"Направих твърде много грешки за професионален спортист": Серина Уилямс напусна Australian Open

OFFNews 24 януари 2020 в 10:50 2228 0

Снимка ЕПА

"Направих твърде много грешки за професионален спортист." След това признание седемкратната шампионка в първия от четирите най-големи турнири по тенис Серина Уилямс напусне Australian Open.

Призори тя бе победена от Кианг Ванг - №27 в основната схема - и отпадна в третия кръг.

38-годишната американка загуби мача от китайката с 6-4 6-7 (2-7) 7-5.

Загубата означава, че Уилямс няма да сбъдне мечтата си за изравняване на рекорда на легендарната тенисистка Маргарет Корт, като завоюва 24-та титла от Големия шлем, поне не на този от четирите му турнира през годината.

На пресконференцията след мача Серина показа колко е самокритична: "Не мога да играя така. Буквално не мога да си позволя да направя това отново. Това е непрофесионално. Не е добро".

Имаше време, когато сблъсъците между Серина и Ванг съвсем не изглеждаха по същия начин. Миналия септември Серина "прегази" за 44 минути 28-годишната Ванг на друг от четирите големи турнира - US Open. Надмощието на американката бе толкова голямо, че китайската тенисистка успя да спечели един-единствен гейм, а за целия мач - едва 15 точки. В никакъв случай това не показваше посредственост: Ванг бе сред първите 30 най-силни тенисистки в света в продължение на предишните 18 месеца, а в кариерата си е достигала до №12. Този път показа, че е научила болезнения урок и вече има оръжията, с които да пречупи дори Уилямс. Показа също колко е нараснала увереността ѝ: не се поддаде на несигурност и спаси три точки за пробив в шестия гейм на откриващия сет. След това на свой ред проби подаването на американката.

"Честно казано, не мислех, че ще загубя този мач" - казва Уилямс, попитана за мислите ѝ, когато китайката изравнява сетовете. Но тя напуска турнира в толкова ранна фаза, в колкото не ѝ се е случвало от 2006 година досега.

"Определено отивам да тренирам утре. Това е преди всичко: да бъда сигурна, че няма да допусна това отново" - казва Серина пред репортерите.

Серина не е печелила турнир от Шлема от 2017 г., когато вдигна трофея на Откритото първенство на Австралия. По същото време беше в осмата седмица от бременността си. Днес казва, че все още мечтае за 24-та титла и вярва, че може да я постигне.

"Определено вярвам, в противен случай не бих била в тура - казва тя. - Не играя просто за да се забавлявам. Да загубиш със сигурност не е забавно."

"След първия сет бях малко объркана, но умът ми постоянно казваше, че трябва да се фокусирам върху ставащото на корта, върху всяка точка и да вярвам в себе си" - каза Ванг, която посвети победата на бившия си треньор Питър Макнамара, който почина от рак само няколко седмици преди миналогодишното Открито първенство на САЩ. "Постоянно мисля за него. Мисля, че той може да види как играх днес. Би бил горд с мен. Липсва ми."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!