Д-р Петър Марков: Локдаунът е демоде, зеленият сертификат е злато

д-р Петър Марков 19 октомври 2021 в 10:39 8569 9

"Лодаунът е демоде. Нещо от миналото. Зеленият сертификат е злато, той ни дава свобода", написа във Фейсбук д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина. В своя пост той обяснява, защо "затварянето" вече не е тема на Европа и какво предимство ни дава високоефективното оръжие срещу COVID-19 - ваксините.

В момента ситуацията с COVID в родината за n-ти път се движи от тежка към критична! Разбира се това, че е за пореден път не прави нещата по-малко депресиращи, но понеже пак се говори за мерки, искам да използвам случая да отправя един апел. Моля, спрете да говорите за локдауни! Локдаунът е демоде. Нещо от миналото.

Точно така – темата е цифровият COVID сертификат, известен още и като „зелен“ сертификат. Какво е COVID сертификатът знаят всички. Тук ще обясня защо този сертификат е едно от най-хубавите неща, които ни се случват напоследък.

В началото на пандемията, когато броят на новозаразените започваше да удря тавана, а за хора в тежко състояние не стигаха легла за интензивно лечение, в повечето страни налагаха драстични ограничения в придвижването и социалния живот. Спираха всички масови събития, училищата и университетите минаваха на дистанционно обучение, който можеше, работеше от къщи. Хората нямаха право да пътуват на повече от 30 километра от къщи, понякога дори въобще не можеха да излизат, освен по важна причина. Супермаркет, аптека, доктор, и толкоз. Това нарекохме локдаун.

Тогава не знаехме почти нищо за вируса, имаше недостиг на маски, нямахме достъпни тестове, нямахме лечение, нямахме ваксини, нямахме нищо. Единственият начин да пресечем предаването на вируса беше физическа дистанция и това е. С „груба сила“.

Сега се намираме година и нещо по-късно – 2021 година. Магазините са заринати с маски от висок клас, тук-там вече дори ги раздават безплатно. Имаме доста детайлни познания за вирусологията, имунологията, епидемиологията и клиниката на вируса. От всяка аптека могат да се купят евтини тестове, които след 15 минути дават резултат.

Вече има и такива, в които просто плюеш и готово. Разполагаме с половин дузина високоефективни суперваксини, които предпазват от смърт с рекордна мощ от над 99%. Тези ваксини многократно снижават риска на ваксинирания да е преносител (т.е. първо риска да се зарази и след това, дори ако това се случи, степента на неговата заразност за другите).

Година по-късно живеем в друг свят. И това не е светът на локдауните, а този на QR кодовете на смартфона и на двойно сгънатите А4 разпечатки в задния джоб на дънките.

Какво прави за нас COVID сертификатът?

COVID сертификатът позволява на всяка институция, на всяка компания, на всяко заведение, театър, кино, превозно средство, на всеки с отговорност за опазване на здравето на хората, да класифицира в реално време всеки индивид по отношение на степента на риска, на който той подлага околните. Това е всичко.

Но това и променя всичко. Както вече казах, целта на епидемиологичните мерки е те да пресекат веригите на предаване на вируса, да снижат броя на заразените и така да спасяват хора от тежко боледуване и смърт. Те не са някакви самоцелни ограничения, създаващи неудобство на хората и обществото.

Целта е опазване на здравето на обществото, като се ограничават контактите с хората, които представляват висок риск за околните. Но, както казах, в началото ние не знаехме кои са те. Без тестове и без организационната инфраструктура на Европейската комисия, която стои зад COVID сертификата това разграничение беше невъзможно.
Вече не.

Сега, с помощта на сертификатите, изведнъж, дори при разпространение на вируса, вече можем да вдигнем, или поне силно да разхлабим, тези ограничения за част от хората. По-точно за тези, за които знаем, че представляват премерено нисък риск за останалите.

Изведнъж за хората, които са прекарали инфекцията или са ваксинирани, общественият живот може отново да се отвори. Естествено, колкото е по-висок делът на тези имунизирани хора, толкова е и по-видима ползата от сертификата.

И точно това се случва из цяла Европа в момента – навсякъде. Вече (почти) всичко функционира. Със "зелени" сертификати. И понеже огромното мнозинство от хората са ваксинирани (или преболедували), това води до почти пълна свобода, и почти пълно отваряне, при нула компромис със здравето.

Това е. Той не ни отнема правата и свободите, както доста хора повтарят, преди да помислят. Това, за голямо съжаление, го направи с пристигането си вирусът, налагайки ни да се пазим, ограничавайки контактите и дейностите си.

Точно обратното - сертификатът ни дава свобода. Освобождава ни, защото ни позволява стъпка по стъпка да вдигаме санитарните ограничения, докато един ден ще можем да махнем всички. Но без да сме направили компромис с живота на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

7

Тралфамадор

19.10 2021 в 13:59

215512-ва година:
Човечеството покорява поредната галактика, отвъд материята, само чрез съзнанието си ..
И по това време някой в БГ:
Абе как така хора се заразяват, нали са ваксинирани?!? ..
????

2000

6

Ч0ВЕК

19.10 2021 в 13:34

Нещата може да се опростят. Например ваксинираните да се маркират като кучетата с марка на ухото и така ще си влизат навсякъде без да се нуждае да се пипат по джобовете. Не ваксинираните ще бъдат изловени и затворени и на тях да им се приложат всички мерки. От кошарата да се пускат само след маркиране. Що не ....?

1331

4

ваксиниран

19.10 2021 в 12:08

Те може да се разболяват, но не тежко и не умират толкова колкото неваксинираните. Това е идеята - работим с каквото имаме за да намалим вредата от вируса.

2000

3

Ч0ВЕК

19.10 2021 в 11:39

Двадесет процента от ваксинираните се разболяват. Колин Пауъл почина след яко ваксиниране и отлични медицински грижи. От какво предпазват ваксините и кому са нужни тези хартии?

1331

2

ваксиниран

19.10 2021 в 11:33

Правилни неща казва.