Грозната и тъжна война срещу Класическата гимназия

Гергина Тончева Последна промяна на 07 март 2015 в 15:03 9787 70

Гергина Тончева

И започна една грозна и тъжна война срещу Класическата гимназия. Повод е нерешеният проблем с подслона ù. Причината е по-дълбока.

Преди 22 години гимназията бе запокитена в бунището на квартал "Модерно предградие". Опустошената училищна сграда зееше зловещо, та чак да те е страх да влезеш в нея. Улиците - без настилка и тротоари, с дупки кал и прахоляци. Нямахме избор - втурнахме се с малко пари, с много ядове и огромна любов към децата и училището, успяхме да облагородим сградата. Наситихме я с дух, картини и цветя. Надделяхме над всичко с упорит труд.

Отдалечеността от културния център ни лиши от първоизвора на учебната ни дейност - Софийският университет, чиято рожба е гимназията. Отдалечени бяхме, лишени и от естествената ни учебна база - музеи, галерии, библиотеки, театри, книжарници.

Не се уплашихме, но се измъчвахме. И ето, че се откри възможност гимназията да се върне там, където ù е мястото - в сградата на 13-о училище, но един непотребен нам ремонт в "Модерно предградие" пречи да се избавим от дълголетното ни заточение там. 

Връхлетя ни неудържим напън - заповед на министъра на културата незабавно гимназията да се връща в "Модерно предградие", за да се отчете проектът за ремонта за 2 млн. лева. Преместване по никое време.

А какво ще стане с голямото изпитание на зрелостниците ни? След броени седмици е защитата на дипломните им работи, а после и зрелостните изпити, след тях идват и конкурси за университети.

Как при тази промяна останалите ученици ще приключат успешно учебната година? А приемните изпити за нови ученици? Въпроси, въпроси, въпроси, на които няма отговор.

Разтревожени и притеснени, учители, родители, ученици възразяват, но няма кой да ги чуе. Няма кой да ги разбере.

Договарят се и се натъкмяват резултати от проверки в ремонтираната сграда. Дори наличието на азбест, което застрашава здравето на обитателите, се омаловажава. Важното е да се отчетат незабавно 2 млн. лева.

От всичко това войната с Класическата гимназия от грозна стана тъжна и застрашителна. Внезапната кончина на един от основателите ù - Бойко Атанасов, учител по немски език, разтърси всички ни. Неговата доброта, чистота и деликатност не можа да понесе гаврата с гимназията.

Децата са смутени, учителите са отчаяни, а родителите - объркани. 

Битката с училище е грях и престъпление. То е невинно и свято, нужно му е спокойствие, за да изпълни мястото си на храм човешки. Спокойствието на гимназията, здравето на децата и животът на учителя не струват 2 млн. лв.

Господин премиер, уважаеми господин Бойко Борисов, очакваме вашата справедлива намеса за спасението на гимназията.

Гергина Тончева е съосновател и първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури. Публикуваме коментара и призива й, отправен към премиера Борисов чрез радио "Дарик"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2015 в 08:26

ТАЗ ЛИЦЕМЕРНА, ДВУЛИЧНИЦА ЗАЩО НЕ РАЗКАЖЕ КАК СТАНА ДИРЕКТОРКА, СЪОСНОВАТЕЛКА НА ТОВА УЧИЛИЩЕ ЗА НАЙ ДРЕВНИЯ ЗАНАЯТ И КАКВИ БЯХА ОТНОШЕНИЯТА НА ТОВА УЧИЛИЩЕ С ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ!!!

ЗАЩО СРАМЕЖЛИВО БЯГАТЕ ОТ ТАЗИ ТЕМА!!!

ИМАШЕ ЛИ В ТОВА УЧИЛИЩЕ ИНАКОМИСЛЕЩИ?!

БЕШЕ ЛИ ТОВА УЧИЛИЩЕ СРЕДИЩЕ НА ДЕСИДЕНТСТВО, БУДНОСТ, НЕПРИМИРИМОСТ?

ИЛИ БЕШЕ ЛАБОРАТОРИЯ ПО ЕВГЕНИКА, ПО СЪЗДАВАНЕ НА БОЛШЕВИКОИЗБРАНИ И ПОДБРАНИ СВРЪХЧОВЕЦИ, ДРЕСИРАНИ ДОНОСНИЦИ, НАГАЖДАЧИ И КРЕТЕНИ!!

10.03 2015 в 00:57

Но ако НГДЕК остане в бившето 13 СОУ, какво ще стане с неговата обновена сграда в Модерно предградие? И кой ще върне тези 2.2 млн. лв. за ремонт, като училището го няма? Преди време някой писа, че играчите в цялата калимера са помислили и за това - вариантът е в обновената сграда да се нанесе нов образователен център. Той щял да е създаден от фондацията на легендарната бивша директорка на гимназията Гергина Тончева - "С грижа за утре". В нея участвал и треньорът Тити Папазов, брат на сегашната директорка на НГДЕК, както и бизнесменът Иван Джиджев, собственик на зала "Универсиада". Някои дори прогнозират, че този образователен център ще прерасне в нова частна класическа гимназия. Тя ще обсеби не само територията на сегашната, но и учителите и бъдещите ученици. И ще има претенцията да е авторитетната национална институция за изучаване на древни езици и култури. А държавната НГДЕК ще остане в бившето 13-то до Женския пазар и ще се маргинализира..

09.03 2015 в 16:21

Защо никой от експертите по проекти не зададе въпроса, защо по проекта само ромите са преференции, след като Европейския съюз и ОПРР изискват и включването на жертви на трафик с хора( вкл. проститутки), бездомни и наркозависими? Ето и цитат от Схемата по ОПРР, което изискване не е спазено:
"Социално уязвимите групи в българското общество включват хората с увреждания,
етническите малцинства, ромската малцинствена общност, децата и семействата в риск,
социално слабите и хората със специални нужди, стари хора, трайно безработни, жертви на
трафик на хора, наркозависими и бездомни.
Предвид преобладаващия брой на ромското население в бедните градски райони и
критичното състояние на техните жилища и липсата на достъп до комунални услуги,
предлаганата приоритетна ос ще има специален фокус върху това етническо малцинство.
Особено внимание ще се обърне на съживяването на градските райони, населени предимно с
роми, за да се стимулира социалната интеграция, да се намали престъпността и да се
осигурят спокойни условия за живот на гражданите."

09.03 2015 в 14:45

Тончева и Величка Велянова винаги са били в голям контраст с Петър Недевски, и то хич не в тяхна полза.

09.03 2015 в 14:34

Национална Гимназия за най Древния занаят и Езици! Ха, Ха, това ми хареса! Да ги пратят в Бойчиновци! Това също е попадение! Добре:))

09.03 2015 в 12:43

НГДЕК се създаде от Л.Живкова и Фол, който две поредни години пусна грешни задачи за ТУ (81 и 82г).
Мисля, крайно време е да се закрие това псевдо елитно училище, където учат децата на новите софиянци.
А Репуц и Тончева да си гледат центъра, на селата от които са дошли!
Аман от комплексирани селяндури!
Да ме прощават интелигентните хора от страната, не визирам всички новодошли.

09.03 2015 в 11:55

Въпросът има няколко страни. Ясно е че бързането за преместване е за да се оправдаят парите за един, изглежда доста некачествен, ремонт. Напълно логично е, ако едно училище ще се мести, това да стане по време на лятната ваканция и да се започне на новото място през новата учебна година.
От друга страна горното есе има еметично действие върху мен. Тъй като съм ходил до училището в Модерно предградие, не мисля, че района е по-лош от този на 13 училище (друг въпрос е че това училище не заслужава окаяното си настоящо състояние), дори напротив. Мястото в Модерно предградие е доста удобно, от спирката на метрото до училището са 5-10 минути. А до центъра са около 10 минути. В това отношение училището не е в по-лошо състояние от НПМГ, да кажем. Ясно е че не е квартално училище и се събират деца от цяла София, но това не е такъв проблем, както преди 25 години да кажем.
Аргументът, че едва ли не такава елитна гимназия заслужава да е в центъра, защото е елитна не си струва да се коментира. Още повече, че не съм забелязал в музеите и библиотеките да са претъпкани от гимназисти от НГДЕК(НИМ се намира в Бояна).
А смъртта на един човек е тъжно събитие безспорно (колкото и неизбежно да е в един или друг момент), но не може да се спекулира с това с цел да се защитава една или друга позиция.
П.С. не съм завършил НГДЕК и ходя в библиотеки сравнително често, въпреки че благодарение на интернет ми се налага все по-рядко.

09.03 2015 в 11:44

нищо лично, но другарката която угаждаше на партийната върхушка да не налива масло в огъня!!!!
Гимназията воюва срещу себе си. Разделили са се на лагери, ангажирали се децата си в тях и се замерят с лъжи, интриги и клевети. И се борят не за гимназията, не за сградата, а за това КОЯ ГРУПА ДА НАДДЕЛЕЕ.
И това било елитна по дух гимназия.
Прилича на кавга в циганска махала.

09.03 2015 в 11:30

ЗАЩО не преместят НАТФИЗ в сградата на Класическата гимназия ?
https://twitter.com/vladimiryosifov/status/574853400187248641/photo/1
#местоположение, #София,

09.03 2015 в 08:26

Нещо не вярвам в "чистите"помисли на тази госпожа.Използва смърта на един учител и лъжата за използван азбест(такъв изобщо не се използва в строителството много отдавна),за да постигне своите користни цели!И 2 млн.за нищо ги няма,въпреки,че с тях могат да се ремонтират поне две училища в провинцията,закоито това ще е като дар небесен!Позор за такива учители,които делят учиниците на класи!!!