Папа Бенедикт ХVІ получи нов Папамобил за над 75 000 евро

Последна промяна на 09 декември 2012 в 17:11 4507 2

Новият Папамобил, Снимка: newsru.com
Новият Папамобил, Снимка: newsru.com

Папа Бенедикт ХVІ получи новия Папамобил, съобщи Радио Ватикана. Автомобилът е подобрен вариант на Mercedes-Benz Class M и струва над 75 000 евро.

Папамобилът пристигна във Ватикана преди няколко дни. Той по традиция е седефено бял и се задвижва с безоловен бензин. Новият автомобил е с няколко сантиметра по-нисък от предишния, за да може по-лесно да бъде превозван със самолет.  

Проектирането на Папамобила е започнало преди около година. За изработването му са били необходими девет месеца.

Новият автомобил на папата е много по-обезопасен от предишния. Той е снабден с остъклена кабина, през която папата да може да се вижда от всички страни. В кабината е поставен престол с герба на Светия Отец.

Точната цена на Папамобила не е ясна, но е известно, че Mercedes-Benz Class M без подобрения струва около 75 000 евро.

Автомобилите на папите от повече от 80 години насам се произвеждат от Mercedes-Benz. След като излязат от употреба, те остават в музеите на Ватикана и на Mercedes-Benz в Щутгарт.

Първият Папамобил в познатия ни вариант е създаден за папа Йоан Павел II през 1982 г. Освен желанието на папата да е в достатъчно близък визуален контакт с вярващите, автомобилът осигурава и безопасността на Светия Отец, което се налага след атентата срещу него година по-рано.

Традицията Папамобилите да бъдат поставяни в музей датира от 2002 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови