Снегът затвори пътища и остави без ток населени места в страната

Автобус с пътници закъса в преспите, влак престоя 4 часа между Тулово и Черганово

OFFNews 06 февруари 2020 в 08:17 2797 1

Обилният снеговалеж затвори пътища, магистрали и проходи и остави без ток села на различни места в страната, съобщава БНР.

Автобус с пътници закъса в преспите на село Балван, област Велико Търново. Влак бе блокиран между Тулово и Черганово, заради спиране на тока. Влак 3636 за София бе блокиран между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите.

Ограничено е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка. За камиони над 12 тона е затворена магистрала "Хемус", както и всички пътища в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен.

Временно е ограничено движението на всички превозни средства по републиканската пътна мрежа в област Разград. Ограничено е движението на камиони над 12 тона  по пътя Плевен - Русе.

Временно е спряно движението за всички превозни средства и по главния път София - Варна край Търговище заради аварирали товарни автомобили там. Снежната покривка там достигна 40 см.

В област Ловеч вали мокър сняг, който прекъсна електропроводи и остави много населени места без ток. Има и затворени пътища и закъсали тежкотоварни автомобили.

Затворени за движение са: Троянския проход и пътните участъци от републиканската мрежа Шипково – Рибарица, Казачево – Стефаново и Деветаки – Брестово. Заради повалени от вятъра и мокрия сняг дървета са затворени пътищата Ябланица – Орешене, Петревене – Орешене и Златна панега – Батулци.

Тази сутрин без ток продължават да са населени места в общините Априлци, Ловеч и Луковит.

Много селища в област Велико Търново също са без електричество.

Близо 20 тира бяха закъсали на Прохода на Републиката, който остава затворен за снегопочистване и за извличане на камионите, съобщи търновската полиция. Не е ясно кога той ще бъде отворен за движение. Над 30 снегорина чистят републиканската пътна мрежа в областта. Продължава да вали. По всички главни пътища в региона е въведена забрана за движение на камиони. На Хаинбоаз и по много от пътищата в областта има паднали дървета.

Екип на Противопожарната служба помогна на закъсали пътници в автобус в преспите до село Балван по линията Велико Търново – Павликени. Пътниците са откарани до домовете им. В много населени места няма ток, работата по отстраняване на авариите по елекропреносната мрежа продължава.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.

Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала на общинския център.
На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на моторни превозни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода - Рожен, Пампорово, Превала и Печинско - е движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Забраната за тирове важи и за републиканския път между Доспат и Девин. По информация на EVN без ток е кв. "Каптажа" в Смолян, селата Влахово, Лъка, Подвис, Ряка, Търън, Селище, Ройно, Требище, Еленска, Войкова лъка, Бърчево, Иваново, Пловдивци. Предвид обилните снеговалежи и с оглед на безопасността на туристите днес ски зоната в Пампорово ще работи от обяд - в 12.30 ч., а ски зоната Мечи чал край Чепеларе ще е с нормално работно време.

За днес е в сила жълт код за снеговалежи за почти цялата Източна България. От агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите, на които не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите, да отложат тръгването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови