Съученик на министър Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове

Владимир Йончев Последна промяна на 09 декември 2015 в 12:10 80898 61

Тойота Секвоя
Тойота Секвоя е моделът, който печели обществената поръчка на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян за максималната възможна цена от 198 000 лева.

Съученик на земеделската министърка Десислава Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена. 

В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. "конкурси" вече са приключили. Във всички печели фирмата "Кале Ауто" - представител на Тойота в родния град на агроминистърката - Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев - съученик на Танева и един от най-близките й приятели от детинство. Ганев е бил избран за общински съветник от БСП през 2007 г., но през 2008 г. е напуснал по свое желание. През 2003 година също се е кандидатирал за общински съветник, но от ВМРО.

В два от трите "конкурса" сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС), а в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 000 лева без ДДС (192 000 лв. с ДДС).

В трите "конкурса" съученикът на министърката е единствен кандидат и - макар че предлага най-високата възможна цена, печели по критерия "най-ниска цена".

Според чл. 39 от Закона за обществените поръчки възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато:

1. е подадена само една оферта, заявление за участие или конкурсен проект;
2. има само едно подходящо заявление за участие или една подходяща оферта;
3. има само един конкурсен проект, който отговаря на предварително обявените условия от възложителя;

Нито едно от подчинените на министър Танева държавни предприятия не е решило да се възползва от тази възможност.

Никой не е обжалвал процедурата в КЗК.

От документацията на държавните предприятия в Благоевград и Сливен не става ясно какъв е избраният автомобил. От протокола в Смолян обаче личи, че държавното горско предприятие е закупило Тойота Секвоя (Toyota Sequoia). Секвоя е американска модификация, която не се предлага от българските вносители и по принцип рядко се предлага в Европа, заради разминаващите се европейските стандарти характеристики.

В сравнение с европейския си аналог Toyota Land Cruiser 120, Секвоя е по-дълга, по-тежка, харчи с 30% повече и има по-голям резервоар. Именно това изискване - резервоарът да е с обем поне 95 литра, автоматично отстранява всички европейски модификации от надпреварата.

Застраховката "Каско" на такъв автомобил е 8 910 лева през първата година, а в следващите 5 години намалява с по 15%.

Местният данък е 1223 лева годишно и остава такъв през първите 5 години.

Гражданската отговорност е 250 лева годишно.

В четвъртото държавно предприятие (Габрово), което обяви поръчка за скъп джип, победителят ще бъде определен на 22 декември. Освен за луксозен джип там е обявена и процедура за 19 други високопроходими автомобила на единична цена до 45 000 лева. Изискванията са максимално подходящи за Toyota Hilux.

В Благоевград е обявена още една поръчка - за 66 нови високопроходими автомобили на обща стойност 3 036 000 лева. Поръчката също е максимално подходяща за Toyota Hilux, като пак трикът е в големината на резервоара. В първоначалната поръчка пише, че той трябва да е поне 80 литра. След писмо на потенциален кандидат, че в света има само един автомобил, който отговаря на тези условия, ЮЗДП-Благоевград отменя дискриминационното условие, обявявайки го за "техническа грешка". Така обаче се появява възможност да спечели кандидат, различен от желания. Затова на 24 ноември изискванията отново са променени. В тях, пак с обяснението, че е допусната техническа грешка, се дописва, че двигателят може да бъде "не по-малък от 2 400 см3 ; не по-малко от 140 к .с.". С новото ограничение "до 140 конски сили" се отстранява основният конкурент на Тойота Хайлукс - Mitsubishi L200, който е със 136 конски сили.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2015 в 13:35

В ДФЗ това е ежедневие. Там се одобряват обществени поръчки за строителство на пътища и стадиони, в които в 90% от случаите печели най-високата предложена цена. Редовните са случаите на поръчки, в които се отстраняват всички участници без печелившия. Само че там става дума за десетки милиони лева.

10.12 2015 в 12:25

Управляващата олигархична мафия от всички партийни цветове управлявали България до сега, използва ВЛАСТТА концентрирана в Парламента на държавата, за да пълни джобовете на своята олигарси като прибира обществени поръчки, еврофондове и бърка дълбоко в държавната хазна. Тя упражнява мащабна КОРУПЦИЯ ,която е затрила българския народ и неговото бъдеще и го е направила най бедния в Европа. Единственият изход е да я свалим от власт , така както сме я качили- с нашия доброволен избирателен вот( съзнанието). Това може да стане само ако си създадем нова партия на народа , както направи съседния гръцки народ своята партия СИРИЗА, на оня 73% народ, който отказа да гласува в последните парламентапрни избори, няма политически представителство нито вън нито вътре в парламента и не гласува за старите партии . Той е мнозинството, и трябва да бъде обединен под флага на един партиен политически водач, под неговата мощна политическа ИДЕЯ за пълна смяна на системата, но по законодателен път, с мнозинство в НС и с мощни законодателни реформи приети със свое законодателно мнозинство.
Партийното управления е израз на демокрацията. Друга форма за управление на държавата човечеството не е намерило до сега. Но зависи от СЪЩНОСТТА на партията. Социалната държава на западна Европа има ИДЕЙНИ партии със силни идеи за развитие на обществото, които обединяват и реализират във властта идеите на гражданските организации. Това е управляние от долу нагоре НА НАРОДА. Например до края на 90-те години шведката социалистическа партия събираше и реализираше във властта гражданските каузи на 68 000 граждански организации.
Докато другия напълно проитвоположен неолиберален модел на САЩ ( Англия, Русия, ...)няма идейни партии, а корпоративни, ръководени от едрите олигархични корпорации.
България от 25 години върви по пътищата на американския неолиберален корпоративен олигархичен модел. Вкараха го двете първи партии БСП и СДС с американския икономически план Ран Ът, продължиха да го бетонират всички останали партии, рожби на двете първи партии.
Само смяна на система и де-комунизация на властта, може да спаси българите от мащабната корупция генерирана от елита ни. За това и ДРД „Идея за България“ създава партията на народа наречена ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН ПОБЕДА. www.ideyazabulgaria.org , www.facebook.com/ideyazabulgaria

10.12 2015 в 10:12

А, бе, Иване, а, бе, трол олигофренски, принципал, т.е. собственик на тези предприятия е държавата. И те оперират с държавен ресурс - държавни гори и ловни стопанства. Ти ако на това казваш, че не са държавни пари, ходи се прегледай за клинична олигофрения.

Държавата взимала пари от тях. Те откъде генерират приход, бе, катил?! От поголовна сеч на национално богатство.

10.12 2015 в 09:30

Прокуратурата, да видим, ще се самосезира ли след толкова много статии по темата за твърдяната корупция с провеждането на търговете

10.12 2015 в 07:08

Защо лъжете хората, че това са държавни пари!?

ДП е търговско предприятие със свои собствени приходи! НЕ ДП от държавата, а държавата от ДП взема пари!

10.12 2015 в 01:07

#55,
е това е цена за базовия модел,с тези кожени салони и монитори може и да отиде към 100 бона..Ама съученика ги продава на двойна далавера ;)

09.12 2015 в 22:20

:))))) Ало,кретените! Тая кола ,модел 2015 година струва 75 000лв.в Дубай.Чисто нова!С пътя всеки автомобил ще качи на 80 000максимум.Щом е за държавна употреба ще мине без мита и ДДС...Що лъжете хората бе мошеници миризливи....

09.12 2015 в 22:06

Продължава да се слагат служителите и чиновниците под един знаменател!!! Има едни чиновници, дето кръстосват страната с раздрънканите ниви и по чукарите за едни 500 лв., а има едни дето ходят само на "семинарчета" из курортите без да плащат, че и заплатата в хиляди лева. Къде ли е приликата :) Разликата е в това дали си столичанин или в провинцията, явно ;)

09.12 2015 в 21:51

Това е то ГЕРБ. Затова се теглят кредити, за да може мафията да захлеби. Иначе многото катастрофи в България, (въпреки намаляващото население, те растат) се дължи на нашествието от шейхове, които ще се избият, по време на войната да дойдат в България на лов.

09.12 2015 в 21:41

Това е то ГЕРБ. Затова се теглят кредити, за да може мафията да захлеби. Иначе многото катастрофи в България, (въпреки намаляващото население, те растат) се дължи на нашествието от шейхове, които ще се избият, по време на войната да дойдат в България на лов.