Проф. Христова: По-строгите мерки дадоха резултат, трябва да продължат

OFFNews 15 декември 2020 в 08:19 1290 0

По-строгите мерки определено дадоха резултат. Те трябва да продължат, ако искаме трайно да тръгне надолу кривата на разпространението. 

Това каза по БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея ваксината и да дойде скоро, ще иска време. Ще трябва да продължим да спазваме мерките, допълни тя.

Проф. Христова коментира и списъците на желаещи да се ваксинират медици, които към момента са около 33%. Според нея това число е малко, но прогнозира, че процентът ще нарасне до 50. 

Смисълът от ваксиниране е огромен. От една страна, той е да спрем разпространението, но има смисъл и за конкретния човек - да го предпази от заболяването и да се живее по-нормално. Дори срокът на защита да е между 6 и 12 месеца, това си заслужава, категорична е проф. Христова.

Зам.-директорът на НЦЗПБ коментира и изказаното намерение след 21 декември антигенните тестове да се официализират:

"PCR и антигенните тестове по никакъв начин не са еднакви. PCR тестовете са много по-чувствителни и специфични, затова и бяха използвани като златен стандарт досега и бяха единствените, на които се разчиташе. Последното поколение антигенни тестове вече са с над 90% чувствителност, показват едно доста високо ниво, на което ние можем да се доверим." 

Тя припомни, че в последния месец Европейският център за профилактика и контрол на болестите препоръча резултатите от последното поколение антигенни тестове да бъдат признавани за наличие на коронавирус, тъй като става въпрос за дифузно разпространение сред населението. 

Този вид тестове са бързи лесни, много по-евтини, но е добре е да се правят от лекар, а не в домашни условия, тъй като при неправилно вземане на пробата, е възможно да дадат фалшив резултат, обясни още проф. Христова.

Положителният резултат от антигенен тест, особено при наличие и на симптоми, е надежден резултат за коронавирус, категорична е проф. Христова.

Според нея при всички случаи, след признаването на антигенните тестове статистката ще се повиши, но едва ли случаите ще са взривоопасно много.

Комбинираните тестове за грип и коронавирус са налични, има ги, но може би все още е рано да се прилагат, допълни специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови