Дойде като аслан, тръгна като... шаран

Ирма Аврамова 21 май 2024 в 17:41 92588 10

ерген и мама

Снимка Screenshot Instagram

Задачата на Александър Младенов на финала на "Ергенът 3" не изглеждаше чак толкова сложна за изпълнение, колкото впоследствие се оказа, че е. Както във всички предишни сезони, в последния епизод ергенът трябваше да избере една мома. Една единствена. Магдалена Томова или Надежда Вишева? Туй беше въпросът тази година.

Формалност на предаването, която не беше затруднявала досегашните ергени чак до такава степен.

Фактически Алек не си тръгна само с една жена, а с цели две - с майка си и сестра си.

Una bella famiglia. Едно голямо щастливо семейство, което явно няма да е по-щастливо, ако стане по-голямо.

Но тук не става дума само за Алек Младенов и клана Младенови.

Своеобразният наследник на Лилиите - Александър Младенов, не пренаписва историята. Не е открил топлата вода - не мисля, че това е била и целта му.

Ергенът спази етикета на голяма част от съвременните мъже:

Позабавлява се, поцелува се, посвири на китара, попя, поговори за общото бъдеще, раздаде комплименти на корем, разказа за хобитата и интересите си.

Наслади се на обясненията в любов от жените срещу него, а после толкова се обиди на Валерия Дакова (една от участничките, останали в топ 4) - за това, че тя не последва примера на останалите, че чак я изгони.

След всички тези, по-късно оказали се безпредметни действия, извършени в "търсенето на любовта" (словосъчетание, което е невъзможно да бъде проследено колко пъти е изречено в това издание на формата), Алек не избра нито една жена за свой бъдещ партньор.

Решението му дори не се случи на живо очи в очи с двете останали финалистки.

Наум Шопов - другото действащо лице в продукцията, съпроводи Магдалена и Надежда до компактен екран, на който се появи Алек. По-точно - само главата му.

Може би близкият кадър е трябвало да допринесе за поне малко подобие на чувство за интимност?

В скромно послание от по-малко от общо пет минути, което може би е причина за наваксването на остатъка от ефирното време с кадри на плачещите жени (кадри, които за мен  бяха, меко казано, излишни) ергенът хладнокръвно заяви своето "становище", че не избира нито една от тях.

Логични аргументи липсваха. Движения в тялото и мимики - също липсваха.

Някак си щеше да ми е по-спокойно, ако този запис (да, дори не беше живо включване, а предварително записано видео), се беше оказал дело на изкуствен интелект, но силно се съмнявам в това на някого да му хрумне да вмъкне в базата данни репликата: "Ти си жена-украшение", камо ли тя да бъде генерирана в прощална реч.

Бездушното подобие на холограма изчезна също толкова неочаквано и скоропостижно, колкото се появи - записът прекъсна без логически завършек.

Останаха малкият екран, розите и двете жени. До един момент очакваха левентът да се появи, но екипът им обясни, че това няма да се случи.

Накрая досегашните конкурентки се прегърнаха, а после поплакаха - вече всяка насаме със себе си. Настъпи финалът на древногръцката трагедия.

Сценарий, който се случва притеснително често - не само пред камери. Това не е имагинерна и сюрреалистична ситуация, а ежедневие за доста жени. Даже вече е хем безвкусно, хем скучно - ако някоя жена го е преживяла поне един път (лошото е, че няма имунизация), при повторението на сюжета, този път с нов герой - вече става просто досадно и предсказуемо.

Ксения Младенова - майката на ергена, секна смеха на отрочето си с думите: "Ситуацията не е хумористична", когато той я попита за нейното експертно мнение относно една от кандидатките за нейна бъдеща снаха.

Госпожа Младенова се усъмни и в количеството "опит" на кандидатките - за нея перфектната избраница трябва "да е усмихнато, слънчево момиче, намерило своя път в живота, стъпило на краката си, което го обича безрезервно и би му дало цялата любов на света... без багаж".

Казус, подобен на търсенето ми на работа - "искаме млад специалист с висше образование и пет години опит на същата позиция".

Параграф 22.

Ако разглеждахме случая на Алек Младенов като единичен, твърдението, че "ситуацията не е хумористична", щеше да бъде вярно.

Не е - ергенът е просто изкупителна жертва, защото своеобразният епос, в който основно действащо лице е той, е заснет и излъчен в ефир.

Господин Младенов е събирателен образ на съвременния мъж, който пристига като аслан, а се връща като... шаран, след което мама му казва, че жените не го заслужават и не са достойни за неговата персона.

Избираема опция: след тази реч мама да сготви на порасналото си момче мусака и той да си помисли как никой друг не може да направи точно същата мусака.

Отново се концентрирам върху частния случай - Алек беше възприет от публиката като прекалено благоприятен обект за изследване. Като същински извор на тайни и откровения за психиката на един 29-годишен левент.

Той смело флиртува с всяка представителка на женския пол - в "Преди обед" екипът на bTV се беше постарал да направи компилация, включваща всичките целувки от този сезон. Финалното число гласеше точно 130.

На въпроса дали е учуден от бройката Алек заяви: "Хубаво предизвикателство за следващия колега". Даже се засмя по неговия си начин - с широко отворена уста, като за дентален преглед.

Всеки един нагон на ергена беше изживян. Чак безинтересно, поне от женска гледна точка - когато Алек не искаше да слуша какво говорят евентуалните му бъдещи партньорки, или просто му доскучаваше, или не знаеше какво да каже - той семпло ги целуваше. Отново дежурно и без фантазия.

В същото интервю в "Преди обед" ергенът уверено заяви, че се е постарал "да не подведе никого", защото той е изпитвал към всички само и единствено "симпатии". 

Хем боли, хем сърби - ергенът хем не може да намери спътница, която да въплъти неразгадаемите идеали на него и майка му за жена в истинска персона, и да я провъзгласи за своя избраница, хем не може да преживее, че, видиш ли, някоя от тези жени няма да го убеди в непоклатимото му съвършенство. Да му засвидетелства своята вярност, докато го гледа как си играе на бей в харем, и да му каже с мигащи очи, че е олицетворение на Аполон Белведерски.

Това не е хрумка или прищявка само на Алек Младенов - той просто имаше честта да ни онагледи този житейски сценарий всяка вечер в сряда и четвъртък. 

Дойде като аслан, видя и си тръгна като шаран.

Това не е единичен случай, а повсеместно рецидивиращо явление.

Ако срещнете вашия личен Алек Младенов - което е хем прекалено лесно, хем крайно...неприятно, тръгнете си, преди майка му да го посъветва той да го направи първи.

Няма нужда от няколко церемонии на розата, които да приключат с церемония на холограмата или подобни разновидности на този кич.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    10935

    10

    borisboris

    29.05 2024 в 16:12

    Доколкото схващам е имало някакви леки жени, които човека не е благоволил да ощастливи. Няма драма.

    3037

    9

    Радамант

    22.05 2024 в 23:01

    Защо изобщо си хабите времето да пишете за това медийно извращение.СЕМ трябва да го забрани.Обаче една от най- влиятелните мафии у нас е на продуцентите и назначаването например на човешкото недоразумение Евтим МилошефффЪ за министър го доказва.Нещастна държава!

    1000

    8

    BhBp

    22.05 2024 в 19:36

    За мен е загадка как такъв формат на предаване може да съществува. За мен е загадка, че толкова много хубави и умни момичета може да се дуелират и конкурират за един мъж......ако ще да е Аполон. Обръщам се към бъдещите кандидат-участнички. Скъпи момичета, не се излагайте, не се натискайте, Вие търсите любовта не там, където трябва, не по начина по който трябва. За мен това предаване е много пошло. Запазете достойнството си! Мъчно ми е за всички Вас!

    1025

    7

    PlamenIv54

    22.05 2024 в 07:44

    Само аз ли съм чувал за сценарий. С неочаквания финал сценаристите успяха да вдигнат малко интереса към безкрайно тъпото предаване.

    -2674

    6

    Владè

    21.05 2024 в 21:55

    Поне за спомен , едно топване?
    Йъзик за хобосттта на очасниците.

    1010

    5

    ПР

    21.05 2024 в 20:21

    Авторът много на сериозно разнищва ергенчето и майце му.
    А самият формат?!Бозааааа!С много бр.кифли.
    Зазяпвал съм се чат-пат,много мазохистично,от моя страна.Много млади жени.И си ги представих,о,ужас,като бъдещи майки.....
    Пък и само тоз формат да беше из ефира роден...Вечната кака Гала и панелистите сутрин,Рачков....

    9023

    4

    Em Em

    21.05 2024 в 20:14

    Драги зрители, много е лесно!
    Не гледайте такива предавания!

    200

    3

    демотиватор

    21.05 2024 в 19:50

    Можеха да кръстят шоуто "Харема"- дамите го изнесоха в същност с дрязгите помежду си.
    И не, последното не беше скучно... е, и целувките бяха ОК... (ジ)

    2405

    2

    Козон

    21.05 2024 в 18:43

    Левент Гуджо. А в израза “Идва като аслан, тръгва си като…” последната дума е друга.

    11977

    1

    МБ

    21.05 2024 в 18:29

    Много бих искал този текст да достигне до Ергена...а и до майка му.
     
    X

    Историите на Иво Иванов