Хладнокръвно за Светлин Русев

Теодор Ушев 29 май 2018 в 11:21 33472 6

Хладнокръвно. Много се изговори за Св. Русев. Някои го харесват, други - не. Безумно е да се дискутира творчеството на един художник - единствените критерии са - хресва ми-не ми харесва, и колко струва на пазара. Дотук за художника Св. Русев.

Аз не съм имал директно взимане-даване с него, слава богу не ми се е налагало да завися от системата. Искам само да кажа, че не - той не е единственият виновник за състоянието на изкуството в България. Той беше Франкенщайн, създаден от прословутата българска сервилност към силните на деня, удряне на глава в земята пред властимащия и подмазвачество, желание да се отъркаш във "големия човек", да бъдеш "най-добрият" му приятел. И съответно оплюване, предателство и скачане на всеки, изпаднал в беда, изгубил влиянието си вече бивш колос. Той просто беше изключително умен и комбинативен, за да се възползва максимално от стремежа у българина да благоговейничи. И да изгради своя собствена система от зависими хора, култ към личността си. Да, контролираше всичко - от несъществуващия български (съвсем съзнателно) пазар на изкуството, до псевдо колекционерите, които замотаваше в сладки приказки, купувайки "велики" художници за 5 цифрени суми, чиято реална цена всъщност гравитира малко под тази на средна класа занаятчия от сайта "saatchiart.com".

Неговата система важеше до Калотина и обратно. Назначаваше и махаше директори на галерии, контролираше държавните фондове за откупки - само на верни нему хора! Лансираше послушните му ученици. Но да си сложим ръка на сърцето - кой на негово място не би го правил? Когато имаш цялата власт, то можеш да правиш каквото пожелаеш с нея. Същевременно, нямаше как да изнесеш и една скица навън, без да минеш без комисията за опазване на наследството, и организацията Хемус. Системата беше заключена! Но в момента когато загуби мощта си, през 87-а - 89-а, и когато всички слагачи се отдръпнаха от него, се видя, че не Св. Русев е бил виновен, ами, че просто толкова си можем. И, че в България няма нито един художник, който да може да продаде работа в сериозна колекция навън, освен Недко Солаков. Че той просто е бил удобното оправдание за бездарност и липса на характер.

Той не беше Вернер Тюбке, не беше Йон Сбарчиу, и след него не остана нито "лайпцигската школа", нито "школата от Клуж-Напока". Останаха десетки представители на "сръчната пластична депресия", стил в българското изобразително изкуство, характерен с това, няма и наченка на мисъл, концепция или анализ в произведенията на авторите. Има една неистова борба с боите и платното, докато му извадят душата и то издъхне на пода в ателието им. Въпросът "Имате ли бяла боя?" в магазина на СБХ на Оборище беше като "Пуснаха ли банани?" в показния магазин на Раковска. Нямаше. Имаше само за избрани, а българската боя жълтееше и не покриваше. Ако си приятел с Иванка, можеше да ти смотае някоя умбра от вносните, и да ти я даде под тезгяха, но само ако Св. Русев е в червения си период...

Десетки кадърни художници бяха затрити, защото се осмеляваха да правят неща, които той не обичаше. Едни се вслушваха в съветите му, откупуваха работите им... и се затриха като художници. Други му теглеха една майна, и се затваряха в ателиетата си, кои да рисуват, кои да пият до безпаметност и да псуват (нямаше и Фейсбук да се изокаш на воля!). Но, в изкуството е така - или си художник, или се продаваш...

Мисля, че той ще липсва повече на тези, които се оправдаваха с него за безхарактерността си, отколкото на приятелите му, които наистина останаха с него в последните години. Аз искам само да му благодаря за един негов жест. По разкази на очевидци, на изпита по живопис, когато кандидатствах в академията (сп. плакат), той бил начело на комисията (той беше начело на всички комисии). Влязъл, огледал, взел моята работа, и я сложил първа. Така влязох в академията, и загубих 5 години от живота си в най-мракобесническото и задръстено учебно заведение по изкуствата в света.

Благодарение на него, без да го познавам. Почивай в мир, Светлине! Ако на поклонението в сряда дойде и Иван Вукадинов - то тогава всичко ти е било простено. Ако ли не - има една негова картина във въпросния "музей", в един тъмен ъгъл, новото крило. Идете я вижте!

Б. ред. - Мнението на българският аниматор, графичен дизайнер и артист Теодор Ушев, който живее в Канада, е от профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Blago BG

18.08 2022 в 16:31

IN MEMORIAM - за мъртвите или добро, или истината(още по-добро)... или нищо!
Божидар Хинков·Сряда, 30 май 2018 г.·Reading time: 1 minute
Днес, когато н-а-а-а-й-после се разделихме завинаги със Сатаниста, изпитвам не само желание, но и необходимост да напиша и публикувам този текст по повод кончината на другаря Светлин Русев - ембламатична фигура в нашия художествен живот вече почти петдесет години... С какъв знак е тази емблематичност е въпрос, значително по-сложен от простата констатация на самия факт. Правя го защото за разлика от слагачите-мишоци, облажили се от неговото височайше благоволение и които в най-скоро време ще се отрекат от него, а някои от тях няма да закъснеят и с мръсни разкрития за неговата “светла” личност и дело, аз от години не крия своята неприязън. Но не към художника Светлин, а към другаря Русев - две различни личности, обитаващи едно тяло, населявано от демони... Съзнателно изчаках да се оттече и данданията от прощаването с Него на вЕрващите в Него, за да допъ

6000

5

emil_m

30.05 2018 в 12:26

Г-не Ушев, защо не сочиш имената на известни и все още живи колекционери?
И като ти е било противно да учиш в Художествета академия, защо не напусна, ами стоя пет години там.

12738

4

Mr Hivaga

30.05 2018 в 10:55

След директно отваряне на няколко страници с картини и творби на Св. Русев срещу такива на Теодор статията загуби всякаква тежест. Просто разликата в класите между Св. Русев и Теодор е брутална в полза на Русев.

12016

2

Велейн

29.05 2018 в 13:59

Много неща могат да се напишат за Светлин...поколения наред той колеше и бесеше в България. Много неща сега предстоят да излязат...и за галериите които той скрито управляваше чрез подставени нему верни авери , за далаверите с антиките, за фалшификатите на стари Български майстори които се продаваха не без негово знание и т.н Писано е през годините за това в медии, но не се даваше гласност, той беше силният на деня. Ами СБХ , там предстоят фундаментални промени...бащицата си отиде, сега схемите ще гръмнат. Ръководството знае повече неща, но всички са негови ортаци...затова бяха сложени там. Реформа трябва, и дори и за приема на нови членове, такова нещо няма в нито един друг съюз! Всеки който има диплома трябва да е член на СБХ, а който не желае да прави изложби, да участва в активния живот да бъде предупреден...и тогава да се изключва. Мисля че зад всичко това стоеше Светлин, същата ситуация беше умален модел на приема в Художествена академия. Предстои да видим, кой ще е наследника...

14469

1

случайно прочетох

29.05 2018 в 11:40

Поздравления за Теодор Ушев.Много точно е описал починалия.