Важните витамини след 40

OFFNews 13 август 2019 в 16:45 4719 0

Снимка Pixabay

Специалистите винаги предупреждават, че безконтролният прием на витамини и хранителни добавки може да бъде опасен. Затова консултацията с лекар, преди да започнем да пием каквито и да било витамини, е препоръчителна. От какво има нужда организмът ни след 40 години?

След 40-тата година е важно да се следи нивото на витамин D. Дефицитът на този витамин в зряла възраст повишава риска от най-различни заболявания, които влияят пряко върху продължителността на живота – от рак до диабет тип 2. За да си набавим дневната доза витамин D, е достатъчна 15-минутна разходка при слънчево време или порция риба от мазните сортове.

След 50-те витамин D е все така важен, но нараства потребността от калций – тя е двойно по-голяма, отколкото в тийнейджърска възраст, и възлиза на 1200 мг дневно. В тази възраст е важно да се погрижим за костната система, която с годините става все по-уязвима. 

След 60 към „слънчевия“ витамин и калция се прибавят Омега-3 мастните киселини. Тези три витамина са жизнено необходими за здравината на костите, превенцията срещу остеопороза и оптимална функция на сърдечно-съдовата система.

Над 70 към групата се присъединява витамин В 12. В тази възраст организмът трудно преработва витамините от група В, затова има нужда от подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews