Иван Петков: Всички отбори имат шансове за олимпиадата, включително и ние

OFFNews 23 декември 2019 в 16:23 2395 0

Снимка volleyball.bg

В първите дни на януари, на женския национален отбор на България, който е воден от Иван Петков, предстои участие в континенталната олимпийска квалификация в холандския град Апелдорн (7-12 януари). Съперници на българските волейболистки са едни от най-силните отбори в Европа, като "лъвиците" са в предварителна група А с Полша, Азербайджан и Холандия. В другата група В са тимовете на Германия, Турция, Хърватия и Белгия. Само първенецът от крайното класиране получава квота за Олимпийските игри в Япония през следващата 2020 година. Националният селекционер Иван Петков събира волейболистките на Коледа, а ето още какво разказа той за официалния сайт на БФВолейбол volleyball.bg за подготовката преди олимпийската квалификация.

Кога и къде започвате подготовка?
Събирам момичета на лагер в София. Започваме подготовка на 25-ти следобед с фитнес. Тренировъчният процес ще се води в помощната зала на "Арена Армеец".

Колко волейболистки викате?
Подготовка ще водим със седемнадесет момичета. Радостното е, че след майчинство в състава ни се завръща опитната Христина Русева, която играе на поста централен блокировач. Тя стои все по-добре на игрището, възвръща форма и определено ще създаде конкуренция на този пост. Лека полека ще влезе във добра форма. Ще ни бъде нужен нейния опит и най-вероятно ще намери място сред 14-те, които ще заминат за Апелдорн.

След контузията и последвалата оперативна намеса, която извади Мирослава Паскова извън игрището, на кого ще разчитате за поста диагонал?
Имаме опции - състезателки като Силвана Чаушева и Моника Кръстева, които се справят на този пост. Те ще бъдат сред вариантите, но нека първо започнем подготовка.

Как върви възстановяването на Мирослава Паскова?
Възстановава се. Операцията премина добре. Но все още е много рано да коментираме кога ще се върне на игрището.

Как ще премине подготовката?
До 5 януари сме в София. На 27 декември у нас пристига отбора на Хърватия, с когото ще изиграем три контролни срещи. Приятелските мачове ще са на 30 декември, 2 и 3 януари в помощната зала на "Арена Армеец". Но те няма да бъдат отворени за фенове и журналисти.

Имаме ли шансове за спечелване на олимпийската квалификация?
Всички отбори имат шансове, включително и ние. Постигнахме добра основа през последните две години. Ако имаме късмет и волята на Господ, нещата ще се случат и ще успеем. Ще дадем всичко от себе си. Няма да правим драми. Най-важното е да играем по-най-добрия начин, достойно и ние самите да бъдем доволни от нашето представяне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови