Изследване: Втора доза от ваксината на ''Джонсън и Джонсън'' увеличава специфични антитела

OFFNews 26 август 2021 в 10:17 1073 0

Втора доза от ваксината на "Джонсън и Джонсън" увеличава девет пъти специфични антитела, показват междинните данни от две изпитания в ранен етап, съобщи Ройтерс.

Сравнението е правено с антителата на 28-ия ден от първата доза, уточнява компанията в прессъобщение.

Втората доза увеличава свързващите антитела. Те не неутрализират вируса и не могат да предотвратят заразяването. Вместо това се прикрепват за него и сигнализират на имунната система за наличието му, така че да бъдат изпратени бели кръвни телца, за да го унищожат.

Изпитанията са правени с хора на възраст от 18 до 55 години и с такива над 65 години, които са получили по-лека бустерна доза. Резюмета с резултатите са предадени на сайта MedRxiv преди рецензирането им.

Очакват се резултатите от по-широки изпитания за прилагането на втора доза на ваксината на "Джонсън и Джонсън".
През юли компанията "Джонсън и Джонсън" публикува междинни резултати от изпитания във фаза 1/2a, според които неутрализиращите антитела от ваксината остават стабилни осем месеца с една доза.

Изследване на Нюйоркския университет установи, че "значителна част" от кръвните проби на участници с една доза от ваксината на "Джонсън и Джонсън" имат ниски неутрализиращи антитела за варианта Делта и още няколко варианта на новия коронавирус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови