Никога не съм виждал тенисист като него: победеният Джокович за шампиона Алкарас (видео)

Той притежава най-доброто от трите свята - моя, на Надал и Федерер. Има манталитета на испански бик, признава рекордьорът по титли от Големия шлем

Александра Маркарян 17 юли 2023 в 16:24 9935 2

Новак Джокович, паднал на тревата на централния корт на Уимбълдън след подхлъзване.

Снимка Getty Images

Новак Джокович, паднал на тревата на централния корт на Уимбълдън след подхлъзване.

Новак Джокович е преживял всичко възможно на тенис корта по време на 23-годишната си кариера, увенчана с 23 титли от Големия шлем - никой няма колкото него. Но никога досега не се е изправял срещу играч като Карлос Алкарас, признава самият той след неделния финал на Уимбълдън.

На мястото за името на шампиона от 2023 година на купата вчера бе изписано "Карлос Алкарас", след като 20-годишният испански талант победи в пет сета 36-годишния сърбин, считан за един от най-великите тенисисти на всички времена. Сблъсъкът на изключително високо ниво, който почти достигна по времетраене най-дългия мач в историята, подсказа, че е може би идва време за "смяна на караула" в тенис елита. Този елит десетилетия окупираха Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Първият сложи край на кариерата си след 20 титли от Шлема, вторият, с 22, лекува контузия, а третият вчера призна, че е бил надигран от по-добър играч.

По-късно Джокович описа стила на игра на Алкарас - който му призна, че го вдъхновява и го гледа, откакто е на тази земя - като смесица от неговия стил и тези на Надал и Федерер.

"Той притежава най-доброто от трите свята" - каза Джокович, който в неделя се стремеше към 8-ма титла на Уимбълдън и изравняване на рекорда на Маргарет Корт от общо 24 трофея от Големия шлем, за родения на 5 май 2003 г. Алкарас.

Най-силните разигравания в мача:

Впечатляващо за анализаторите е не само много високото ниво на игра у 20-годишния испанец, едно от петте деца на собственик на тенис клуб, трениращ от мъничък. Изумителна е и психическата му устойчивост.

"Той притежава тази психическа устойчивост и голяма зрялост за човек на 20 години. Това е доста впечатляващо. Той има манталитет на испански бик - конкурентност и борбен дух, както и невероятна защита, която сме виждали при Рафа през годините. И мисля, че той има някои хубави плъзгащи се бекхенди, в които има известни прилики с моите бекхенди. Бекхендите с две ръце, защитата, способността да се адаптираш. Мисля, че това е моята лична сила от много години насам. Той също я притежава.

Честно казано, не съм играл с играч като него никога. Роджър и Рафа имат своите очевидни силни и слаби страни. Карлос е много завършен играч. Невероятни възможности за адаптация, които според мен са ключът към дълголетие и към успешна кариера на всички настилки", анализира съперника си Джокович.

Карлос Алкарас по време на финала му с Джокович на Уимбълдън. Снимка: Getty Images

Алкарас си тръгна от Лондон не само с титлата и членска карта за All England Lawn Tennis and Croquet Club, каквато притежават малцина. Битката на корта бе и битка кой ще е номер 1 в световната ранглиста на сингъл. Джокович остава №2, а днес испанецът започва 29-ата си седмица като №1.

За Джокович този двубой помежду им ще бъде полезен за тениса. Сърбинът прогнозира и спортно дълголетие за младия си съперник.

"Той ще бъде в Тура за доста дълго време. Не знам колко дълго. Изминали са само три мача, които сме играли един срещу друг. Три наистина близки мача. Два вече тази година в по-късните етапи на турнирите от Големия шлем - каза Джокович, който победи Алкарас по пътя към трофея на "Ролан Гарос" - Надявам се да играем на US Open. Защо не? Мисля, че е добре за спорта - №1 и №2 в света да се изправят един срещу друг в почти петчасов петсетов трилър. Не би могло да бъде по-добре за нашия спорт като цяло."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

2

Владè

25.07 2023 в 21:25

Типичният сръбски сервилизъм. Там, където не можеме , ближеме гъ&&&&&&е ду&&&&и на по-силните.
Като бъгъ вичепрезидент под руско попче скимти
Жокавичя.

12278

1

Bai Tanas

17.07 2023 в 20:21

Не го харесвам Джокович макар да е добър спортист.
Браво на Карлос :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!