Нова ваксина срещу малария показва висока ефективност при най-малките

OFFNews 02 февруари 2024 в 10:45 596 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация

Нова ваксина срещу малария, разработена от Оксфордския университет и Серумния институт на Индия, е до 78% ефективна при най-малките деца, сочи проучване на британски учени, цитирано от Ройтерс и ДПА.

Световната здравна организация (СЗО) препоръча миналата година използването на ваксината R21/Matrix-M.

Новите данни от фаза 3 на изпитване при африкански деца потвърждават, че ваксината е ефективна и безопасна.

Изследователите са имунизирали повече от 4800 малки деца в рамките на проучването в Буркина Фасо, Кения, Мали и Танзания и са установили средна ефективност от 78% във възрастовата група от пет до 17 месеца през първата година.

Експертите твърдят, че досега никоя друга ваксина срещу малария не е отчела повече от 55% ефективност в същата възрастова група.

Според заключенията, публикувани в сп "Лансет", бустерната доза на една година запазва добрата ефикасност през следващите шест до 12 месеца.

Общата ефикасност е била между 68% и 75% при деца на възраст от пет до 36 месеца.

Досега са произведени 25 милиона дози, които са подготвени за въвеждане от Серумния институт на Индия през следващите три до четири месеца.

Значително повишен имунен отговор към ваксината и малко по-висока ефикасност са наблюдавани при деца на възраст от пет до 17 месеца в сравнение с деца на възраст от 18 до 36 месеца. Това подкрепя планираното въвеждане на ваксината първоначално от петмесечна възраст при африканските деца.

Тази и още една ваксина наскоро получиха и завършиха предварителната квалификация на СЗО и първоначалното им внедряване започва в началото на тази година. Втората ваксина беше пусната в Камерун в началото на януари и е разработена от фармацевтичната компания "Джи Ес Кей" (GSK).

Професор Ейдриън Хил, научен ръководител на проучването на ваксина R21/Matrix-M фаза 3, каза: „Потвърдената висока ефикасност на тази нова ваксина в полевите изпитвания е много окуражаващо и съответства на високата ефикасност и отличната трайност, наблюдавани в по-краткото четиригодишно изпитване във фаза 2б.“

Ваксината е евтина и струва между 2,00 и 4,00 щатски долара за доза.

Маларията е най-честата причина за смърт при малките деца в Африка, като всяка година умират 600 000 души. Най-малко 28 държави в Африка планират да въведат препоръчаната от СЗО ваксина срещу малария като част от националните си имунизационни програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки