"Лъвиците" разгромиха Казахстан, но изпуснаха първия шанс за Токио

OFFNews 05 август 2019 в 08:11 1953 0

Женският национален отбор по волейбол на България завърши по отличен начин участието си в група С от олимпийските квалификации. Волейболистките ни, водени от Иван Петков, отбелязаха категорична победа над Казахстан с 3:0 (25:14, 25:16, 25:16) пред около 1000 зрители в зала "Сенчъри Линк Сентър" в Шрийвпорт-Боссиер сити.

Селекционерът заложи на следния стартов състав: Гергана Димитрова, Мирослава Паскова, Мария Каракашева, Нася Димитрова, Петя Баракова, Мира Тодорова, Жана Тодорова (либеро). Шанс за изява получиха и Елена Бечева и Мария Кривошийска, капитанът Елица Василева получи почивка след изиграните два силни двубоя в петък и събота. Това не повлия по никакъв начин върху играта на българските момичета и те спечелиха срещата повече от убедително за малко повече от час.

Реализатор за победата на българския тим беше Гергана Димитрова с 16 точки (2 блока и 47% ефективност в атака). Мирослава Паскова завърши с 11 точки (1 блок, 1 ас и 41% ефективност в атака). Толкова добави и Мария Каракашева (1 ас и 50% ефективност в атака).

Така националките ни записаха втори успех на турнира, но останаха на второ място в групата с 1 загуба и 7 точки. Победител в групата стана отборът на САЩ, който по-рано надигра Аржентина също с 3:0 гейма. Така с актив от три победи и 8 точки американките спечелиха квотата за Олимпийските игри в японската столица догодина.

Българските „лъвици“ не успяха да вземат виза за Олимпиадата в Токио 2020, след като се бореха до последно, но отстъпиха драматично на домакините от САЩ с 2:3 гейма в директен сблъсък за първото място.

Родните представителки ще имат още един шанс да се класират за Игрите, след като ще играят на европейската олимпийска квалификация през януари 2020-а.

На този турнир ще участва и силния тим на Турция, който не успя да спечели битката с олимпийския шампион от Рио 2016 Китай и остана втори на турнира в Група В, където бяха и отборите на Германия и Чехия, които също играят на квалификацията.

Компания ще им прави и европейския вицешампион от 2017 година Холандия, който остана втори след Италия в Група F, където игра и състава на Белгия. В борбата за квота за Токио 2020 в зона Европа ще се включат и отборите на Полша, загубил битката за виза със световния шампион Сърбия, и Азербайджан.

8-те европейски отбора ще се борят за едно единствено място за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Все още не се знае какъв ще бъде формата на европейска олимпийска квалификация и къде ще се проведе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови