Край на 12-годишната кампания срещу Цезаровото сечение, внушавала чувство за провал

OFFNews 14 август 2017 в 10:15 61433 1

Снимка Pixabay

Британският Кралски колеж по акушерство се отказва от 12-годишната си кампания в подкрепа на естественото раждане, признавайки, че тя е причинила чувство за провал у някои жени.

Колежът вече няма да призовава родилките за раждане без медицинска намеса.

Директорът на учебното заведение професор Кати Уоруик отрече, че стартиралата през 2005 г. кампания е изложила на риск жените. Но въпреки това потвърди пред вестник "Таймс", че е дошло време за нейния край. Тя допълва, че ако кампанийно се говори само за ползите от вагиналното раждане, се създава усещането, че професионалният интерес на акушерките е насочен само към раждащите естествено жени. "Ние не желаем да засилваме у тях чувство за провал само за това, че не са родили нормално. За съжаление, точно така се получи при някои жени", добавя проф. Уоруик.

През годините колежът положи усилия да убеди бъдещите майки в ползите от естественото раждане - без Цезарово сечение, епидурална упойка, предизвикване с медикаменти и употреба на медицински инструменти.

Отчетено било обаче, че някои жени приемат тези препоръки на всяка цена. Смята се, че схващането за нормално раждане на всяка цена понякога увеличава риска при раждане. "Индипендънт" цитира доклад за окръг Моркамб бей, където са отчетени 11 смъртни случая на новородени и на една родилка, за които се приема, че може да имат връзка с това.

Проф. Уоруик споделя, че не е вярвала, че някои акушерки ще приемат препоръките за стимулиране на естественото раждане до степен "извън границите на сигурността". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови