Д-р Аспарух Илиев: Слагането на бустерни дози е правило за всички ваксини

Средният имунитет след преболедуване е от 6 до 12 месеца, посочи ръководителят на лабораторията по инфекции на мозъка в Берн

OFFNews 24 август 2021 в 09:11 3189 0

Слагането на бустерни дози не е нещо нетипично, това е правило за всички ваксини. Бустерните дози няма да бъдат безкрайно много, след определен брой ще бъде постигнат много добър имунитет. Това каза по Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции на мозъка в Берн, Швейцария.

Прясното ваксиниране дава защита в много голяма степен, до година, срещу тежко протичане и смърт, препоръчва се за хората над 60 и за тези с потиснат имунитет, посочи той.

По думите му големият проблем в България е, че има много нисък процент на ваксиниране:

"При доста сходни числа на заразяване между България и Швейцария, в Швейцария имаме 1 до 2 починали на ден, докато в България са средно 30 в последните дни. Страхувам се, че мерките ще бъдат неизбежни, защото заболяването няма да спре от само себе си и в един момент системата ще бъде претоварена. С този изключително заразен вариант, в даден момент, дори без намеса от държавата, ще се стигне до ситуация, в която ще има много болни и определени бизнеси ще бъдат блокирани", каза той.

Безсимптомните носители на COVID-19 са в пъти по-малко от това, което предполагахме. Доказва го проучване в Индия. Не отлагайте ваксинацията, призова специалистът.

Д-р Илиев беше категоричен, че имунитетът от преболедуване не е по-добър от ваксиналния.

"Има едно ново проучване за всички коронавируси, които познаваме. То показва, че средният имунитет от един коронавирус е 6 до 12 месеца. Дори при останалите банални настинки имунитетът не е повече от 1 година. Факт е, че преболедуването крие големи рискове. Възможно е да предизвика трайна инвалидизация", подчерта специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови