона, онлайн или по пощата. След това местният избирателен орган изпраща бюлетината на избирателя на посочения адрес.

Втората стъпка е получаването на бюлетина, плик за поставяне на бюлетината и пощенски плик, в който да се изпрати бюлетината обратно.

След като избирателят отбележи своя фаворит в изборната бюлетината, той я запечатва. Подписва външната страна на плика, в който се слага бюлетината, а след това запечатва втория плик. Избирателят може да изпрати запечатаната бюлетина обратно до местния избирателен орган или да я остави лично в пощата.

Трета стъпка е пристигането на бюлетината при избирателния орган. Той проверява дали избирателят е регистриран в дадения щат и гласува от адреса, на който е регистриран. В някои щати се сравнява подписът на плика на бюлетината с този в избирателния списък. 

Четвърта стъпка е обработването на бюлетината. Крайният срок за получаване и обработка на вота в различните щати варира от две седмици преди изборния ден до самия изборен ден.

Крайният срок за изпращане на бюлетината от избирателя също зависи от щата, но е максимум до деня на изборите. 

Гласуване по пощата през 2020 г.

Около 84% от американците можеха да гласуват по пощата без да посочват уважителна причина за това. За основателна причина се смяташе провеждането на изборите в условия на пандемия.

- 34 щата предлагаха гласуване по пощата без гласоподавателите да дават обяснение защо го правят. Дори бе разрешено на регистрирани избиратели да посочат COVID-19 като причина за задочното гласуване.

- 9 щата - Калифорния, Колорадо, Хавай, Орегон, Невада, Ню Джърси, Юта, Върмонт и Вашингтон - изпращаха бюлетини директно до избирателите, без значение дали са заявили желание за това.

- 7 щата - Индиана, Луизиана, Мисисипи, Ню Йорк, Южна Каролина, Тенеси и Тексас - изискваха от избирателите да посочат причина, различна от COVID-19, за да гласуват задочно.

Основателни причини за гласуване по пощата извън пандемията са невъзможност да стигане до избирателното място заради болест или травма; бизнес пътуване или почивка извън избирателното място, определено за гласуване; обучениет в колеж или университет извън избирателното място.

Гласуване извън САЩ

Американските граждани могат да гласуват и извън територията на САЩ. Бюлетините се получават по електронен път. В зависимост от това в кой щат е регистриран избирателят, той получава бюлетината си по електронна поща, факс или направо може я свали от интернет.

Изпращането на подписана бюлетина също зависи от щата, към който се изпраща. Това става или по електронен път, или чрез международна поща, куриерска фирма или посолството на САЩ в държавата, където се намира избирателят.

Зараждане на гласуването по пощата в САЩ

Корените на гласуването по пощата в САЩ могат да се проследят още по време на Гражданската война - 1861 г. и Втората световна война - 1939 г.

По време на Гражданската война е разрешено на войниците, намиращи се на бойното поле, да гласуват по пощата. Президентът Ейбрахам Линкълн заявява преди изборите през 1864 г. пред Белия дом, че "няма как да има свободно правителство без да има избори". Тогава Пенсилвания става първият щат, предложил задочно гласуване за войниците си.

На президентските избори през 1864 г. по пощата гласуват около 150 000 войници от общо 1 милион. Тогава 19 щата променят законите си, за да позволят на войниците да гласуват по пощата.

В началото тази нова мярка е възможна само в някои щати. Те започват да раздават бюлетини, но само при определени условия. Едва през 2000 г. Орегон става първият американски щат, който включва регулярно системата за гласуване по пощата.

Какво казва Конституцията за гласуването?

В Конституцията на САЩ няма точно определение за това как трябва да се гласува. Чл. 1, раздел 4 посочва, че всеки щат трябва да определи "времето, мястото и начина за провеждане на изборите". Това позволява на САЩ да приложи различни начини за гласуване, така че да отговори на нуждите на гражданите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови